Teraz jest 19 lis 2024, 13:22

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lut 2007, 23:38 
Oldboy Battlefield.pl

W związku z ogromną ilością komentarzy do felietonu napisanego przez Lailonna, którego można znaleźć tutaj, proszę o dalsze rozwinięcie tematu tutaj !!

Cytuj:
[01] Dark Killer [ Nuke ] 20:42 31-01-2007
Całkowita racja!!!!!!!!!!! Rodzice spędzaja z dziećmi mało czasu dzieci chcąc zwrucić na sibie uwage dokonują takich rzeczy jak np. pibicia, kradzierze. A rodzic nie przyzna się do błędu tylko zwali wszystko na gry!!!!!!!!!!!! Tylko dlatego że tam występuje przemoc. Potem media robiom wielkom krucjate przeciw grom. A czy nie pokazywanie w tv krfawych filmów nie może wywrzeć takiego skutko jakie "żekomo" wywołują gry komputerowe? NIE!!!!!!!!!! Ponieważ to czy nie odrużniamy tego co się dzieje na ekranie komputera od żeczywistości to po prostu błędy w wychowaniu. Ale media wywęszące sensacje nie odpuszczą i doton będą atakować aż to odniesie skutek. A przez skutek tego cierpiom gracze.

[02] dulek000 [ Nuke ] 20:47 31-01-2007
Ameryki, Lailonn, nie odkryłeś, ale zgadzam się z każdym zdaniem.

[03] przsoi [ Nuke ] 20:56 31-01-2007
Dark Killer zbanowali cie w szkole podstawowej ze tyle bledow robisz?

[04] Radek255 [ Nuke ] 20:56 31-01-2007
Rowniez sie zgadzam. Dodam jeszcze ze zakaz dystrybucji gier i tak nie powstrzyma ich naplywu do kraju chocby przez internet. Na owym zakazie zyskaja rowniez piraci a skoro zyskaja piraci to straci panstwo. No ale tego juz nasi politycy nie biora pod uwage.
Taki to niestety jest nasz rzad jeden wielki teatr, w ktorym ktos co chwile powie cos co brzmi madrze ale jak sie dluzej na tym pomysli okazuje sie tylko nic nie znaczaca bajka ktora wciska sie masom.

[05] Dark Killer [ Nuke ] 21:01 31-01-2007
przsoi:
Nie a co???? Po prostu nie chce mi się uważać na ortografie a pozatym jestem w gimnazjum a w klasie do której chodze to połowa osłob to dysgrafica a cała reszta
to matoły, wielbiciele Radia Maryja, jest nawet jeden z ADHD. I ja przy nish jetem całkowicie normalny.

[06] Dark Killer [ Nuke ] 21:02 31-01-2007
przsoi:
Nie a co???? Po prostu nie chce mi się uważać na ortografie a pozatym jestem w gimnazjum!! A w klasie do której chodze to połowa osłob to osoby cierpiące na dysgrafie a cała reszta
to matoły, wielbiciele Radia Maryja, jest nawet jeden z ADHD. I ja przy nich jetem całkowicie normalny.

[07] Tig3R [ Nuke ] 21:03 31-01-2007
@Dark Killer
To Ty chodzisz do jakiejs specialnej klasy? <lol>

[08] Dark Killer [ Nuke ] 21:04 31-01-2007
O i z góry sorry za to że mi dwa komentarze wyskoczyły.

[09] Dark Killer [ Nuke ] 21:06 31-01-2007
Nie chodze do szkoły katolickiej a gdybym wiedział że tam takie sztuki będą to bym polazł do państwowej!!!!!

[10] Tig3R [ Nuke ] 21:11 31-01-2007
Ol maj gad xD

[11] Dark Killer [ Nuke ] 21:15 31-01-2007
No a jeden to prez cały tydzień słuchałna lekcji Radia Maryja i chodził w moherowym berecie i wszystkich od masonów wyzywał. I tyle. A jeden co ma adhd to chodził po klasie i zbierał piurniki. mojego nie dorwał bo mu powiedziałem aby takiemu puckowi zabrał a mnie nie to mu caly plecak zabrał.

[12] MK [ Nuke ] 21:17 31-01-2007
Dark Killer roxx,powiedz czego ciekawego nauczają w tej szkole?tu też jest sporo osób z RM
fajny felietonik ale tak jak poprzednicy napisali Ameryki nie odkryłeś

[13] Dark Killer [ Nuke ] 21:19 31-01-2007
No fakt. Szkoła jak szkoła. Normalnie matematyka,polski,wos,muzyka,plastyka,historja,informatyka,b
iologia,geografia,fizyka i angielski.

[14] Tig3R [ Nuke ] 21:21 31-01-2007
Wymiekam przy nim.
@Lailonn
Jak poprzednicy napisali, Ameryki nie odkryles

[15] Dark Killer [ Nuke ] 21:24 31-01-2007
FAKT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A

[16] przsoi [ Nuke ] 21:53 31-01-2007
no fakt nie mogli cie zbanowac z tej szkoly skoro trafiles do akurat tej, nieprzypadkowo zapewne... tak czy siak, witamy na rorum, takich ludzi nam tu trzeba

[17] KubAbuK [ Nuke ] 22:03 31-01-2007
z tymi piornikami to mnie rozwalilo a co do tematu to ja moge grac ile chce bo bardziej glupi juz i tak nie bede bo sie nie da

[18] Dark Killer [ Nuke ] 22:05 31-01-2007
dzięks przsoi

[19] MK [ Nuke ] 22:13 31-01-2007
Kuba ty tez jesteś z tej klasy?:>

[20] Dark Killer [ Nuke ] 22:15 31-01-2007
nie u nas nie ma żadnego kuby i nikt o olie mi wiadomo nie gra w battlefield wszczyscy się podniecają ned for speedem i tam kilku postalem2(ciągle ślinią sie na widok nożyczek)

[21] kakaowe_oko [ Nuke ] 22:26 31-01-2007
1. najlatwiej zwalic na gry
2. dark killer, spoko gosc jestes

[22] Dark Killer [ Nuke ] 22:31 31-01-2007
dzięks

[23] MaZZeo [ Nuke ] 22:34 31-01-2007
Zgadzam sie Lailonn. Dla mnie ta cała nagonka na gry to maskowanie innego problemu - mianowicie rodziców. Nie interesują się w ogóle co ich dzieci robia na kompie, w co graja, po jakich stronach łażą. Synki zamykaja sie w pokoju, a rodzicom niechce sie wstawac z kanapy i sprawdzic, co ono tam robi. Ja nie chciałbym, zeby mój 13letni syn grał sobie w FEAR'a lub Manhunta, albo odwiedzał strony xxx... nie no, nic mu sie nie stanie jak sobie postrzela w wirtualu, ale mimo wszystko nie pozwoliłbym mu, tak samo jakbym nie dał mu papierosów albo poczęstował piwem. I w rodzicach jest najwiekszy problem, a nie w graczach, a tymbardziej w producentach gier. Gdy będe miec 18 lat to nie wyobrazam sobie, zebym nie mógł kupic jakiejs gry
Inna sprawa, to tez sprzedawcy gier. Niedawno byłem w empiku, i tam dzieciak ( na oko 10-11lat) chciał kupić Dark Messiaha. Był z mamą. Mama zauwazyła znaczek 18+ dopiero przy kasie, no i nie zgodziła sie na kupno (i dobrze). Jakas wybitnie brutalna gra to nie jest, ale mozna odrobac głowe, rece albo noge. No i mama sie kłóci z synkiem, i na scene wchodzi sprzedawca który mówi, ze ta gra "w ogóle nie jest brutalna". Nie wiedzialem ze facet jest madrzejszy, od PEGI...

