Teraz jest 5 gru 2024, 04:31

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 cze 2005, 01:51 

Mam bardzo serdeczna prośbę do wszystkich domorosłych polonistów.
Drodzy koledzy oszczędźcie sobie wszelkich komentarzy, docinek i szyderstw w kierunku osób, które w ferworze formowej dyskusji popełnią błąd ortograficzny.
Fakt, że niektóre wypowiedzi, w których aż roi się od błędów mogą razić w oczy, ale należy pamiętać o tym, że nikt z nas nie jest doskonały.
Pamiętajcie również o tym, że dość często bywa tak, iż wytykając komuś błędy, sami we wcześniejszym poście je popełniacie, a to już zakrawa na śmieszność.
Aby nie być gołosłownym przedstawię mały przykład typowego forumowego „pseudoMiodka”

Kolega Wonski popełnił błąd w wyrazie „wontpliwości.” (pomijam już fakt, iż przy odpowiedniej interpretacji sam błąd może takowym nie być, gdyż w wymienionym wyrazie widoczne jest odniesienie do samego nicku kolegi popełniającego ten „błąd” i można zauważyć pewną celowość)

Ale na potrzeby tego tematu przyjmijmy, że błąd rzeczywiście został popełniony.

Na to niewiarygodne przestępstwo ortograficzne zareagował wzburzony obrońca czystości języka polskiego, kolega dedido i w bezceremonialny sposób zrugał „przestępcę”:

„Pisałeś, że przyjmujecie osoby dorosłe.
Ale chyba wiek nie idzie u was w parze z wykształceniem” (zapomnijmy o tym, iż pan dedido odnosząc się do jednego wyrazu obraził kilkanaście osób)

W tym momencie postanowiłem przyjrzeć się wpisom polonisty „dedido” i oto, co ukazało się na ekranie mojego monitora po 2 minutach obcowania z jego twórczością”

„Nawet fajnie przełumaczyli” (jasna sprawa, każdy lubi fajnie połumaczyć)
„W polączeniu z filmem wygląda na prawdę zacnie ??????” (hmm… naprawdę ???)
I pada serwer już.” (taka stylistyczna perełka)
Pomijam już fakt, że kolega dedido dość często zapomina o istnieniu klawisza „alt”

Cudze „chwalicie”…

Oczywiście nie staram się tu piętnować błędów kolegi „dedido”, gdyż sam jestem człowiekiem i błędy mi się także przytrafiają. Nie jest on również jedyną tego typu osobą na tym forum, a jego przypadek należy traktować jedynie w kategoriach wyrazistego przykładu. Pragnę jedynie zwrócić Wasza uwagę na to, że nikt nie jest ideałem i czasem wyśmiewając kogoś, sami możecie stać się śmieszni. Ot tak, jak choćby kolega dedido w świetle powyżej przedstawionych faktów.

Pozdrawiam serdecznie i liczę na większą wyrozumiałość dla „nowych” i tych którym czasem przytrafi się jakiś błąd.

Ostatnio edytowano 16 cze 2005, 02:04 przez UMP, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 16 cze 2005, 01:58 

UMP napisał(a):
Pozdrawiam serdecznie i liczę na większą wyrozumiałość dla „nowych” i tych którym czasem przytrafi się jakiś błąd.[/i]

źle zamknąłeś taga 8)
czeka cię chłosta

PostNapisane: 16 cze 2005, 02:01 

xceed napisał(a):
UMP napisał(a):
Pozdrawiam serdecznie i liczę na większą wyrozumiałość dla „nowych” i tych którym czasem przytrafi się jakiś błąd.[/i]

źle zamknąłeś taga 8)
czeka cię chłosta

O w mordę.
Już poprawiam :)

Tytuł:
PostNapisane: 16 cze 2005, 06:38 

UMP jak ja zwrocilem uwage, ze sa rozne zbedne komentarze to mnie pobic chcieli :P uciekaj poki mozesz :D

a powaznie to masz racje ;]

ps.ja nie uzywam polskich znakow na forach/ircu :P

Tytuł:
PostNapisane: 16 cze 2005, 07:15 

no niestety nie kazdy jest wstanie pisac bez bledow ja skonczylem tylko 4 klase w polsce a potem mnie do niemiec wywiezli :P

Tytuł:
PostNapisane: 16 cze 2005, 08:33 

desertfox napisał(a):
no niestety nie kazdy jest wstanie pisac bez bledow ja skonczylem tylko 4 klase w polsce a potem mnie do niemiec wywiezli :P

Taaa.. no to mam troche lepiej od ciebie... bo ja skonczylem 1 klase w niemczech, i potem przyjechalem do polski i znowu 1 klasa :D i aktualnie jestem tez w 1 ale gimnazjum.. a powinienem do 2 ... Ale ze mnie gowniaz... gowniarz... gowniaz... Jak sie pisze gowniaz czy gowniarz? :D

Tytuł:
PostNapisane: 16 cze 2005, 08:36 

jak nie wiesz jak coś napisać to użyj łerda i po problemie :P

do HP!!

Tytuł:
PostNapisane: 16 cze 2005, 12:59 
Moderator forum

Przykro mi UMP, ale taka jest specyfika tego forum. Nie tolerujemy tutaj bledow w co drugim slowie. Kazdemu sie zdarza walnac byka, a niektorzy pisza bez pl liter (jak ja) i nie przeszkadza nam to, ale walenie bykow w co drugim slowie to juz inna bajka. Zawsze scena BFa trzymala poziom, zarowno wypowiedzi jak i kultury na forum i serwerach i tak ma zostac.

