Teraz jest 10 kwi 2025, 16:08

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 15 mar 2007, 19:34 

oglądałem 9 kompanie i fajny filmik :D sory za posta ale juz go zmieniam:D:D :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 16 mar 2007, 01:28 

Film faktycznie ciekawy(dość dobrze ukazuje "real" w tamtym rejonie), może z wyjątkiem bitwy na końcu(za bardzo w stylu "hollywood" :lol: ). Natomiast jedno zdanie utkwiło mi w pamięci: "Nikomu nie udało się podbić Afganistanu od czasu Aleksandra Wielkiego"(może nie dosłownie tak to brzmiało, bo różne są tłumaczenia, ale ogólnie o to chodziło). A najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że Amerykanie walczą z ludźmi których wcześniej wyszkolili i wyposażyli(w ramach walki z komunizmem) :shock: . A nasi dzielni wojacy pojadą tam wprowadzać zdobycze demokracji, wyposażeni w nowiutkie KTO rodem z kraju, w którym skały i piasek widać, jak śnieg stopnieje(ok. 3 miesiące w roku :shock: :lol: ). Oby "doświadczenie bojowe" tym razem przyniosło coś więcej niż organizowanie pogrzebów. A przy okazji, nawet to im nie bardzo wychodzi :oops: http://www.nfow.pl/viewtopic.php?t=15977 .Może po Afganistanie zmienią zdanie o ludziach(celowo napisałem "ludziach" a nie żołnierzach !!) dzięki którym otrzymali te stopnie. Osobiście w to wątpię :( .

Na tym chcę zakończyć moje wypowiedzi w tym temacie, mam nadzieję że chociaż trochę ochłodziłem niektóre "gorące głowy"(rozumiem: młodość, gry typu Battlefield czy CoD, ale życie jest brutalne i inne niż w filmach). Moim zdaniem użycie wojska powinno być zawsze OSTATECZNOŚCIĄ(a my Polacy powinniśmy to wiedzieć doskonale, po okresie PRL-u). Na chwilę obecną wygląda na to, że nasi politycy mają aspiracje aby nasz kraj był "liczącym się" mocarstwem, a to niestety trzeba zacząć od własnego "podwórka". W tej chwili na naszych poligonach szkolą się armie całej europy, za wyjątkiem naszej :shock: (my zbieramy "doświadczenia"). IMO, najpierw trzeba zwiększyć nakłady na szkolenie bojowe żołnierzy w kraju(środki pozoracji pola walki, nowoczesne ośrodki szkoleniowe, zmiana przepisów z lat 60-tych, odpowiednia polityka kadrowa itp), bo z jednej strony ładujemy mnóstwo kasy w żołnierzy na tego typu misjach, a brakuje pieniędzy na szkolenie żołnierzy w kraju(byłem świadkiem strzelania "na sucho"[brak amunicji] i naprawdę bardzo śmiesznie to wyglądało :lol: ).
Na tym zakończę, mógłbym jeszcze polemizować z wami, ale cały czas "czuję na plecach" oddech p.Macierewicza i jego nowego "kontrwywiadu" :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 21 mar 2007, 11:26 

Rozpoczyna się misja polskich wojsk w Afganistanie. Z wrocławskiego lotniska Strachowice odleci setka naszych żołnierzy. Wśród nich jest dowódca polskiego kontyngentu gen. Marek Tomaszycki, a także logistycy i żołnierze grupy manewrowej.

To właśnie grupa manewrowa będzie stanowić trzon polskiej misji. Żołnierze ci będą stacjonować w dwóch prowincjach na południu Afganistanu - w Ghazni i w Paktice. Ich główne zadanie to ochrona strategicznej drogi prowadzącej z Kabulu do Kandaharu. W razie potrzeby żołnierze będą wysyłani także do walki z talibami. Będą służyć razem z legendarną 82. dywizją powietrzno-desantową ze Stanów Zjednoczonych.

REKLAMA Czytaj dalej

Cały polski kontyngent będzie liczył prawie 1200 żołnierzy. Ostatnia grupa ma dojechać do Afganistanu w połowie maja. Według zapowiedzi, misja w tym kraju ma potrwać rok. Żołnierze będą dysponować polskim i amerykańskim sprzętem. Mają być również wyposażeni w fińskie transportery Rosomak. Za kilka tygodni maszyny mają przejść specjalne testy opancerzenia w Izraelu. Za kilka miesięcy do Afganistanu mają też dotrzeć polskie śmigłowce. Ministerstwo Obrony zapewnia, że misja jest dobrze zabezpieczona pod względem wywiadowczym.