[24] stg.Olo [ Nuke ] 22:46 31-01-2007
Witam
I ja sie dorzuce,otoz caly wic polega na rodzicach i to oni powinni monitorowac caly czas co robia ich dzieci i sorry nikt mi nie powie ze tego robic nie mozna,moja corka ma gierki ktore sprawdzam i sprawdzam rowniez witryny internetowe ktore sobie przeglada.Agresja przenoszona na ulice z gier to fantastyczna wymowka dla pieniaczy ktorzy tak naprawde nie maja wiele do powiedzenia a musza cos powiedziec.Kiedy jakies 10-15 lat temu nikt nie tlumaczyl zachowan mlodego czlowieka textami ze ma ADHD czy tez DYSLEKCJE a teraz na co drugim forum widze texty "sory za bledy ale mam dyslekcje".Kiedys wiele na ten temat sie nie mowilo bo to byly tematy tabu,szkoly byly nieskazitelne w Polsce nie bylo nigdzie przemocy,rozbojow czy tez ****rstw ale spytajcie sie swoich rodzicow jak bylo naprawde,no moze troszeczke mniej ze wzgledu na strach przed Milicja bo mogli spalowac za byle co.
Obecnie w redakcjach pracuje wielu mlodych co sie chca wykazac i chwytaja temat aby tylko cos napisac i zero w tym jakiegokolwiek obiektywizmu po prostu musza napisac temat.W polityce wyglada tak samo a ze najprosciej sie przyczepic do bezpiecznych tematow typu"przemoc w grach" to i sie czepiaja.
Pozdrawiam

[25] Lailonn [ Nuke ] 23:28 31-01-2007
Hmm wiem, ze ameryki nie odkrylem bo watpie czy w tym temacie cos jeszcze ktokolwiek odkryje. Chodzilo mi jednak o wywolanie dyskusji w naszym gronie bo takowej dotad nie bylo(przynajmniej nie znalazlem na forum) Zreszta na onecie pojawil sie kolejny artykul o "zlych grach" wiec natchnal mnie do pisania.

[26] Jan_Twardowski [ Nuke ] 23:37 31-01-2007
Nie tak dawno sam mialem 15-18 lat i napewno gry komputerowe(rowniez te brutalne) nie byly w tym okresie wplynac na moja moralnosc czy podejscie do zycia, jednak dla graczy poznizej 15 roku zycia brutalne gry, typu np. Postal powinny byc zabronione, czy mlodsze dziecko i bardziej brutalna gra tym wieksze skrzywienie psychiki na starosc - To chyba oczywiste dla kazdego.

[27] stg.Olo [ Nuke ] 23:43 31-01-2007
Dlatego tez napisalem ze rodzice sa podstawa aby uniknac tego typu zachowan i to na nich spoczywa ten obowiazek.

[28] wyspa [ Nuke ] 23:52 31-01-2007
Heh ja tam dopiero matura w tym roku wiec 18+ moge grac . A jeżeli chodzi o wpływ gier na psychike to trudno powiedziec...(Gram od dawna nie nałogowo chyba bo z przerwami...) Musze przyznac ze nie stosowalem sie specjalnie do PEGÓW...Przemocy nie lubie mimo iż gram w BFa to z niepokojem patrze na to co dziś sie dzieje (Spręzynka na Bliskim Wschodzie coraz bardziej spięta a rosja sie dozbraja wraz z sojusznikami...) ,ale krew czy brutalne sceny mnie wogóle nie ruszają... nie wiem czy to wpływ gier czy może mojego charakteru ale tak czy inaczej ta cała nagonka to przesada... (chodziaż dziwnie sie patrzy jak dzieci w wieku od 5 wzwyż na podwórku co drugie słowo na K sie zaczyna a zdanie na H... może taka dzielnica...) Stanowczo uwarzam ,że to rodzice powinni sie wziąść solidnie do roboty

[29] Lailonn [ Nuke ] 23:53 31-01-2007
Tylko, ze zyjemy w czasach gdy spora czesc rodzicow "wychowuje" dajac po prostu dziecku pieniadze. Nie wiem skad pomysl, ze to dobre rozwiazanie ale tak jest.

[30] JAKUBASS [ Nuke ] 00:00 01-02-2007
u mnie jest taka sytuacja, że kiedy przychodzi do mnie siostrzeniec, który ma 6 lat to chcę grać w Battlefielda bo siedzi i widzi jak wujek gra wówczas proszę go aby opuścił pokój kiedyś dałem mu zagrać przez chwilkę w singla bo mały chciał zobaczyć płakał zrobiło mi się go szkoda ale na tym się skończyło. Doskonale rozumie, że to nie jest gra dla niego i sam już mówi, że jak będzie większy to wtedy sobie będzie grał póki co kupiłem mu kolekcję Reymana i Scooby Doo. Maluch cieszy się grami logicznymi i edukacyjnymi dla dzieci. Podstawa to wychowanie. Jeżeli rodzice nie mają czasu dla własnych pociech i je olewają wówczas powstają patologie. Ot co grunt to wychowanie.

[31] stg.Olo [ Nuke ] 00:02 01-02-2007
Moze ktos powie ze stary pryk i stara data ale po prostu kiedys Ojciec lomot spuscil by dzieciakowi za takie slownictwo czy tez za alkohol i nie bylo przebacz.Po nocy szwendajacych sie dzieciakow tez nie bylo tyle bo strach przed Milicja i przed rodzicami.Po 18-stce to juz sprawa mlodego czlowieka ale przed za all odpowiadaja rodzice.
Lailonn dac kase to jest najprostsze rozwiazanie i dlatego tak sie dzieje.

[32] JAKUBASS [ Nuke ] 00:07 01-02-2007
W PRL-u nie było takich patologii jak teraz, przynajmniej nie tyle, no i nie tak widoczne, a młodzi ludzie mieli więcej szacunku dla starszych. Strach przed MO był wszechobecny Na ulicach było spokojniej. Dzisiaj jest rzeczywiści tak, że rodzice dadzą kasę i wsio niech się dzieciak sam wychowuje, a ci którzy nie mają kasy zdobywają ją sami nie muszę chyba mówic, że dość często w nielegalny sposób łamiąc prawo.

[33] Jan_Twardowski [ Nuke ] 00:20 01-02-2007
Zgadzam sie z dwoma przedmowcami calkowicie, chociaz nie uwazam ,ze system PRL byl lepszy - byl chory, tak samo nasz obecny ma swoje minusy, jednak ze wszystkich mozliwych chyba najlepszy

[34] Lailonn [ Nuke ] 00:24 01-02-2007
Ale to nie kwestia prlu czy mo tylko stylu zycia i norm spolecznych. Jak chdozilem do podstawowki to w 8 klasie wypicie piwa na ognisku bylo "czyms"(i to zdobycie piwa bylo czyms ) Dzis 14 latki cpaja a jak pic to tylko wodke. Starszych sie szanowalo i staralo wygladac i zachowywac normalnie. Dzis banda gowniarzy bluzgajacych na caly autobus to norma. jakis czas temu jechaly 2 panienki(gimnazjum max) z piwami w reku(oczywiscie juz tez wstawione) i na caly autobus opwoaidala jedna drugiej jak to ja lubi i dla niej wszystko normalnie k**** by zrobila i nie ma pretensji, ze tamta sam poszla na dyskoteke tylko ta p***** c*** aneta co sie wokol niej kreci ja w***** i nie chce by sie spotykaly bo c**** to strzeli itp itd. gdy zwrocono im uwage polecialy teksty "z toba nie gadam" "zamknij sie starucho" itp Szczerze mowiac to takim nic tylko w ryj strzelic. No ale neich ktos sprobuje tknac to zaraz bedzie afera z policja na karku...

[35] stg.Olo [ Nuke ] 00:26 01-02-2007
Troszke minely sie dwa pojecia odnosnie systemu a nie chce sie zaglebiac w polityke co do PRLu i IVRP po prostu wartosci ludzkie stracily obecnie na wartosci i to widac ze dla wiekszosci szmal to jest najwyzsza wartosc i szacunek dla drugiego czlowieka to juz sa puste slowa,najwazniejsze jest miec a nie byc.

[36] JAKUBASS [ Nuke ] 00:41 01-02-2007
Mała uwaga żyjemy w III RP ! nie ma czegoś takiego jak IV RP to tylko i wyłącznie marzenia dwóch chorych na władze jednojajowców myślącyh w kategoriach (TKM) teraz MY im wszystkim pokażemy. Wstyd, że ludzie mający tytuły naukowe nie potrafią zrozumieć zapisów konstytucji RP ! Ale mniejsza z tym Lailonn dobrze napisał mamy takie popieprzone czasy i niestety przyszło nam wszystkim w nich żyć.