Tytuł:
PostNapisane: 16 cze 2005, 13:04 

ogolnie nic do ciebie nie mam vesp3r, twoj post tylko jakos rzucil mi sie w oczy :wink:

Cytuj:
fajne słuchaweczki niepowiem.
ja tam kożtystam z wierzy ;p
a na słuchawkach ma tsa i wszystko łądnie gra:] (wierze mam na usb i dlatego moge meic tak podzielone)
a słuchawki mam ze sklepu za 30 zł

sorry ale jak mialbym czytac caly czas takie posty, to po jakims czasie sam chyba zaczalbym tak pisac...

Tytuł:
PostNapisane: 16 cze 2005, 13:06 

Haha :D tym "dedido" się nie przejmuj; nie warto...
Zanim wyślesz posta to wklej go do Word'a i tego typu trolle nie będą się czepiać ;).
Z drugiej strony przyznaj, że tak jak pisze Garet; jak widzisz text w którym więcej jest błędów ortograficznych niż wyrazów to dziwnie się go czyta... :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 16 cze 2005, 14:31 

Garet napisał(a):
Przykro mi UMP, ale taka jest specyfika tego forum. Nie tolerujemy tutaj bledow w co drugim slowie. Kazdemu sie zdarza walnac byka, a niektorzy pisza bez pl liter (jak ja) i nie przeszkadza nam to, ale walenie bykow w co drugim slowie to juz inna bajka. Zawsze scena BFa trzymala poziom, zarowno wypowiedzi jak i kultury na forum i serwerach i tak ma zostac.
to trzymajmy poziom, ale zauwazylem, ze nagminnym staje sie 'jechanie' po kims jak jest jeden blad, a nie ich cala masa. a juz 'nowi' maja totalnie przechlapane - co nie napisza/powiedza to juz 'starzy' maja pozywke do radosnej tFUrczosci. tak wiec zgadzam sie z UMP, a nie z Toba Garet - UMP pisze o osobach "które w ferworze formowej dyskusji popełnią błąd ortograficzny", a nie o typkach nie potrafiacych sklecic zdania 'po polskiemu'. a tu przyklad: http://forum.battlefield.pl/viewtopic.p ... 8&start=15 - Vesp3r wpadl w oko i na przywitanie od sceny dowiedzial sie wszystkiego o grze, w ktora gral (ile osob stad moze cos wiecej powiedziec o jk:ja???) a do tego zbluzgany za orty (nie az tak razace IMO), a popis konczy pan Shelton cyt."Ściema goni ściemę? I po co?", po czym okazuje sie ze nie ma racji, ale juz na glupie "sorry" go nie stac.po takim "przywitaniu" by mi sie nie chcialo juz tu zagladac :/ nie chce mi sie szukac, ale jest tez watek (sprzed kilku dni max), w ktorym ktos wygarnal zjobki tylko dlatego, ze ma... krotki staz na forum - WTF?! odnosze dziwne wrazenie, ze "stara gwardia" to specyficzne TWA - nie, ja jestem tego pewien, a to niestety nie najlepiej swiadczy o tej niby tak doroslej scenie. nie kazdy nowy to gowniaz - troche szacunku panowie

P.S. Garet, ten post nie jest personalnie do Ciebie, ale do wszystkich uwazajacych sie za "wyjadaczy".

[edit]literowki[/edit]

Tytuł:
PostNapisane: 16 cze 2005, 15:46 

capri napisał(a):
popis konczy pan Shelton cyt."Ściema goni ściemę? I po co?", po czym okazuje sie ze nie ma racji, ale juz na glupie "sorry" go nie stac

Guzik wiesz, capri, tyle ci powiem. I nie pisz o mnie per "pan", jeśli mogę cię prosić, bo jeśli to wyraz twojego szacunku dla starszych, to nie jest w tym przypadku wymagany, a jeśli kpiny - to tym bardziej.

Tytuł:
PostNapisane: 16 cze 2005, 16:05 

Ja tam sie zgadzam z UMP. nie ma sensu jezdzic po ludziach za jeden czy dwa bledy ortograficzne, co innego jesli bledow jest bardzo duzo. wtedy delikwentowi nalezy delikatnie zwrocic uwage, aby nieco czesciej zagladal do slownika naszego ojczystego jezyka. :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 16 cze 2005, 16:15 
Moderator forum

Ale niestety Sheltonik on ma racje. Jazda jest na calego a Max w jednym z topicow juz przesadzil. Moze dlatego scena jest tak slabo pozniej rozwinieta. Jak dla mnie to troszke starsi forumowicze przesadzaja. Zacznijmy zwracac uwage na powazne sprawy, a nie zajmujmy sie bzdetami. Bo bede zmuszony kasowac wszystkie posty, ktore nie beda mialy zwiazku z tematem.

Tytuł:
PostNapisane: 16 cze 2005, 16:40 

Shelton napisał(a):
Guzik wiesz, capri, tyle ci powiem.

a o czym niby nie wiem? poprosze o wyjsnienia...
Shelton napisał(a):
I nie pisz o mnie per "pan", jeśli mogę cię prosić, bo jeśli to wyraz twojego szacunku dla starszych, to nie jest w tym przypadku wymagany, a jeśli kpiny - to tym bardziej.
oczywiscie troche ironii/kpiny jest (zmierzonej), i w moim odczuciu zasluzonej. a czy starszych... u mnie wybilo 33 lata na liczniku, a jak jestes starszy, to jak ulal pasuje do Ciebie znane powiedzonko:
"starszy to bedziesz..."

P.S. oczywiscie wiesz, ze piszac "cię", "twojego" powinienes uzyc duzej litery - jesli juz o szacunku mowa i poprawnej polszczyznie.
P.S.S. podpisuje sie nogami i rekoma pod ostatnim postem Gareta: my tworzymy ta scene i darujmy sobie 'flame' - w naszym interesie jest, zeby ta scena byla jak najwieksza, a nie TWA

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2