Teraz jest 24 sie 2025, 09:54

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 10 kwi 2004, 01:37 
Moderator forum

_XENA_ napisał(a):
Chyba nie muszę mówić, że będe unikał tej o godzinie telewizji by sobie nie spaczyć wyobrażenia o prawdziwym Pearl Harbour jakimś (nie)tanim romansidłem. Raz go widziałem (znaczy z 30 minut filmu) i to mi wystarczy.

Kurde, to już wiem dlaczego Titanic zatonął :wink:
To wszystko przez te baby :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 10 kwi 2004, 13:35 

PEARL HARBOR 10.04.2004,
godz. 20.15

W trwającym kilkadziesiąt minut ataku na Pearl Harbor zginęło ok. 2400 Amerykanów, a ponad 1100 zostało rannych. Amerykanie stracili 21 okrętów, w tym 5 pancerników, oraz 424 samoloty. W porównaniu z tym straty japońskie były minimalne: 50 zabitych, zniszczonych 5 małych okrętów podwodnych i 29 samolotów. Ale choć atak znacznie osłabił siły amerykańskie na Pacyfiku, sukces Japończyków nie był aż tak wielki. Ocalały doki, warsztaty, magazyny, zbiorniki paliwa. Tak szybko, jak było to możliwe, przystąpiono do odbudowywania okrętów.

Obrazek
Sceny nalotu, realizowane na Hawajach, stanowią rdzeń filmu i to one pochłonęły znaczną część z liczącego 140 mln dolarów budżetu filmu. Aktorzy dostali niemal symboliczne gaże, choć przyznawali później, że "Pearl Harbor" był najniebezpieczniejszym filmem, w jakim grali.

Akcja filmu rozpoczyna się w 1923 r. w stanie Tennessee, gdy dwaj główni bohaterowie, Rafe McCawley i Danny Walker, mają po kilka lat, ale już wówczas fascynują ich samoloty. 18 lat później, w styczniu 1941 r., obaj są pilotami amerykańskiej armii. W Europie trwa wojna, którą Amerykanie oglądają w kinowych kronikach filmowych, lecz takie widoki nie zakłócają jeszcze ich spokoju. Rafe zakochuje się w ślicznej pielęgniarce Evelyn Johnson. Wkrótce musi ją opuścić, gdyż jako jedyny z grona kolegów wstępuje do elitarnego Orlego Szwadronu, by razem z innymi ochotnikami wziąć udział w powietrznej bitwie o Anglię. Podczas akcji jego samolot zostaje zestrzelony, a on sam uznany za zmarłego.

Evelyn rozpacza, ale z czasem znajduje pocieszenie u boku Danny'ego, który również bardzo przeżył stratę przyjaciela. Oboje zostają przeniesieni do bazy w Pearl Harbor na Hawajach. Nieoczekiwanie Rafe wraca do Ameryki. Jest boleśnie dotknięty faktem, że Danny związał się z jego ukochaną. 7 grudnia 1941 r. Japończycy dokonują ataku na Pearl Harbor, powodując masakrę żołnierzy i ogromne straty materialne. Wobec śmiertelnego zagrożenia Rafe i Danny zapominają o dawnych urazach, walcząc ramię w ramię. Stany Zjednoczone przystępują do wojny. W odpowiedzi na japoński atak dowództwo sił zbrojnych USA planuje nalot na Tokio. Organizacją samobójczej misji ma się zająć legenda amerykańskiego lotnictwa, płk James Doolittle, który na dowódców akcji wyznacza Rafe'a i Danny'ego.

GWIAZDY TYGODNIA: BEN AFFLECK i KATE BECKINSALE
Dramat wojenny, 181 min, USA 2001
Reżyseria: Michael Bay
Scenariusz: Randall Wallace
Występują: Ben Affleck, Josh Hartnett, Kate Beckinsale, Cuba Gooding Jr, Tom Sizemore, Jon Voight, Colm Feore, Alec Baldwin i inni
WIĘCEJ W DZIALE:

http://www.tvp.pl

Tytuł:
PostNapisane: 10 kwi 2004, 13:44 

Super polak pokazałeś nam że naprawdę jesteś zajebisty :shock:

Tytuł:
PostNapisane: 10 kwi 2004, 17:11 
Moderator forum

No co ty Gorefest? Teraz nie musisz już oglądać :).