[37] Wyspa [ Nuke ] 00:41 01-02-2007
Wartosci o czym wy wogóle mówicie ....(-Dzieci co to jest wartość? -To jest naprzykład wtedy kiedy mi mama nie chce czegos kupic bo za duuużo warte...) tak to teraz wygląda... Nie wiem nic o PRL (nie z autopsjii) ale widzialem zmiany (urodzony w komunie wychowany w tzw "Wolnej Polsce") niestety nie pozostaje mi nic prócz cynizmu... Niestety nie uważam aby coś sie dało zmienić aż do nastepnego przewrotu i drastycznej zmiany stylu życia (przecież historia lubi sie powtarzać)ale czy będzie lepiej? Sam już pewnie bym podpadl u co starszych jako spsute pokolenie ale przynajmniej dostrzegam spsucie następnego co nie wróży najlepiej...

[38] zar2Roc [ Nuke ] 00:47 01-02-2007
Hmmm.... co tu dodać. Niezły tekst, Lailonn, efekt dyskusji osiągnąłeś.
Co do mnie, grałem w niektóre "złe" gry (czyli PEGI powyżej mojego wieku). Sprzedawcom zależy tylko na zysku - mając ok. 12 lat bez problemu kupiłem ViceCity w Vobisie. Jednak SanAnderas nie nabyłem, starsza dojrzała tą 18+ na pudełku i jeszcze był mały ochrzan później. Tak więc ze mną jest w porządku, nie czuję się nienormalny.
Wracając do polityki, ostatnio poszukiwane są tzw. tematy zastępcze, by odwrócić uwagę od tego, co się dzieje na ulicy Wiejskiej, a tematy typu "przemoc w grach" świetnie się do tego nadają
Pozdr, Zar2Roc

[39] kamillos [ Nuke ] 00:50 01-02-2007
Jakubass nazekasz na czasy? wolałbys teraz zyc pod radziecka okupacja, czy w zaborach?

[40] JAKUBASS [ Nuke ] 01:01 01-02-2007
a co ma piernik do wiatraka ? Nie ma czegoś takiego jak IV RP i tyle ! Nigdzie nie napisałem, że PRL był bajecznym ustrojem bo nie był ! Ale w niektórych aspektach życia społecznego był dużo lepszy niż obecny. Patrząc na to co w chwili obecnej dzieje się w naszej najjaśniejszej odechciewa się wszystkiego Chyba nie o takiej Polsce myśleli ludzie walczący w Solidarności ?

[41] nick_122 [ Nuke ] 01:36 01-02-2007
Bardzo ciekawa dyskusja
stg.Olo zgadzam się z tobą, to zależy od rodziców. Jeśli rodzice mają czas to mogą nad tym panować. Każdy z nas (starszych) pamięta zabawy w wojnę na podwórku (a i krew się czasami lała ). To rodzice powinni podejmować decyzję czy dziecko może grać w daną grę czy nie.
Oczywiście sygnałem alarmowym powinien być nadruk 16+, 18+, natomiast do rodziców należy decyzja czy dziecko może grać w daną grę czy nie. Jako przykład mogę podać że moja córka (lat 12) gra od prawie roku w BF2 i od paru miesięcy w BF2142 (S.Li_pl / Ania2213) i nie uważam że to ją zdemoralizuje. Uważam że akurat ta seria gier (Battlefield oprócz aktów "przemocy" zawiera również sporo cech pozytywnych (współpraca w grupie, odpowiedzialność za innych członków drużyny itp.) a gra na pudełku ma 16+ Natomiast jeśli chodzi o zakup gier to najpierw sprawdzam(demo) a potem decyduję czy kupić czy nie.
A może ktoś w końcu przyczepi się do "bajek" które "królują" na kanałach dziecięcych w kablówkach, bo nad tym nie ma żadnej kontroli(5+, 10+, 15+).
Najprościej wszystko "zwalić" na gry a prawda jest taka, że w pogoni za kasą (praca, praca i święty SPOKÓJ) rodzice często pozwalają dzieciom na zbyt wiele, nie sprawdzając co tak naprawdę robią. IMO tu żadne zakazy nie pomogą.

[42] stg.Olo [ Nuke ] 01:55 01-02-2007
ups sry Jakubass za IVRP juz mi sie pomylily te Rzeczpospolite:)
dokladnie chodzi mi o aspekty zycia spolecznego kiedys.Po prostu kazdy wiedzial co wolno a co nie i jakie z tego tytulu sa konsekwencje.Nawet zlodziej mial swoj kodeks i honor.
kamillos )ciut za duzo czytales propagandy na temat stanu wojennego i jego konsekwencji.
Nick_122 jestem pod wrazeniem bo znam Anie z TSa i wiem ze jest swietna mloda kobietka ale wlasnie o to chodzi ze widze kupe takich malolatow wloczacych sie nocami po Wawie(o ich zachowaniu nie wspominam)i zadaje sobie jedno pytanie co robia ich rodzice i czy wiedza co ich pociechy robia(dla wtajemniczonych ul.Poznanska wawa).

[43] atatto [ Nuke ] 02:11 01-02-2007
,, W PRL-u nie było takich patologii jak teraz, przynajmniej nie tyle, no i nie tak widoczne,,
,,Ale w niektórych aspektach życia społecznego był dużo lepszy niż obecny,,
Jakubass: w prlu nie bylo tyle patologii ,co teraz mowisz? ciekawe co piszesz bo mi sie wydaje ze bylo ich x razy wiecej tylko nie byly widoczne , bo zylismy w milicyjnym panstwie...
...ciekawe tez w jakich to aspektach poprzedni ustrój byl lepszy od obecnego(demokracja moze nie jest doskonalym ustrojem ale jak do tej pory nikt nie wymyslil nic lepszego)

[44] nick_122 [ Nuke ] 02:53 01-02-2007
Trochę zbaczam z tematu ale uważam że zakazy to były za PRL-u. Mamy demokrację, i zakazy niewiele pomogą, powinno się zacząć od wychowania/uświadamiania RODZICÓW a nie zakazywania dzieciom. Rozumiem brak czasu(sam miałem go mało), ale IMO czas wolny TRZEBA poświęcić rodzinie. Najprościej zostawić pociechy przed telewizorem/komputerem czy na podwórku i mieć "spokój". I stąd biorą się te małolaty w nocy(nie tylko w Wawie). Demokracja nie jest doskonałym ustrojem ale nasi politycy nad tym pracują: godzina policyjna, mundurki w szkołach, zakaz komórek itp. - coś wam to przypomina?

[45] Jan_Twardowski [ Nuke ] 08:18 01-02-2007
Zle zachowanie dzieciakow 1. Przyczyna dobrobyt (jak by nie bylo zyje sie na coraz lepiej) wiem co ja mialem jak bylem dzieckiem a co teraz maja dzieciaki
2. "Bez stresowe wychowywanie" - Kiedys ojciec przylal i dziecko wiedzialo ,ze zle zrobilo , teraz....nie zrobi nic (bo albo mu sie , niechce albo nie ma czasu) - tlumaczy to sobie bezstresowym wychowywaniem dziecka.

