Teraz jest 2 lis 2024, 08:34

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Spowiedz na gg
PostNapisane: 1 lis 2006, 19:31 

Problemy młodzieży i dorosłych próbuje rozwiązywać poprzez popularny komunikator Gadu-Gadu wikariusz parafii w Mielcu. Ks. Antoni Mulka używa numeru 2974893, nicku "zaufaj" i codziennie udziela kilkunastu porad. O pomoc proszą internauci z całej Polski.

Nietypowy sposób dotarcia internautów do kapłana wymyślili członkowie Apostolskiej Wspólnoty Młodzieży działającej przy mieleckiej parafii pw. Trójcy Przenajświętszej. Pomysł spodobał się księżom, gdyż - jak twierdzą - każdy sposób kontaktu z wiernymi jest dobry. Wiadomości z Gadu-Gadu odbiera 38-letni wikariusz ks. Antoni Mulka.

- Internet daje anonimowość i nie wiem kto jest po drugiej stronie. Internauci uważają to za atut. Twierdzą, że nigdy nie odważyliby się poruszyć tych problemów w rozmowie prosto w oczy - mówi ks. Mulka.

Kapłan codziennie odpowiada na kilkanaście pytań od wiernych z całej Polski. Nie rozmawia jednak z internautami na żywo, gdyż to wiązałoby się z przeznaczeniem na taką działalność ogromnej ilości czasu. Z problemami zgłaszają się głównie ludzie młodzi, choć ks. Mulka odpowiada też na pytania osób dorosłych, przeżywających kryzysy małżeńskie lub borykających się z uzależnieniami.

Internauci mają zapewnioną całkowitą anonimowość. Kapłana nie interesuje wiek, zawód, nazwisko osoby pytającej. Najczęściej odpowiedź jest udzielana nie później, niż na drugi dzień.

Ponieważ kapłan nigdy nie wie z kim rozmawia i czy odpowiedzi, jakich udziela, nie zostaną gdzieś wykorzystane, stara się bardzo dokładnie udzielać porad. Ks. Mulce zdarzyło się już, że po rozmowie na Gadu-Gadu, doszło do spotkania z internautem, który drogą internetową poprosił o spowiedź.

ja nie byłem u spowiedzi z 8 lat :twisted: i chyba sie skusze na małą pokute :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: 1 lis 2006, 19:51 

Cytuj:
ja nie byłem u spowiedzi z 8 lat Twisted Evil i chyba sie skusze na małą pokute

Nie lepiej zamiast udawać pobożnego, wprost przyznać że się nie
wierzy w to? Ja się z tym nie kryję i mam spokój :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 1 lis 2006, 19:51 

Uważam, że porady poradami, ale spowiadać się i udzielać rozgrzeszenia via Internet to nie na miejscu. Istotą spowiedzi jest pokuta, a prawdziwy żal za grzechy nie jest raczej możliwy anonimowo. Anonimowo mogę mówić co zechcę. Nie w tym rzecz.

Tytuł:
PostNapisane: 2 lis 2006, 09:33 

ja zapraszam was na moja spowiedz i przy okazji do odwiedzenia tej anielskiej strony http://www.ojciec-dyrektor.de/

tu tez jest e-spowiedz

Cytuj:
No, ale się narobiło na http://www.ojciec-dyrektor.de!

Osoby, które dadzą się nabrać, mogą dochodzić swoich praw w sądzie.
Ktoś, kto był przekonany, że strona należy do Radia Maryja i dlatego skorzystał z wirtualnej spowiedzi,
może oskarżyć właścicieli serwisu o oszustwo -
mówi Maciej Kujawski z Prokuratury Okręgowej w Warszawie.

życie warszawy - nspisał: kape - 14.02.2006

W internecie pojawiła się strona, która jest podobna do serwisu Radia Maryja.
Co ciekawe, można na niej odbyć wirtualną spowiedź - dziwi się i przestrzega "ŻW".
Wszystkich internautów mogących w jakikolwiek pomóc w usunięciu owej strony prosimy o pomoc i interwencję.

redakcja portalu Wiara.pl
Skrypty i animacja pochodzą z zacnej strony CZAHA.PL

UWAGA!
Kościół Katolicki nie uznaje internetowej spowiedzi.
Jeśli ktoś chce wpłacić na Radio Maryja,
niech wpłaci, ale robi to na własną odpowiedzialność!