Tytuł:
PostNapisane: 11 kwi 2004, 10:17 

Dobra obejrzałem :). Moim zdaniem film jest naprawdę spoko. Nawet jeśli nie był typowo wojenny to ten wątek miłosny wcale nie przeszkadzał.
Sceny ataku rzeczywiście były widowiskowe 8).
Prawdę mówiąc nie wiem czemu film Wam się nie podobał, no ale o gustach się nie dyskutuje :D.

Tytuł:
PostNapisane: 11 kwi 2004, 10:27 

A ja po 30 minutach przełączyłem :)

Tytuł:
PostNapisane: 11 kwi 2004, 10:28 

a mi sie podobało jak Liberatorami bombardowali japońskie fabryki
jak to ładnie wyglądało

Tytuł:
PostNapisane: 11 kwi 2004, 12:09 
Moderator forum

Tołdi napisał(a):
a mi sie podobało jak Liberatorami bombardowali japońskie fabryki
jak to ładnie wyglądało

To nie były Liberatory tylko B-25 Mitchell.

Tytuł:
PostNapisane: 11 kwi 2004, 12:13 

Scena ataku na Pearl Harbor byłą znakomicie zrobiona. Chociaż pierwsze 30 minut było nudne, później zrobiło się ciekawie

Tytuł:
PostNapisane: 11 kwi 2004, 12:33 

Ten Pearl Harbor jest najnudniejszym filmem wojennym, jeśli go można nazwać wojennym. Tam więcej jest miłości i dylematów miłosnych niz walki. Mogli to inaczej zatytułować. Może dobry tytuł był by:"Miłość w Pearl Harbor".

Tytuł:
PostNapisane: 11 kwi 2004, 12:37 

Czemu nie zrobią czegoś a'la "Bitwa o Anglię" :|

Tytuł:
PostNapisane: 11 kwi 2004, 12:40 

Ja chciałbym zobaczyc film o kampanii włoskiej z naciskiem na walke o Monte Cassino.

Tytuł:
PostNapisane: 12 kwi 2004, 20:38 

Sceny ataku na Perl Harbor zrobiły na mnie wrażenie :shock: Ale to połowa filmu jest o miłości.Ciekaw jestem czy te Spitfire to były makiety czy prawdziwe.

Tytuł:
PostNapisane: 12 kwi 2004, 20:57 

SeBBeK napisał(a):
A ja po 30 minutach przełączyłem :)

Bo jestes porypany... To tak jak w ksiazce "W pustyni i w puszczy". Kazdemu sie wydaje ze jest nudna, ale jak dojdziemy do piatego rozdziału to wszystko sie rozwija i staje sie bardziej ciekawe... Nie gadajcie, ze polowa filmu to milosc... Scena wojenna trwa, jak juz powiedziałem od lotu Zero i innych japonskich mysliwcow i bombowców aż do konca filmu... Mierzyłem ten czas - wyszło około 2 godzin... :P

Tytuł:
PostNapisane: 12 kwi 2004, 21:05 

wiechol napisał(a):
Bo jestes porypany... To tak jak w ksiazce "W pustyni i w puszczy". Kazdemu sie wydaje ze jest nudna, ale jak dojdziemy do piatego rozdziału to wszystko sie rozwija i staje sie bardziej ciekawe... Nie gadajcie, ze polowa filmu to milosc... Scena wojenna trwa, jak juz powiedziałem od lotu Zero i innych japonskich mysliwcow i bombowców aż do konca filmu... Mierzyłem ten czas - wyszło około 2 godzin... :P

Kurde, ale dałeś przykład W Pustyni i w Puszczy. Książka drogi, idą i idą. A co takiego ciekawego zaczyna się dziać w piątym rozdziale?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2