[46] MK [ Nuke ] 10:32 01-02-2007
hmm przede wszystkim kiedyś,powiedzmy w latach 80-tych i na początku 90-tych w szkole inaczej wychowywało się uczniów,był respect co do nauczycieli nie było takiego czegoś jak jest teraz że jak nauczyciel zdzieli gówaniarza za pyskówkę czy oblegi pod swoim adresem itp to nauczyciel musi się tłumaczyć abiedny niewinny uczeń jest baardzo poszkodowany i on jest wielką ofiarą tyrana nauczyciela to jest chore,naprawdę nie przypominam sobie ze szkoły aby ktokolwiek jakieś bezczelne teksty puszczał do nauczyciela a o uderzeniu go to już całkiem było nie do pomyślenia nawet,no ale teraz trzeba wychowywać młodych bezstresowo pozwalał na wszystko a jak przypadkiem się zdenerwuje dzieciak i zacznie pyskować/bić to jeszcze pogłaskać go albo poprosić aby przestał,za komuny ani milicja ani sądy nie cackały się z małolatami a potem jeszcze rodzice manto sprawili swoim pociechom,poza tym winą jest też szybki postęp cywilizacyjny(powszechne komputery,wszechobecne prochy,łatwość zdobycia alcoholu itd)faktycznie za moich czasów w 8 klasie podstawówki luksusem było wypicie wspólnie z kumplami browaru i to jeszcze na spółkę nie wiem ale jakoś nas nie ciągnęło do tego o regularnym piciu nie było w ogóle mowy,"modniejsze" i bardziej dorosłe było palenie fajek ale tylko dla dymka i też okazyjnie bo kogo było stan na kupowanie papierosów regularnie,teraz byle dzieciak może kupić ile chce praktycznie wódki,fajek itd wybór jest kolosalny,akurat mój wujas jest pedagagiem szkolnym to często opowiada nowości jakie są w szkole jeżeli chodzi o zachowanie uczniów-masakra

[47] Exxon Vasquez [ Nuke ] 11:01 01-02-2007
nawet w stadzie owiec, znajdzie sie jeden baran...

[48] Jan_Twardowski [ Nuke ] 11:31 01-02-2007
Exxon , zeby tylko jeden, niedlugo bedzie mozna mowic o stadzie baranow i jednej owcy.

[49] kuś [ Nuke ] 11:43 01-02-2007
Wedłuk mnie gry powinny byc dozwolone od 14-15lat wtedy juz nie robią takiego wrażenia i odbicia na psychice pamientam ze jak mialem 9-10 lat brat mi oddal kompa razem z grami
była tam gra Dark Colony w niej poprostu krew ciekła z monitora, mialem po niej koszmary
teraz mam 15 lat i ta gra nie robi już na mnie takiego wrażenia nie jest tak straszna jak kiedys
stałem sie jagby odporny na takiego typu gry wiec sądze ze 15 lat to odpowiednia granica.

[50] kuś [ Nuke ] 11:56 01-02-2007
Dziury mi w głowie ta gra nie zrobiła sądze ze problem leży w czymś innym

[51] flawless [ Nuke ] 12:06 01-02-2007
to i ja dorzucę swoje 3gorszy... tak się tutaj wszyscy rozpisujecie a szkoda że przy okazji organizowania lanów bf'a itp. nikt się nie interesuje tym, że +- połowa graczy ma "-16" a nie jak jest wyraźnie napisane na pudełku gry "+16" ?!

[52] kuś [ Nuke ] 12:15 01-02-2007
mała korekta Według
sądze ze 16 to za dużo przecież nie ma rozlewu krwi w grach seri bf powinno byc 13-14 bo powoduje agresje

[53] Dark Killer [ Nuke ] 12:43 01-02-2007
No. W battlefieldzie nie widziałem aby tryskała tam krew hektolitrami albo aby kończyny latały tam jak np. w soldier of fortune. Ja mam 13 lat i w battlefielda gram. Kompa dostałem w 2003r. I do tego grałem w różne strzelaniny takie jak np. Retun To Castle Wolfenstein czy soldier of fortune. I jakoś nie latam po mieście z siekierom i nie morduje ludzi. Więc nie gadajcie że grey komputerowe lasują mózg. Co prawda od takiech gier jak np. postal czy manhut można truche zgłupiec. Ale battlefielda spokojnie mogom grać ludzie od 13roku życia.

[54] przsoi [ Nuke ] 12:59 01-02-2007
Dark Killer - nowa gwiazda battlefield.pl

[55] Dark Killer [ Nuke ] 13:05 01-02-2007
Dzięks. Ale przyznać musisz że grey nie lasują muzgu a battlefield to na pewno.

[56] Lailonn [ Nuke ] 13:13 01-02-2007
Zdajesz sobie sprawe, ze takie wypowiedzi z twoich ust sprawiaja odwrotne wrazenie? twoja znajomosc jezyka polskiego wyraznie pokazuje, ze gry sa od 16 a mlodsi powinni grac w edukacyjne i uczyc sie np ortografii

[57] Jan_Twardowski [ Nuke ] 13:19 01-02-2007
Dark "lasowanie mozgo przez gry" to dlugi proces, po godzince grania w Postal oczywiscie 12 latek nie wyskoczy na ulice z toporkiem, ale napewno negatywnie odbije sie to na jego mlodej psychice.

[58] JAKUBASS [ Nuke ] 13:37 01-02-2007
atatto poczytaj troszkę literatury, a co ważniejsze porozmawiaj troszeczkę z ludźmi ! Poza tym czytaj uważniej i ze zrozumieniem ! wiesz czym są aspekty życia społecznego ? Jak tak się unosisz to porównaj sobie służbę zdrowia w latach 80' i w dniu dzisiejszym ! I co wnioski można łatwo i szybko wyciągnąć. Wystarczy jeszcze wspomnieć świetlice dla dzieci, zajęcia poza szkolne typu SKS-y, przyszkolne hufce harcerskie. A dzisiaj co masz z tego ? NIC ! Jak Romek wyskoczył z pomysłem mundurków szkolnych to ludzie zaczęli krzyczeć, ja nie trawię partii Romka jak i jego samego ale z tym pomysłem to strzał w 10 ! Ja sam chodząc w latach 80' do szkoły nosiłem mundurek jak wszyscy uczniowie i nie widzę w tym nic dziwacznego. Jeżeli piszesz, że w PRL-u było 10x więcej patologii niż teraz to widzę, że nie wiesz o czym piszesz powiem ci tylko, że swojego czasu pracowałem w MOPS-ie i to co widziałem i słyszałem przechodzi ludzkie pojęcie patologia to mało powiedziane uwierz mi na słowo. Skupmy się raczej na teraźniejszości oraz na temacie dyskusji niż na przeszłości bo tego typu spory zawsze były, są i będą.
[59] Dark Killer [ Nuke ] 13:39 01-02-2007
Ale ja w postala nie grałem. Ostatnio to ja tylko w battlefiedla gram. I nawet poza szkołą trzeba uważac na ortografie? Ludzie lekcje się u mnie dawno skończyły a teraz odpoczywam.

[60] Dark Killer [ Nuke ] 13:42 01-02-2007
Dobra z ludź mi gadam. A co do książek to poczytam sobei jak trzeba to trzeba. Poczytam sobie gwiezdne wojny. I tak już mnie oczy bolom od siedzenia przy kompie.

[61] Veyron [ Nuke ] 13:45 01-02-2007
ja zawsze trzymam sie swojej teori ze wszystko zalezy od psychiki ja gralem w gta od kiedy pamietam mam teraz 15 lat i co?? nawet nie przeklinam

[62] Dark Killer [ Nuke ] 13:48 01-02-2007
Veyron masz racje niektórzy ludzie mają takom psychike że mogą i nawet w postala grać i nic im nie będzie a niektórzy nawet nie mogą wiadomości oglondac bo odrazu rośnie w nich agresja.

[63] Dark Killer [ Nuke ] 13:58 01-02-2007
Ja się wyłanczam ide poczytać sobie gwiezde wojny.

[64] Lailonn [ Nuke ] 13:59 01-02-2007
"I nawet poza szkołą trzeba uważac na ortografie? Ludzie lekcje się u mnie dawno skończyły a teraz odpoczywam."
Tak trzeba bo inaczej szerzysz analfabetyzm. Jezeli w zyciu codziennym, w Internecie bedziesz wciaz wypowiadal sie poprawnie to i w szkole bedziesz(juz nie mowie o polskich ogonkach) Nie wmowisz mi, ze tutaj piszesz "takom" "bolom" "krfawych" a na jezyku polskim juz prawidlowo ;]

[65] Elex [ Nuke ] 14:03 01-02-2007
No to ja też dodam swoje 3 grosiki...
Mam 15 lat, gram w gierkę od 16+... Czy robie źle ? Pewnie tak... ale cóż sądzę, że ludzi nie powinno się oceniać po wieku... ( chociaż czasami mogę dostać nerwicy gadając z 13-14 latkiem )
Wg. Mnie liczy się charakter danej osoby... Wystarczy trochę porozmawiać z daną osobą i zauważyć czy nadaje się ona do grania w takie gierki... wszystko można wywnioskować. a TE opinie, że gry szkodzą wydają rodzice, którzy nie potrafili się zaopiekować swoją pociechą...
I widzą teraz jak dorasta i rośnie w nim nienawiść i lamie się psychika... Ludzie... I to mają być "panowie/panie" którzy wiedzą wszystko o grach? Właśnie oni nie wiedzą nic... gdyż sami doprowadzili do "upadku" swych dzieci...
Pozdro PL4FC- Elex

[66] Dark Killer [ Nuke ] 14:12 01-02-2007
Lailon ja teraz będę uważał na ortografie. Bo chyba masz jednek racje. A zresztom. Wyłanczam się już z romowy bo w takim tempie to ja skończe tą gdzieś za dwa lata.