Creative-baned,Roocat-baned

Tytuł:
PostNapisane: 2 lis 2006, 15:14 

Ja sie spowiadalem raz, przed komunia.
I nie zamierzam sie wiecej spowiadac.
Po co mam sie spowiadac do jakiegos innego czlowieka, jak sam moge przy modlitwie do Boga?? Bog nie powiedzial ze mamy sie spowiadac do ksiezy, nie?? I uwarzam ze te wszystki "dodatki" od naszych duchownych takich jak ksieza powinny byc zlikwidowane. To chyba nie oni nam mowia co mamy robic. Tylko Bog kiedys powiedzial co mamy robic.
A wy co o tym myslicie??

Tytuł:
PostNapisane: 2 lis 2006, 15:53 

Ja uważam że masz nieźle po bance pojechane. Jeśli nie znasz zasad chrześcijaństwa to nie wypowiadaj się na jej temat...

Tytuł:
PostNapisane: 2 lis 2006, 15:55 

ja nie mysle bo ja innego wyznania :P (nie jestem chrzescijaninem)

Tytuł:
PostNapisane: 2 lis 2006, 16:03 

FFLLOO napisał(a):
Ja sie spowiadalem raz, przed komunia.
I nie zamierzam sie wiecej spowiadac.
Po co mam sie spowiadac do jakiegos innego czlowieka, jak sam moge przy modlitwie do Boga?? Bog nie powiedzial ze mamy sie spowiadac do ksiezy, nie?? I uwarzam ze te wszystki "dodatki" od naszych duchownych takich jak ksieza powinny byc zlikwidowane. To chyba nie oni nam mowia co mamy robic. Tylko Bog kiedys powiedzial co mamy robic.
A wy co o tym myslicie??

Też się spowiadałem raz przed komunią i chyba jedyne co powiedziałem to, że żadnych grzechów nie pamiętam :lol:

Jestem nie wierzący od paru lat więc raczej z tym nie mam problemu....

:arrow: :wink: :arrow:

Tytuł:
PostNapisane: 2 lis 2006, 16:12 

Davis: w takim razie powiedz. Jaka to zasada? A przynajmniej gdzie o niej napisali?? Gdzie jest powiedziane inaczej?? Kto powiedzial ze ksieza moga sobie wymyslac te zasady i przykazania.

Tytuł:
PostNapisane: 2 lis 2006, 16:13 

@gryniu milo cie poznac :D

„Prawdziwe dzieje Jezusa to prawdopodobnie dzieje
sprawiedliwego człowieka, który potępił grzechy
faryzeuszów i którego faryzeusze skazali na śmierć.
Potem zrobiono zeń proroka, a po trzech stuleciach
— Boga: oto jak działa ludzki rozum."
Wolter

nic dodac nic ujac

Creative-baned,Roocat-baned

Tytuł:
PostNapisane: 2 lis 2006, 16:13 

widzę, że tak jak wszędzie najwięcej krzyczą osoby, ktore nie chcą mieć z Kosciolem nic wspolnego (nie chcą, bo mają - np. Chrzest).

Wierzę (raczej mocno), do kosciola tez raczej chodzę, ale pomysł ze spowiedzią przez gg jest zabawny :D

Tytuł:
PostNapisane: 2 lis 2006, 16:33 

Jak bylem w polsce to tez do kosciola chodzilem, moze nie zawsze ale dosyc czesto. W Boga tez wierze mocno. Ale nigdy do spowiedzi nie chodzilem i nie zamierzam. Ja sie spowiadam bezposrednio do Boga.

Tytuł:
PostNapisane: 2 lis 2006, 17:08 
Moderator forum

davis00 napisał(a):
Ja uważam że masz nieźle po bance pojechane. Jeśli nie znasz zasad chrześcijaństwa to nie wypowiadaj się na jej temat...

Na ICH temat jeżeli już... A po drugie zluzuj z takimi tekstami bo nie widze powodu dlaczego miałbym pozwolić Ci jechać po osobach innej wiary. Chrześcijaństwo a Katolicyzm to dwie różne sprawy i jeżeli ktoś nie uznaje prymatu papiestwa oraz dogmatów stworzonych przez kościół katolicki a Ty wypadasz z tekstem o Chrześcijaństwie, to znaczy że nie wiesz o czym mówisz. To nie jest onet.

Edit: A co do spowiedzi mój Ty nowy ulubiony robaczku, powiedz mi, czy nie ma chrześcijan którzy uznają spowiedź przed Bogiem i żal za grzech jako warunek wystarczający do ich odpuszczenia?

Tytuł:
PostNapisane: 2 lis 2006, 18:30 

Bierzcie przykład z Hynola i jego żalu za grzechy - sam zgłasza swoje posty adminowi, czyli.. sobie. To prawie jak małe biczowanko :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 2 lis 2006, 18:54 
Moderator forum

Coś się poknociło z raportowaniem chyba...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2