Teraz jest 2 gru 2024, 23:39

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 sie 2006, 11:20 

czy ktos rozdziela neta radiowego a mianowice

odbiera sygnal antena >kabel antenowy> karata sieciowa radiowa> karata sieciowa zwykła > skrosowany kabel > drugi komp a w nim karta sieciowa

bawiłem sie chwilke z tym ale nic z tego nie dało sie udostępnic neta na 2 kompie

gdy odłącze połaczenie radiowe lan działa

PostNapisane: 22 sie 2006, 11:25 

pts1939 LukAS pl napisał(a):
odbiera sygnal antena >kabel antenowy> karata sieciowa radiowa> karata sieciowa zwykła > skrosowany kabel > drugi komp a w nim karta sieciowa

A gdzie w tej wiązance pierwszy komputer:P ;)

Może wystarczy zainwestować w router?

PostNapisane: 22 sie 2006, 14:03 

Dzi@du napisał(a):
Może wystarczy zainwestować w router?

jeszcze kilometry kabla, zaciskarka i końcówki

Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2006, 00:47 

ale wy szczegółowi poprostu nie wiem jak skonfigurowac i moze ktos miał podobne problemy

Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2006, 01:04 

kup do drugiego karte sieciowa radiowa:)))

Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2006, 07:51 

skoro lan poprzez ten skrosowany kabel dziala, blad musi byc w konfiguracji udostepnienia (rozumiem ze mowimy o windowsach dwoch) lub moze... firewalla?
aaaa i cos najbardziej oczywistego-wiekszosc ISP ktorzy uzywaja WiFi, sprawdza adresy MAC urzadzen ktore korzystaja z ICH internetu. tak wiec mozesz:
-dowiedziec czy zgadzaja sie na 2 komputer bez dodatkowych oplat i podac im adresy MAC kart ethernet
-sprobowac z routerem wifi (pozycz najpierw jak masz mozliwosc) - sklonuj na routerze adres MAC karty wifi z pierwszego kompa, i sprawdz czy dziala. jezeli nie kontroluja ruchu w sieci zbyt dokladnie moze przejsc.

Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2006, 08:12 
Moderator forum

Na kompie w którym udostępniasz łącze ustawiasz "włącz udostępnianie" , dla świętego spokoju dodaj protokół IPX/SPX we właściwościach połączenia lokalnego oraz ustaw na sztywno adres IP i maske, np. 192.168.0.1 (maska domyślna) na drugim "za" crossem we właściwościach połączenia lokalnego to samo protokół IPX/SPX wpisz adres IP również na sztywno 192.168.0.2 (maska domyślna) oraz bramę 192.168.0.1 i DNS'y np. jakieś tepsiane powiedzmy
podstwowy 194.204.159.1
zapasowy 194.204.152.34
Powinno ruszyć jeśli sie gdzies nie walnąłem :)

@przsoi - oczywiście masz racje, niemniej w tym wypadku rozumiem że kolega nie podpina się poprzez WiFi do sieci dostawcy, lecz korzysta z komputera lokalnego wpiętego do WiFi, czyli defacto z punktu widzenia dostawcy niema to znaczenia gdyż ruch generowany jest na 1 wykupionym adresie IP. BTW. zgodnie z polskim prawem w obrębie swojego lokalu możesz robić z łączem co chcesz .. dzielić, palić, kopać itp :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2006, 08:51 

Cytuj:
odbiera sygnal antena >kabel antenowy> karata sieciowa
radiowa
> karata sieciowa zwykła > skrosowany kabel > drugi komp a w nim karta sieciowa

z tego co zrozumialem lukasa, zródełkiem internetu dla tego tworu ma byc wlasnie karta WiFi (prawdopodobnie dostarczona przez isp, lub przez niego dodana do tablicy).
@cooler
jezeli rozmawiamy o teorii, prawie, itp to co powiesz o chello i najtanszych opcjach tej uslugi czyli chello easy i chello light
http://mycusthelp.com/CHELLOpl/supportk ... B=-1&FC=-1
Cytuj:
Pytania i odpowiedzi
CHELLOPL
Pytanie:
Czy mogę podłączyć do chello kilka komputerów?
Odpowiedz:
Tak, wystarczy, że wybierzesz chello plus (podłączenie do trzech komputerów domowych) lub chello ultra (podłączanie do pięciu komputerów domowych).

