Teraz jest 30 lis 2024, 12:57

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 lip 2003, 10:49 

Dziś przeczytałem ciekawy artykulik traktujący o 2 wojnie światowej polecam: http://kiosk.onet.pl/art.asp?DB=162&ITE ... 3&KAT=1292

Najbardziej utkwił mi fragment relacji jednego z naocznych świadków:

[....Obserwowałem loty samolotów. Leciała duża formacja. Nagle jeden z samolotów zaczął krążyć. Wyrzucił kilka bomb i opuszczał się coraz niżej. Widać było, że się pali. Gdy był już blisko ziemi, gwałtownie runął. W powietrze wzbił się gęsty, czarny dym – mówi naoczny świadek. Był drugą osobą, która przybyła na miejsce wypadku. Nikt z załogi nie ocalał. Józef Kuś zobaczył porozrywane ludzkie szczątki oraz porozrzucane po okolicznych polach kawałki samolotu. – Ludzie z okolicznych domów, którzy zbiegli się na miejsce wypadku, zaczęli zbierać szczątki maszyny. Nad miejscem wypadku krążyły inne samoloty. Obniżały lot i znowu się wzbijały – dodaje. .....]

Widać wyraźnie, że inne załogi samolotów chciały sprawdzic co się stało z ich kolegami... Smutne ale prawdziwe...

Tytuł:
PostNapisane: 25 lip 2003, 13:34 

ja kiedyś na BOB taka sytuacjia mi sie przytrafiła. My AXIS - zestrzelili bombowiec zaraz przy naszym brzegu, chłopaki dopłyneli do plaży i czekał ich naprawde długi spacer i nadają REQESTIN FOR PICK UP! wróciłem sie i zabrałem jednego z rozbitków , drugi chyba nie ścioł sie o co chodzi. nie ladowałem, po prostu przeleciałem nisko a koleszka załadował sie w biegu ( wyszło mi to dopiero za czwartym podejściem ). potem przeleciałem nad naszym lotniskiem bo może chciał wziąść swój własny samolot - ale poleciał ze mną i nasza przygoda skonczyła sie dopiero nad anglią. nie pamietam kto to był , ale chyba ktoś z =wa=.

Ostatnio edytowano 25 lip 2003, 13:48 przez michał, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 25 lip 2003, 13:38 

ShaggY co ty czytasz...pozniej nie bedziesz mogl latac i spac po nocach :wink: za to ja wczoraj na Discovery ogladalem Battlefield i byla wojna o Kursk i Kharkow...Tam bylo 90 tygrysow i ponad 100 Panter...wojna wygladala podobno tak jak motyw z BraveHeart jak leca na siebie na Hurrra tylko zamiast ludzi wstawcie tu sobie czolgi...to musialo byc piekne
Wyobrazacie sobie takie starcie na klkaset czolgow w Battlefieldzie za pare lat?????!!!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 25 lip 2003, 13:52 

ruscy bardzo często nie tyle co strzelali do tygrysów co je taranowali. zawsze jakoś go uszkadzali a niemcy mieli gorzej z cześciami zamiennymi niż ruscy. ruskich czołgi miały prostą i tanią konstrukcjie, nie co tygrysy. niemieckie parki maszyn dokonywały cudów żeby wypuścić tygrysa spowrotem do walki. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 25 lip 2003, 13:57 
Moderator forum

tez ogladalem wczoraj Battlefielda@Discovery, no coz tygrysy byl najcenniejszymi niemieckimi czolgami wiec nie dziwne ze sie starali, inna sprawa jest to ze niemcy mieli dluzsze drogi czesci zamiennych i mieli z nimi duzy problem

Tytuł:
PostNapisane: 25 lip 2003, 14:55 

i jeszcze inna sprawa że niemiaszkom kończyły się surowce potrzebne do wypuszczenia dużej ilości części zapasowych(gdyby mieli wszystkiego pod dostatkiem to mieliby tygrysów jak mrówków :D hehe)no i oczywiście bombardowania fabryk zbrojeniowych tesh dały swoje

Tytuł:
PostNapisane: 26 lip 2003, 22:22 
Moderator forum

Holman napisał(a):
tez ogladalem wczoraj Battlefielda@Discovery, no coz tygrysy byl najcenniejszymi niemieckimi czolgami wiec nie dziwne ze sie starali, inna sprawa jest to ze niemcy mieli dluzsze drogi czesci zamiennych i mieli z nimi duzy problem

Podczas nocy, kiedy nie można było kontynować walki obie strony zbierały uszkodzony sprzęt z pola i wykorzystywały przydatne elementy jako części zamienne do jeszcze sprawnych pojazdów. Inną sprawą było to, że Rosjanie mieli bardzo liczne rezerwy. Jeśli któraś dywizja dostawała od Niemców lanie, szybko uzupełniano braki.

Tytuł:
PostNapisane: 26 lip 2003, 22:35 
Moderator forum

Tia - była kiedyś taktyka nazywana taktyką "czołgu Stalina" - wysyłamy 100 czołgów, jak je wybija następne 100 i tak dalej. A do domu ordery -pośmiertnie...

Tytuł:
PostNapisane: 27 lip 2003, 03:18 
Moderator forum

to sie nazywa metoda pionków :) i dlatego ruscy nigdy nie chcieli walczyć z chińczykami :)

Strefa czasowa: UTC + 2