Uroczystość na wrocławskim lotnisku rozpocznie się o 14.00. Żołnierzy pożegnają rodziny, prezydent Lech Kaczyński, minister obrony Aleksander Szczygło oraz ich dowódcy. Kilka godzin później samolot odleci do Afganistanu.
Zaczerpnięte z wp.pl....
Pytanie... "w miare potrzeby wysyłani do walki z talibami"... czyli na pewną śmierc...?
Ochrona drogi....
Niech bóg ma Ich w swojej opiece... i niech szybko stamtąd się zabierają

Tytuł:
PostNapisane: 21 mar 2007, 15:45 

Kod:
Udział polskich żołnierzy w misjach wojskowych opłaca się Polsce i wszelkie opinie przeciwne są opiniami nieprawdziwymi - powiedział prezydent Lech Kaczyński w TVP1

Tak więc przy argumentacji naszego miłościwie panującego, że wszelkie opinie przeciwne są nieprawdziwe stoimy na straconej pozycji - musimy się z nim zgadzać. Szkoda tylko, że dzisiaj zwierzchnikowi sił zbrojnych zabrakło odwagi by osobiście odprawić swoich żołnierzy na wojnę.

Tytuł:
PostNapisane: 21 mar 2007, 15:54 

Całość:
PAP napisał(a):
20.3.Warszawa (PAP) - Udział polskich żołnierzy w misjach wojskowych opłaca się Polsce i wszelkie opinie przeciwne są opiniami nieprawdziwymi - powiedział prezydent Lech Kaczyński we wtorek w TVP1. "Czerpiemy korzyści polityczne - z punktu widzenia naszego położenia są konieczne. Polska wykazała, że jest krajem w miarę mobilnym, tzw. ekspedycyjnym. Działalność ekspedycyjna jest dzisiaj bardzo ważną częścią działalności NATO, a powoli staje się też istotną częścią działalności zewnętrznej Unii Europejskiej" - dodał.

No jakby nie patrzeć to prawda. Polsce, krajowi się opłaca. :roll:

EDIT:
A co do pożegnania żołnierzy, to jak ty to sobie wyobrażasz? Każdego żołnierza ma żegnać. Przecież polecą, popłyną w lumie dziesiątkami lotów z różnych lotnisk, portów w różnych datach. GROMowców osobiście pożegnał parę tygodni temu. Główne siły na pewno też odprawi osobiście.

Tytuł:
PostNapisane: 24 mar 2007, 05:38 

Uncle Blues napisał(a):
EDIT:
A co do pożegnania żołnierzy, to jak ty to sobie wyobrażasz? Każdego żołnierza ma żegnać. Przecież polecą, popłyną w lumie dziesiątkami lotów z różnych lotnisk, portów w różnych datach. GROMowców osobiście pożegnał parę tygodni temu. Główne siły na pewno też odprawi osobiście.

Miałem sie Q.... nie odzywać, ale wujek, sam ON, minister obrony :shock: i nie pożegnał forpoczty? No może i racja, że nie każdego musi(chce?) żegnać ale jest w końcu MINISTREM OBRONY !!! i nie wypada żeby chociaż pierwszej setki nie pożegnał ? :shock: (Ładny jest, więc jeszcze trochę popracuje.)Może pożegna ostatnią, ale to już niekoniecznie na lotnisku :cry:

Tytuł:
PostNapisane: 24 mar 2007, 11:10 

odpisałem ci już na pół strony i zamknąłem sobie przeglądarkę. :lol: więc teraz krótko.

Zanim zaczniesz bluzgać na forum sprawdz dwa razy czy się nie ośmieszasz pisząc bzdury. Minister Obrony Narodowej Aleksander Szczygło BYŁ na Starachowickim lotnisku i żegnał żołnierzy. mówili o tym w radiu, telewizji, internecie i w gazetach - dziwne, że tego nie wiesz. Nie było tam za to Prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Ale jak to sobie wyobrażasz, że będzie żegnał każdego z 1188 żołnierzy? Forpocztę o której mówisz Prezydent, razem z szefem MON pożegnali 19 lutego.

BTW:
nie jestem twoim wujkiem, więc jeśli już lokalizujesz mój nick to pisz go Dużą Literą.

EDIT:
korzystajć z okazji odpowiem jeszcze na posta mati.pl, który zachował się podobnie. Ty mieszkasz koło WATu, ja na nim studiuję (cywilne) i rzeczywiście mieszkam u siebie, ale studenci wojskowi mieszkają na terenie WATu i nie pij juz więcej jeśli masz zamiar bezpodstawnie obrażać innych forumowiczów, ok?
a temat założyłem po to, żeby właśnie tacy "eksperci" jak ty mogli wyjaśnić szaremu forumowiczowi, co to jest Afganistan, co tam się dzieje i z czym wiąże się wyjazd naszych żołnierzy. ale ty zamiast po prostu popisać się swoują wiedzą i wnieść coś do tematu zacząłeś innych obrażać. powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 25 mar 2007, 12:16 

wujek, glupolu gdzie oni mieszkaja na terenie watu ? ulica kaliskiskiego nie nalezy do wat, tylko do dzielnicy bemowo... idz sie chlopaku przejdz po ulicy i nalap powietrza, bo mnie oslabiasz, a tobie sie przyda troche zdrowego rozsadku i logiki, bo walisz czasem takie kwasiory, ze mi cos w w tylku rozmieka, jak to czytam. to, ze studiujesz na wacie nie czyni z ciebie mega znawcy kazdego wojskowego tematu, tym bardziej, ze jak sam mowisz jestes tylko cywilem... to tak, jakbym podjal nauke na aon i sie lansowal, ze jestem juz prawie generalem :) dobranoc chlopaku, podrosnij troche, to moze zycie cie nauczy jeszcze paru rzeczy