[67] Elex [ Nuke ] 14:20 01-02-2007
No i wg. mnie taki Dark Killer nie powinien już grać w Bf-a... ni inne strzelanki, ale to tylko moje zdanie, bez urazy

[68] Dark Killer [ Nuke ] 14:23 01-02-2007
a czemu niby nie powinienem grać już battlefielda????????????????

[69] wyspa [ Nuke ] 14:35 01-02-2007
Ja tam uważam iż gry trzeba po prostu odpowiednio dobrac...ja pierwsze dwie jakie dostalem to tomb raider 2 i panzer general i nie uwazam żeby na mnie jako 11 czy tam 10 latka zle wpłyneły... nawet przeciwnie co chce to na kompie zrobie (nie to żebym był jakims tam informatykiem chodziaż kiedyś myslełem żeby pójść w tym kierunku...) niby ani programować nie umiem itp ale jak trzeba to przeczytam instrucje siąde i zrobie to co tzreba bez żadnych bólów... jako dzieciak zmieniałem sobie tekstórki w grach z użyciem painta itp więc gry mogą kształcic... trzeba tylko chcieć prawdopodobnie gdyby nie fascynacja biologią, chemią itp. to szukałbym teraz jekiejś dobrej polibudy dla przyszłego informatyka

[70] atatto [ Nuke ] 14:44 01-02-2007
nie no Jakubass nie zgodze sie z toba i mimo ze odbieglismy grubo od glownego watku musze ci odpisac:czy nie ma teraz swietlic dla dzieci? zajec pozaszkolnych???????? smiem twierdzic ze mlody czlowiek ma teraz o wiele wiecej mozliwosc w rozwoju swoich zainteresowan czy edukacji pozaszkolnej, inna sprawa jest to ze teraz nie ma nic za darmoi nawet wobec najszczerszych checi rodzicow jak nie beda miec zlocciszy to na nic dzieciaka nie zapisza;a i jeszcze dwa zdania:heh no nie wiem kto tu nie ma racji apropo patolgii..eh w tamtym systemie poprostu wszystko bylo maskowane ,nie miales gazety fakt,onetu i generalnie wolnej prasy;pewnie bym nie wdawal sie w ta dyskusje ale wszelkie proby udowadniania mi ze po czerwona gwiazda bylo nam lepiej dzialaja na mnie jak plachta na byka
pozdrawiam

[71] Dark Killer [ Nuke ] 14:52 01-02-2007
Mi tam nic do komuny. Niewiele o tym wiem i nie będę się wypowiadać na ten temat.

[72] UMC.Hugo [ Nuke ] 14:54 01-02-2007
święta racja! fajnie że na świecie graczy są miliony czyli to pozwala wnioskować (według teorii tych debili z mediów bo to chyba oni głównie czepiają się tego tematu) że na świecie co krok spotykamy osobę która może być przestępcą, psychopatą lub ****rcą. czyli my wszyscy mamy zadatki na przestępcę lub już nim jesteśmy no bo tak to można rozumieć. no ale przecież znam wiele osób (i sam nią jestem), które jakoś grają od kilku lat i nie mieli żadnych konfliktów z prawem, ba nawet się nigdy nie bili(są takie przypadki naprawdę ) czyli wychodzi z tego że nie każdy robi się "be" od gier. bo to nie jest wina gier !!! > tylko wychowanie i jak ktoś żył ze świadomością że ktoś ma kilka żyć albo że może latać to na co można zrzucić winę? na tą osobę która to dziecko wychowała i czy przekazał mu podstawowe prawdy życiowe takie jak to, że człowiek nie jest nieśmiertelny albo że nie może latać !!! albo na środowisko w jakie trafiło dziecko czy trafiło do bandy dresów palących, chlejących wódę i używających zamiast przecinków kur*a czy też trafiło do grona miłych ludzi tolerujących innych umiejących się zachować albo też mogło być po prostu upośledzone! heh to jest temat na który można by zapisywać całe strony A4

[73] Wenzel [ Nuke ] 15:13 01-02-2007
Meh, dziury na drogach robią fani Need for Speed, wypadki powodują gracze Carmageddona, gwałty i zabójstwa to sprawka graczy GTA i Postala, no i zapomniałem ze wszyscy dilerzy i dyktatorzy grali wcześniej w Kingpina oraz Mafie.
Imho więcej szkody wyrządzają filmy z Arnim w roli głównej, który sam wyżyna w ciągu 2 sekund 100 terrorystów bleh.

[74] Dark Killer [ Nuke ] 15:15 01-02-2007
racja!!!! I niestety tak jest na prawde. W polskich szkołach nawet w prywatnych są takie okazy, które w wieku 13 lat zaczynają pić i palić. Po prostu tak jak to Hugo zauważył wine za to ponoszą rodzice, którzy nie wytłumaczą dziecku co dobre a co złe. Rodzice niestety ten obowiązek zwalają na szkołe. A to nie szkoła ma wychowywać tylko od tego sa rodzice.

[75] kary15 [ Nuke ] 15:18 01-02-2007
To i ja się wypowiem...
Została poruszona sprawa PRL-u. Wiadomo, że kolorowo wtedy nie było. Wszystko było złe i do kitu. Mimo, iż urodziłem się już po komunie, swoje wiem. Styl życia był zupełnie inny, ale zawsze istniał respekt dla osób starszych. Wskażcie mi datę z przeszłości, kiedy panowała taka anarchia??? Nigdy nie było tak, że mały gówniarz pyskował do staruszki. A dziś jak jest, sami wiecie. Na wsi jest jeszcze spokój... jeszcze. Ale w mieście (mieszkam w Gdańsku), po 20:00 strach wyjść. Tyle się teraz tych blokersów, dresiarzy i innego plugastwa kręci, że strach pomyśleć. Ostatnio była sprawa z zabójstwem Ani (chociaż i tu są wątpliwości), jeszcze później student zabity przez grupkę upitych licealistów, gdzie nawet zamówiona przez niego taksówka uciekła z miejsca zdarzenia! Nawet dorośli boją sie reagować, bo jak taki gnojek przyjdzie z bandą wyrostków, to nie ma ucieczki. Kim oni będą za 10 lat??? W obecnych czasie bez jakiejś broni strach wyjść z domu. A najgorsi są "policjanci"... Przecież to są dzieci! Dlaczego Ameryka, Niemcy i reszta zachodu ma pożądnych stróżów prawa? I jak mamy się czuć bezpieczni, skoro takie dziecko w mundurze predzej ubije niewinnych młodzieńców, niż prawdziwego przestępce (tu mam na myśli zdarzenie z "pomyłką sachodów", gdzie policja ostrzelała auto dwóch chłopaków)? Wiem, że kiedyś było źle i teraz nastały wspaniałe czasy. Ale jak tak się zastanawiam... nie lepiej było 60 lat temu poddać się Niemcom, by ci wzięli nas do niewoli, a potem zostać bliskim sojusznikiem USA? No, nic... to są tylko moje przemyślenia.

[76] przsoi [ Nuke ] 15:46 01-02-2007
najwiekszymi specami od czasow PRL, jak zwykle zostaja urodzeni w latach 90. Skad wiesz, ze nie bylo kolorowo? Ja pamietam ze bylo kolorowo-kartki na benzyne mialy inny kolor niz kartki na mieso itd.
90% komentarzy pod tym newsem/artykułem nadaje sie do jakiegos 'the best of bravo'

[77] kary15 [ Nuke ] 15:49 01-02-2007
Zachęcam do przeczytania ostatniego zdania z mojej poprzedniej wypowiedzi.

