Teraz jest 3 gru 2024, 01:21

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: VATSIM
PostNapisane: 28 sty 2006, 15:07 

Mam pytanko:
Czy ktoś bawił się już w VATSIM?? Oto link do forum dla tych, którzy nie wiedzą o co chodzi: http://forum.vatsim.pl

Tytuł:
PostNapisane: 28 sty 2006, 16:24 

A możesz po krótce napisać co to za dziwo jest? Bo mam przekroczony limit i nie chce mi się czekać aż się to forum załaduje:) 8)

Tytuł:
PostNapisane: 28 sty 2006, 16:39 

PotulnY napisał(a):
A możesz po krótce napisać co to za dziwo jest? Bo mam przekroczony limit i nie chce mi się czekać aż się to forum załaduje:) 8)

Forum Vatsim napisał(a):
VATSIM to sieć komputerowa, oparta na Internecie, której głównym celem jest zapewnienie KONTROLI LOTÓW pilotom korzystającym z symulatorów na domowe komputery klasy PC. Wirtualny pilot łączy się z wirtualnym kontrolerem, który przekazuje mu instrukcje dotyczące lotu. Przy okazji pilot widzi w swoim symulatorze również inne samoloty, sterowane przez innych wirtualnych pilotów. Piloci komunikują się z kontrolerami i innymi pilotami w czasie rzeczywistym. Można wpisywać komunikaty na klawiaturze, albo przekazywać je głosem (podobnie jak działa Skype, jeżeli znasz ten program). A więc koniec z pustymi lotniskami albo samolotami sterowanymi sztuczną inteligencją, koniec z komputerowym głosem. Będziesz widział maszyny sterowane przez prawdziwych ludzi i słyszał ich głosy.
Zasada VATSIM brzmi: „as real as it gets” („tak realnie, jak to tylko możliwe”), dlatego w sieci używa się wielu przepisów i procedur wzorowanych na prawdziwym lotnictwie, a pilotom stawia się spore wymagania, jeżeli chodzi o wiedzę.
Korzystanie z VATSIM jest BEZPŁATNE, wymaga jedynie rejestracji. Przyłączenie się do sieci nie oznacza jednak dla pilotów ani kontrolerów żadnych obowiązków. Latamy i kontrolujemy w wolnym czasie, tak więc nie zawsze znajdziesz kontrolera na lotnisku, na które akurat polecisz. Sieć VATSIM obejmuje cały świat i liczy obecnie 85 tys. użytkowników.
Korzystanie z VATSIM wymaga dość skomplikowanego oprogramowania. Część jest darmowa, a za część trzeba zapłacić. Stworzenie z tego oprogramowania działającego systemu nie jest proste, dlatego absolutnie konieczne jest przeczytanie dołączonych instrukcji i plików „readme”. W świecie lotnictwa powszechnie używa się języka angielskiego, dla tego osoby, które nie potrafią zrozumieć prostego tekstu w tym języku, mogą mieć kłopoty.

SYMULATOR to jakby „lotniczy system operacyjny”. Większość symulatorów pozwala bowiem na dowolne rozbudowywanie, poprzez dodawane do niego różnych dodatków (np. nowych samolotów albo scenerii lotnisk). W chwili obecnej 95% użytkowników sieci VATSIM korzysta z symulatora MICROSOFT FLIGHT SIMULATOR (w skrócie FS). Najnowsza wersja ma oznaczenie FS2004, ale można też korzystać z FS2002 czy nawet FS2000 i FS98. Symulator ten trzeba kupić (np. przez w sklepie internetowym z oprogramowaniem lub w sklepach z grami), koszt wersji 2004 to około 200 PLN. Można również skorzystać z symulatora X-Plane (http://www.x-plane.org) który bardziej realnie odwzorowuje lot, ale jest uboższy graficznie.

Do tego wgrywa się jeszcze MODUŁ ŁĄCZĄCY - FSUIPC, KLIENT PILOTA - SquawBox, oraz niekoniecznie ServInfo, program który pokazuje sytuację w sieci VATSIM, a więc np. na jakim lotnisku są kontrolerzy i gdzie w danym momencie latają inny piloci. Bez ServInfo wirtualny pilot porusza się „po omacku”.

No to mniej więcej wyjaśnione :D

A tak w ogóle to grał ktoś w Microsoft Flight Simulatora??

Tytuł:
PostNapisane: 28 sty 2006, 16:54 

Ja w fsa sobie troche polatałem w 98 2002 i 2004 ale w zasadzie to to samo :) Jak ktoś lubi takie latanie żeby sobie pooglądać sztuczne widoczki i umie się wczuć to nawet nawet. Najfajniej się lata liniowcami dużymi albo starymi tłokowcami :) w 2004 nawet był flyer Wrightów.

ps. Ale i tak IL-2 jest najlepszy :)

Tytuł:
PostNapisane: 28 sty 2006, 17:00 

No tak IL-2 całkiem niezły... Jeśli lubisz takie gry spróbuj pograć w Battle of Britain II: Wings of Victory... Na pewno się nie zawiedziesz...

Tytuł:
PostNapisane: 29 sty 2006, 09:52 

Prosze nie mowcie mi o IL-2 ! To była jedna z najlepszych gier jakich grałem :!: Niestety ok 2 miechy temu polamala mi sie plyta :cry: :cry: :cry: W empiku nie ma... Na rynku u pirata tez nie ! :( Moze ktos mi wypalic i przeslac? Zaplace za przesylke! :D

Tak wogole to ja gralem w Microsoft FS 2004 ... ale niestety mialem pirata... :( jak uzbieram 200 zl to moze se kupie :lol: i polatam :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 29 sty 2006, 11:01 

IL2 teraz juz nie jest taki drogi jak kiedyś. Chodzi mi o podstawke oczywiscie bo dodatki są jak zwykle drogie:)

Tytuł:
PostNapisane: 29 sty 2006, 11:10 

Moze ktos dac mi linka z kad mozna se zamowic TANIO IL-2 albo FSa? Ale TANIO... i zadnego pirata :!: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 29 sty 2006, 15:13 

W ultimie masz http://www.ultima.pl/itemnfo.php?id=1846 to najtaniej tam i odrazu masz z FB jest też droższa wersja deluxe i Pacific Fighters. Jak szukasz pierwotnej podstawki to na http://www.timsoft.pl masz za 19.99PLN

Strefa czasowa: UTC + 2