Tytuł:
PostNapisane: 25 mar 2007, 12:47 

A ja wyobrażam sobie, że pan Mało Wysoki, skoro lekką ręką wysyła tych chłopaków na śmierć (przy ich wyszkoleniu, wyposażeniu i miejscu gdzie jadą, nie jest czarnowidztwem, tylko realnym spojrzeniem), powinien ruszyć d..., nawet gdyby 1180 razy miał się oderwać się od badania niezmiernie ważnych teczek WSI.

zawsze mam ubaw jak widze te :evil: :x :evil: :x emotki jako reakcję na modyfikacje tego unikatowego nicka :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 25 mar 2007, 12:50 

http://www.dziennik.pl/Default.aspx?Tab ... leId=37045

nie musimy już się bać o naszych wojaków :P

Tytuł:
PostNapisane: 25 mar 2007, 14:42 

Raz - nie jestem twoim wujkem więc pisz Wujek, ok?
Dwa - głupol? nie do mnie tak prosze. Zachowaj jakieś standardy koltury na forum. Obrażając innych wcale nie zyskujesz w oczach innych forumowiczów. Poza tym nawet nie posądzam cię o to, że ci na tym zależy.

mati.pl napisał(a):
gdzie oni mieszkaja na terenie watu ? ulica kaliskiskiego nie nalezy do wat, tylko do dzielnicy bemowo...

dobra łapiemy się za słówka. :lol: Nie mieszkają NA terenie WATu, tylko na terenie wydzierżawionym od miasta po drugiej stronie ulicy przy której jest WAT. za to wykorzystałeś taką głupotę, żeby mnie zmieszać z błotem i ośmieszyć. godne pochwały. Mógłbyś być dobrym prawnikiem. :roll:

poza tym nie robię z siebie znawcy tematu. Po prostu się tym interesuję i marzę o zostaniu oficerem. Nie... nie dlatego, że pograłem sobie w wojenne gierki na komputerze tylko dlatego, że imponują mi moi przydkowie i to czego dokonali. Proszę, możesz dalej mieszać mnie z błotem. Twoja wola. Mamy w Polsce wolność słowa, ale w tym momencie myślę, że forumowicze będą potrafili dostrzeć pogardę i brak kultury. Z tobą już nie rozmawiam. a w temacie nie zamilknę bo szczerze mnie interesuje.

Tytuł:
PostNapisane: 25 mar 2007, 15:08 

uuaaa, ales sie rozpisal.. ja cie nie musze obrazac, tylko robisz to sam piszac bzdety i tyle, kazdy w temacie czytajac twoje wypociny poprostu ma miekko w gaciach ze smiechu :) i tyle, zycze ci powodzenia w karierze zawodowego, napewno ci sie uda :)

Tytuł:
PostNapisane: 26 mar 2007, 23:44 

Uncle Blues, jeśli poczułeś się dotknięty, przepraszam, faktycznie trochę mnie poniosło :oops: .Nawet pomyliłem Zwierzchnika z Ministrem(za co Ministra przepraszam). W dalszym ciągu uważam że Zwierzchnik Sił Zbrojnych powinien być wśród tych żegnających swoich żołnierzy(może zrobi to później przy następnej okazji, ale niesmak pozostał).A samego pożegnania nie oglądałem(nie przepadam za tego typu ceremoniami).

Tytuł:
PostNapisane: 30 mar 2007, 05:36 

Operacja Achilles w toku. Koczujemy w jaskiniach, wcinamy konserwy i polujemy na Talibów. GROM zamknął na stałe kilka przetwórni opium przy okazji uśmiercili kilkudziesięciu insurgents(brak polskiego odpowiednika dla tego określenia bojowników z zagranicy) Obecnie 82 powietrzno desantowa wspiera nas swoimi śmigłowcami UH-60 Blackhawk tzn. podrzucają nas w rejon działania i po tygodniu podejmują sto pięćdziesiąt kilometrów dalej. Amerykanie są pod wrażeniem naszego wyszkolenia i profesjonalizmu. To tyle. Jak znowu dopcham się do netu to skrobnę coś więcej. POZDRO!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 30 mar 2007, 10:17 

Mplay - Skąd masz te informacje? PAPowskie depesze w polskich serwisach są sporo skromniejsze. Redakcja Wojskowa też niewiele mówi na temat GROMu. Jakieś wiarygodne forum? :roll:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2