[78] JAKUBASS [ Nuke ] 16:06 01-02-2007
lol ja akurat urodziłem się w latach 70' więc swoje wiem i nikt nie musi mi niczego udowadniać bo znam to z autopsji ! Kolorowo owszem było w latach 80' byłem jeszcze dzieckiem i będą to dla mnie najlepsze lata życia, bo dzieckiem jest się tylko raz ! a to są najlepsze dni w życiu człowieka ! I szczerze mówiąc ciesze się z tego To co dzieje się dzisiaj w najjaśniejszej pomrocznej to tragedia ! Dzieci są wychowywane przez ulicę i wielkie osiedla, a rodzice nie maja na to czasu bo tyrają żeby mieć co do gara wrzucić ! Ot co kłania się polityka państwa ! Jeśli IV RP braci mniejszych ma wyglądać tak jak dzisiaj to ja dziękuję poproszę o azyl polityczny !

[79] atatto [ Nuke ] 16:10 01-02-2007
kary 15 -no comment man !!

[80] Dark Killer [ Nuke ] 16:10 01-02-2007
Jest jeszcze nadzieja, że koalicja się rozpadnie.

[81] kary15 [ Nuke ] 16:18 01-02-2007
ata tto - ile masz lat i gdzie mieszkasz?

[82] żołnierz [ Nuke ] 16:19 01-02-2007
"nie lepiej było 60 lat temu poddać się Niemcom, by ci wzięli nas do niewoli, a potem zostać bliskim sojusznikiem USA" No niewiem czy byłby to dobry pomysł. Wszyscy bylibyśmy niewolnikami albo skonczylibyśmy w komorach gazowych.....
p.s co do oznaczen wiekowych w grach i przemocy w grach to :
1.Sądze iż ograniczenie powiny być osztrzej przestrzegane- nie może dojść do takiej sytuacji że dziecku w wieku 10 lat sprzeda się grę od 18stki
2.Ograniczenia powinny być lepiej dobierane np. głupotą jest że BF jest od 16+ -jest wiele innych bardziej brutalnych gier które również są od 16+ lub nawet od 12+......
3. A filmy nie wpływają również na psychikę ludzką ?? Jeśli małolat zobaczy np. Piłe to też mu może odbic no nie Moim zdaniem próbują zwalić wine za przemoc u młodzieży na gry bo nie umią coś wymyslić żeby poradzić sobie z tym problemem. Nieraz już widziałem jak dziecko w wieku 12-10 lat było na filmie od 16+, 18+ lat.To przecież też jest nie wporządku.
4. W większości wypadków to wina rodziców- niech mi ktoś nie gada że nie wie w co jego dzieciak gra.
5.Sam jestem niepełnoletni do (18 brakuje mi rok) ale jakos gry nie spowodowały agresji lub zakrzywienia fizyki.

[83] JAKUBASS [ Nuke ] 16:21 01-02-2007
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... =117034335
7.570&ticaid=13251
Macie swoją "IV RP" wątpię aby takie sytuacje były spowodowane tylko i wyłącznie przez brutalne gry komputerowe

[84] JAKUBASS [ Nuke ] 16:23 01-02-2007
Ps. polecam lekturę komentarzy pod wiadomością.

[85] Lailonn [ Nuke ] 16:24 01-02-2007
No mam nadzieje, ze nie znajda u nich zadnej gry bo bedzie problem. Moze np grali w Hitmana...

[86] artih [ Nuke ] 16:27 01-02-2007
Co za burdel

[87] żołnierz [ Nuke ] 16:28 01-02-2007
Coś takiego jak IV RP nie istnieje- to wymysł naszych polityków .

[88] Lailonn [ Nuke ] 16:37 01-02-2007
W sumie to dyskusja toczy sie na kilka tematow rownolegle. Fajnie, ze chociaz wszyscy zgadzamy sie, ze to wina rodzicow(nie zawsze maja na to wplyw tak duzy jak powinni)a nie gier Jakby tak jeszcze politycy doszli do tych prostych wnioskow byloby cudownie...

[89] MK [ Nuke ] 16:39 01-02-2007
Lailonn naprawde takiego tematu i tylu udzielających się ludzi chyba dawno nie było w newsach

[90] kary15 [ Nuke ] 16:40 01-02-2007
Ciekawe, czy w PRL-u też zabijano swoje ciotki? Pytanie do weteranów...
A nasi politycy to w gruncie rzeczy wspaniali ludzie. Tylko czasami im coś strzeli do głowek Dobrze, że sie nie biją na posiedzeniach, jak to ma miejsce w Azji.

[91] z3L [ Nuke ] 16:40 01-02-2007
Ostatnio gram sobie na gamesnecie. Dolaczam do druzyny i slysze dziecinny glos: "Nieee, ustawilem karabin na pojedyncze strzaly", a co nas to obchodzi? Potem kolejna historia z jeszcze mlodszym glosem: "Ej zabija ja mnie, zabijaja, ratujcie, aaaa! ****, co sie dzieje, ratunku", 3 minuty pozniej: "Chodzcie to zdobyc, ej tam na gorze ktos jest, TAM KTOS JEST, RATUNKU, wezcie go zdejmijcie", po czym uslyszalem od starszego gracza (ktos sie wreszcie odwazyl): "Dobra, nie podniecaj sie tak". Dlaczego w taka gre graja smarkacze z psychika 12latka? Doceniam kogos kto psychike ma duzo ponad swoj wiek i potrafi sie zachowac, no ale wyraznie na pudelku jest 16+.

[92] KFC-PL [ Nuke ] 16:48 01-02-2007
no racja jak w **** strzelił (ze strzelby XD) i to, że gry tak naprawde mają mały wpływ jak i to, że dawno tak popularnego tematu nie było...
gratki rozwijajmy się... i pzdr

[93] Dark Killer [ Nuke ] 16:51 01-02-2007
Wielkie mi halo. Mój kolega z klasy kupił sobie normalnie postala w sklepie bez żadnych kłopotów. A ma tyle ile ja mam lat.

[94] Lailonn [ Nuke ] 16:53 01-02-2007
kary15 a co myslisz, ze przestepstwa to odkrycie demokracji a narzedziem zla sa gry? :D Zawsze zabijano, kradziono, oszukiwano. Kwestia tylko tego czy lapano przestepcow tak skutecznie jak dzis. W koncu jesli ktos zaginal a nie znaleziono ciala to statystyka ****rstw nie rosnie, nie? ;>

[95] kary15 [ Nuke ] 16:58 01-02-2007
Niee, widze, ze zle przedstawilem moje stanowisko... albo w ogole nie przedstawilem. Gry nie stanowia zadnego zagrozenia, a ten wymysly politykow to absurd: gdzie tu kwintesencja immunologiczna abgykujaca do perswazji zaistanialych sofizwatow???? xD
Moim zdaniem, to nie gry stoja za wszystkimi przestepstwami ze strony mlodych, ale dorosli! Dlatego tez poronwalem to do PRL-u.

[96] żołnierz [ Nuke ] 16:59 01-02-2007
Zgadzam lailonn napisal bardzo ciekawy temat . A tak swoja droga to takie dzieci 12 letnie to moga fajnie przeszkadzac.Grajac na lanie w csa mozna dostac troszeczke wyzwisk od dzieciakow -szczegolnie jak sie z nimi wzgrywa , a co najgorsze czesto graja na czitach co psuje kompletnie rozgrywke.

[97] Dark Killer [ Nuke ] 17:06 01-02-2007
A ja nie gram na kodach bo to po prostu ubliżanie sobie. Grając na kodach daje się do zrozumienia, że się grać nie umie.

[98] żołnierz [ Nuke ] 17:09 01-02-2007
Ja też nie gram na czitach i sądze że oszustwo to oszustwo-obojetnie czy w grach czy w normalnym życiu.A czity psują zabawe.
p.s niewiem nawet jak sie używa czitów w battlefieldzie :D

[99] Dark Killer [ Nuke ] 17:14 01-02-2007
Ja też nie wiem jak sie chetuje w battlefieldzie. Ale mój kuzyn sie chwalił, że chetował kiedyś jak grał w battlefielda 1942.