acha, i prosze nie tlumaczcie mi ze macie chello jakiestam i uzywacie je na 100 kompach, rozmawiamy o teorii i prawie ;)

Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2006, 09:59 
Moderator forum

niestety .. polscy dostawcy wymyślają własne zasady :) jest jasne z jakiego powodu - vide pytanie ->odpowiedź :)
Właśnie o to mi chodzi co zacytowałeś, ja to zrozumiałem identycznie, czyli:
dostawca dostarcza net drogą radiową do komputera "A", MAC adres karty wifi tegoż komputera jest dopisany do routingu u dostawcy.
Udostępniając połączenie w WindowsX zapytania kierowane z komputera "B" podłączonego crossem czy jakkolwiek do komputera "A" wysyłane są w dalszym ciągu przez komputer "A" i niema takiej opcji żeby dostawca był w stanie to zweryfikować gdyż do ich AP/routera/ czy czegokolwiek tam będzie, dobija się komputer "A" z dopuszczonym MAC adresem.
A w stwierdzeniu tego faktu chodziło mi głównie oto że niema takiej możliwości aby zablokować udostępnianie połączenia i jednocześnie potwierdzić błąd w konfiguracji udostępniania :).

Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2006, 13:54 

@przesoi Ten cytat mnie zainteresował.... co do prawa to mnie jest wiadomo, że jeden komputer (to jest jednostka jaką tam operujemy) może być wpięta od sieci (internet) ale gdy "rozdzielimy" łącze routerem nie jest to łamanie prawa.. tak więc oferta chello to "chłyt" marketingowy ale moge się mylić...

:arrow: :wink: :arrow:

Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2006, 16:33 

nie slyszalem o takim prawie szczerze mowiac, tak czy siak, jezeli podpisujesz umowe w ktorej chello sobie to zastrzega, twoj podpis jest dla ciebie prawem czyz nie?
mysle ze UPC jako dosc wieeeelka korporacja, fundnela sobie prawnikow, i niestety wie co robi ;)
acha, gdzies natknalem sie na informacje, ze jezeli upc wykryje ze lamiesz ta czesc umowy (1 komputer only) moga ci dopisac 5k zl do rachunku. sweet nie?

Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2006, 17:22 

OMFG.... ide odłączyć :lol:

Szczerze mówiąc moje prawa konsumeckie przestały mi się podobać :?

:arrow: :wink: :arrow:

Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2006, 17:33 

Ale to chyba tylko w przypadku jeśli ciagniesz na dwa kompy przez dwie radiowe siecówki (czy czego tam się to odbioru radiówki uzywa), dwie anteny. Pewnie chodzi o to że możesz mieć na obu kompach pełną prdkośc. A nie podzieloną jak w to chce zrobić pts1939 LukAS pl. Dzielić przyznaną prędkość i ew. transfer można już myślę dowolnie. Podpisujesz umowę na dostawę netu do lokalu a nie do kompa. TEPSA z neo na infolinii wręcz pomaga z konfiguracją na dwa komy. A już livebox to wyrażny ukłon w tą stronę.
Jest fajna muka z liveboxem. Mianowicie jak chciałem na jeden komp puścić przez USB, a na drugi przez adapter WiFi. To się krzaczyło. Na infolinii kolo w końcu powiedział mi że coś mają spier i taka konfiguracja (USB - main komp i WiFi) sie krzaczy. Dobrze że miałem kabel sieciowy podciągnięty do drugiego kompa - który zresztą chcialem zlikwidować biorąc liveboxa.

Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2006, 17:49 

http://chellopl.one.pl/forum/viewtopic. ... 59d3d924ba
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=kar ... Google&lr=

Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2006, 18:58 
Moderator forum

§ 20

1. Abonent nie ma prawa udostępniać Usług internetowych osobom trzecim, jak również świadczyć na podstawie tych usług - odpłatnie, badź nieodpłatnie - jakichkolwiek usług telekomunikacyjnych innym podmiotom, w tym udostępniać Usług internetowych poza Lokalem.

Można jak widać

Strefa czasowa: UTC + 2