[100] żołnierz [ Nuke ] 17:20 01-02-2007
Ja widziałem raz jak moj kumpel wpisal w csie cheata;/. I jechał snajperką automatyczną bez zomma same hedy(jeden z tych co na lanie tak ''wymiata") ;/.Ja juz teraz na lanie w csa nie gram bo to nie ma sensu- co mam grac z samymi czeaterami .

[101] JAKUBASS [ Nuke ] 17:26 01-02-2007
Dawno nie było takiej dyskusji Lailonn musisz częściej pisać takie newsy

[102] Dark Killer [ Nuke ] 17:27 01-02-2007
No racja. Granie z cheaterami nie ma wogóle sensu jeśli się nie używa kodów. Bo jeśli nie używasz kodów w takiej sytułacji to cię nawet jakiś leszcz ogra. Wiem co mówie bo jak z kuzynem graliśmy sobie kiedyś w dwóch w bf1942 to on cały czas na kodach jechał i gra nie miała w tym momęcie sensu.

[103] Elex [ Nuke ] 17:31 01-02-2007
Gry, nie tworzą zagrożenia po części nie... ale spójrzmy na tą c****wą gierkę "Tibia" sribia, bibia, mibia, mówcie jak chcecie...
Dzieciak prawie zabił matkę krzesłem dlatego, że kazała mu wyłączyć grę...
To już psychoza...
Dark dlaczego miałbyś nie grać ? Cóż wnioskując z Twojego zachowania, po prostu nie chciałbym. Twoje poprzednie wypowiedzi, w których ledwo co mogłem się doczytać... no to tyle
ale to tylko MOJE zdanie, więc nie bierz tego do Siebie...
apropo cheatów... hmm... bardzo wielu graczy jest o to posądzanych, większość z czołówek klanowych... jest to normą... Ja osobiście bycie nazwanym " haxx'em" uznałbym za komplement
a taki 12 latek wnerwiony, że dostał od lepszego wchodzi na google i ściąga cheaty...
Pozdro

[104] _Dominiko_PL [ Nuke ] 17:42 01-02-2007
ziew... zawsze się znajdą idioci którzy zabiją kiją staruszkę bo grali w GTA, zawsze znajdą sie debilne mochery którzy będą sr*ć że to wina gier i Żydów...

[105] Dark Killer [ Nuke ] 17:44 01-02-2007
Racja. A wogóle po co jacyś tam ludzie wymyślają takie rzeczy jak np. trajnery w których po naciśnięciu danego klawisza stajesz się niemal bogiem.

[106] żołnierz [ Nuke ] 18:07 01-02-2007
To nie wina gier że na tym świecie są jacyś psychopaci (którym lekko mówiąc bije) co np. zabiją kogoś bo im sie nudziło . Patrząc na XX wiek można bardzo łatwo zauważyc ,że psychpoci istnieli wcześniej więc nie ma sie czemu dziwić że są i dzisiaj- oni byli są i bedą nadal ,a jak ktos ma zwaloną psychę to tylko psychiatra mu pomoże. Nie da się popsuć psychy grajać w gre- albo jestes normalny albo nie. Ktoś normalny grajać w gre lub oglądając jakiś film będzie umiał odróżnic rzeczywistość od fikcji.

[107] Dark Killer [ Nuke ] 18:11 01-02-2007
racja

[108] UMC.Hugo [ Nuke ] 18:14 01-02-2007
o kurdee !!! :O ja mieszkam w Bydgoszczy ale takie coś to już przesada. to jest normalnie prawdziwy scenariusz jakiegoś thirlera od 18 lat heh u mnie w Bydgoszczy to przestępczość nie jest niska ciągle słyszę od kumpli z klasy o jakichś bójkach. mamy tutaj w mieście takie dwa kluby sportowe co się hehs nie lubią zbytnio. u mnie w dzielnicy to może nie, ale w innych to jak się ciebie zapytają za kim jesteś to może być przesrane a jeszcze kiedyś jakiś koleś zaatakował pracownice kantoru siekierą. jakoś z tego wyszła, kolesia złapali. ja się dopiero zaczynam dowiadywać jakie to moje miasto jest niebezpieczne

[109] stg.Olo [ Nuke ] 18:20 01-02-2007
Ciekawe, czy w PRL-u też zabijano swoje ciotki?
Pytanie do weteranów... to jest dobre pytanie i odpowiem Ci z cala pewnoscia ze tak i inne patologie tez byly ale byl rowniez szacunek dla drugiego czlowieka duuzo wiekszy.To ze kazdy sie bal Milicji to jest prawda i byle szczyl nie mogl nawsadzac patrolowi tak jak dzis bo dostal taki **** ze na tylku nie usiedzial a ojciec mu w domu jeszcze poprawil.Faktem rowniez bylo to ze ciemna strona miasta miala swoj kodeks i honor i w **** nikt Cie nie napadl za 5 zl i nie zabil.Ponadto kiedys nie balem sie przejsc w nocy po moich rodzinnych stronach a obecnie wole zostac w domu.Zboczylem z tematu Gier aby krotko wyjasnic ze nie chodzi nam o to ze kiedys zylo sie lepiej tylko o to ze miedzy ludzmi byly inne relacje.

[110] żołnierz [ Nuke ] 18:22 01-02-2007
:D to z tym thirlerem to troszeczke przesadiłes :D .

[111] Dark Killer [ Nuke ] 18:38 01-02-2007
E tam. U mnie na osiedlu gadają, że u nas na mieście ktoś komuś palca odgryzł i połknoł. Ale to tylko jakaś tam plotka.

[112] żołnierz [ Nuke ] 18:46 01-02-2007
No raczej

[113] Dark Killer [ Nuke ] 19:07 01-02-2007
Hmmm... U mnie w miescie to nie ma żadnych ekscesów. Nikt na nikogo z siekierkom nie wyskakuje. No może tylko menele rozwalają łowki oraz piaskownice na blokowiskach. A szczyle sąsiadów z góry drom ryja na całe gradło. I nie da się spać.

[114] sawik [ Nuke ] 19:08 01-02-2007
To przykre, jak mozna legitymizować zniewolenie człowieka, kilogramem masła, krótszą kolejką do prześwietlenia mednicy i śpiewaniem piosenek przy harcerskim ognisku. Drogi Jakubsie i inni orędownicy konformizmu. Czy przez ta Wasza socjokomune zapomnielicie o tym co instynktownie najwazniejsze? O wolnosci. Dla niej, ja 20 letni czlowiek urodzony u schylku PRL'u jest sklonny do wielu poswiecen, wszystkich tych o ktorych tu piszecie ( kolejki w przychodzniach, brutalnosc w szkolach etc. ) Poswiecenie wolnosci dla substytutu jakim jest to Wasze psedo socjalne bezpieczenstwo, jest dla mnie nie, jako dla osoby ktora wierzy we wlasne mozliwosci i chce realizowac swoje marzenia nie do przyjecia.

[115] Dark Killer [ Nuke ] 19:16 01-02-2007
Ja tam nie wypowiadam się na temat prl. Bo nie wiem o tym nic.

[116] Krypton [ Nuke ] 19:18 01-02-2007
ALE PAMIĘTAJCIE!!!
KOMPUTER PSUJE GŁOWE!! (Tak twierdzi moja nauczycielka od matmy)

[117] Dark Killer [ Nuke ] 19:24 01-02-2007
Raczej wzrok.

[118] Lailonn [ Nuke ] 19:39 01-02-2007
sawik ja jestem od ciebie starszy a komuny nie kojarze ni w zab(tyle co z opowiadan i filmow/ksiazek) ty natomiast urodzony w sumie juz w demokratycznym panstwie tak badrzo odczuwasz pietno komuny? Dziwne ciut...
Nalezy pamietac, ze wolnosc to jedno a spoleczenstwo to drugie. Zawsze wolnosc jednostki stoi w konflikcie z dobrem spoleczenstwa. Nic sie na to nie poradzi - chyba, ze isc na bezludna wyspe ;P

[119] Jan_Twardowski [ Nuke ] 19:43 01-02-2007
Od przemocy do czitowania w grach = offtop

[120] sawik [ Nuke ] 19:51 01-02-2007
Nie odczuwam, lecz boje sie oredownikow konformistycznej latwizny. Mam zaufanie do swojej rodziny i wierze w wartosci, ktore mi wpojono. Ponadto wiem jak zylo sie moim najblizszym przed '89 a jak dzis.
Nie mowie o wolnosci jednostki, lecz o mozliwosci spoleczenstwa do samostanowienia. Dla Ciebie dobro spoleczenstwa = zniewalanie go w celu latwiejszej kontroli ?

[121] Lailonn [ Nuke ] 20:07 01-02-2007
Nie mowie o zniewoleniu ale widzisz przyklad gier. nalezy zniewolic ludzi dla ich dobra. W tej sytuacji zniewolic malolatow ograniczajac wolnosc do nabywania gier ;]

[122] artih [ Nuke ] 20:15 01-02-2007
Ja pierdziele ... ale szambo

[123] MaZZeo [ Nuke ] 20:20 01-02-2007
Dark Killer moze skoncz pisac, bo natłoczenie takich bzdur i to z błędami ortograficznymi mnie razi strasznie, i pewnie nie tylko mnie.

[124] kami07 [ Nuke ] 20:23 01-02-2007
Mój kumpel ma 12 lat i kupil gre Far Cry w Empiku. Niech pierw ktos sprawi zeby ktos patrzyl na wiek dziecka i na znaczek na okladce a nie odrazu blokowac dystrybucje brutalnych gier.

[125] _Dominiko_PL [ Nuke ] 20:58 01-02-2007
sprzedawcy nie zaczną sprawdzać wieku kupująćcych, bo innaczej 50% sprzedaży pójdzie w c**j....

[126] UMC.Hugo [ Nuke ] 21:03 01-02-2007
przecież to jasne że ludzie którzy robią taką nagonkę na gry komputerowe nic o tym nie wiedzą. oni nawet nie mają pojęcia jak wygląda sprzedaż gier że są producenci, są dystrybutorzy i są sklepy!!! oni nawet nie robią żadnych ankiet, badań i innych pierdół w U.S.A. robiono różne badania ale pod innym kątem tzn. odkryto że ludzie którzy grają w FPS'y są bardziej spostrzegawczy i lepiej obserwują otoczenia wokół nich, albo że chirurdzy podobno po graniu w gry komputerowe stają się bardziej zręczni i przeprowadzają skuteczniej operacje. według mnie gry wręcz przeciwnie odstresowują tzn. ja np. bardzo lubię pograć trochę po szkole i zrelaksować mój kipiący umysł np. przegnać Jankesów z Normandii

[127] sawik [ Nuke ] 21:06 01-02-2007
"nalezy zniewolic ludzi dla ich dobra"
Nie mamy o czym rozmawiac.

[128] przsoi [ Nuke ] 21:16 01-02-2007
fajny chlewik sie tu zrobil. moze przyjdzie moderator i pozamiata? ja bym to podzielil na 3 tematy
1. zlote mysli 13 latkow
2. jedyne sluszne teorie 20 latkow
3. offtopic starych dziadkow

[129] _Dominiko_PL [ Nuke ] 21:17 01-02-2007
serio? jakoś 128 spam komentów się uzbierało

[130] Lailonn [ Nuke ] 21:27 01-02-2007
#127 problem z rozumieniem tekstu? W przypadku gier nalezy zniewolic ludzi dla ich dobra. Tak samo nalezy zniewolic ludzi dla ich dobra w przypadku narkotykow. Mowisz, ze najwazniejsza jest wolnosc. Piernicze wolnosc bandy debili, ktora chce sie nacpac a potem robi zadymy itd. O tym wlasnie mowie. Wolnosc jednostki zawsze bedzie podrzedna wzgledem dobra spolecznego.

[131] sawik [ Nuke ] 21:30 01-02-2007
slusznie, do wiezienia wszystkich, wtedy nikt sobie krzywdy nie zrobi, a na ulicach zapanuje blogi spokoj ;p

[132] Dark Killer [ Nuke ] 21:53 01-02-2007
a w więzieniu będą się mordować

[133] Dark Killer [ Nuke ] 22:03 01-02-2007
MaZZeo co ci się nie podoba w moich wypowiedziach co prawda na początku roiło się wnich od róznego rodzaju błędów ortograficznych. Ale to że wyraziłem swoje zdanie na temat leszczy, którzy na kodach grają. Ale na pewno to co napisałem w pierwszym komentarzu pomijając liczne błędy ortograficzne miało troche sęsu.

[134] _Dominiko_PL [ Nuke ] 22:10 01-02-2007
czasem sobie myślę że lepiej wogóle zablokować możliwość komentowania postów, co najwyżej dodawać ankiety z oceną artyqłu...

[135] Tom@s [ Nuke ] 22:11 01-02-2007
PRZENIEŚCIE SIĘ NA FORUM Z TĄ DYSKUSJĄ !!

[136] Vrube(L) [ Nuke ] 22:13 01-02-2007
Zgadzam się,że za komuny było bezpieczniej, ale wybacz Jakubass za te świetlice i kolonie (które b.miło wspominam) długi płacimy do dziś i nasza sytuacja ekonomiczna jest taka a nie inna.Fakt faktem,że kiedyś jak ukradli ci portfel to po pierwsze nie poczułeś, a po drugie dokumenty po tygodniu przyszły pocztą. Sory ,że nie na temat.

[137] _Dominiko_PL [ Nuke ] 22:14 01-02-2007
NIE ZAŁOŻONO JESZCZE PODFORUM '****E GŁUPOT'

[138] Dark Killer [ Nuke ] 22:22 01-02-2007
Ja tam nie gadam już bo o komunie nic nie wiem. I nie chce się w to mieszać.

[139] Kaspar [ Nuke ] 22:23 01-02-2007
Lailonn chodzisz po cienkim lodzie. "Wolność jednostki zawsze bedzie podrzedna wzgledem dobra spolecznego."? Chcesz mi powiedzieć że jakaś grupa ludzi może mi mówić jak mam żyć, jak mam się zachowywać? W jakim świecie żyjemy? Moge robić w życiu wszystko co che. Mogę ćpac, upijać i wszystko inne pod warunkiem że sam nie narzucam innym swojej woli ani im nie szkodze.
Samo podporządkowanie dzieci rodzicom jest już bardzo kontrowersyjne. Pomijam tu kwestie wynikające ze stosunków rodzinnych, ale mówie o samej kwestii prawnej. W którym momencie młody człowiek może sam o sobie decydować? Można rozumieć życie mając 15 lat a nie mieć o nim pojęcia i być dużym dzieckiem mając 28. Ale tu nie chodzi o kwestie wieku ale świadomości, każda jednostka może mieć własną wizje swiata, kochacći nienawidzić go na swój własny sposób. Nikt nie może nikomu nic narzucać bo niszczy to co najwazniejsze, nasza indyidualność. Każdy musi poznać świat na swój własny sposób, można go chronić przed tym co jest naprawdę złe... ale nie możemy go więzić w klatce naszej wyobrażni, ograniczonej tylko do naszych własnych doświadczeń.

Tytuł:
PostNapisane: 1 lut 2007, 23:58 

kaspar: "Mogę ćpac, upijać i wszystko inne pod warunkiem że sam nie narzucam innym swojej woli ani im nie szkodze. "

po pierwsze to pod wplywem narkotykow, alkoholu sie nie kontrolujesz wiec szansa na to, ze nikomu nie zrobisz krzywdy jest znikoma. Co wiecej dlaczego np twoja wolnosc do nie mycia sie ma ograniczac wolnosc do normalnego pozywiania sie pana xxx, ktory je obiad obok ciebie w knajpce? Zapewniam cie, ze z kazdej knajpy brudny, smierdzacy i nacpany lub tez nie klient zostanie wywalony. Myslales nad tym? "1 chce byc brudny ale 10 chce czystego powietrza"

Bardzo kruchym lodem jest stwierdzenie kiedy to nasza wolnosc zaczyna wplywac na innych a zgodnie z gloszonym przez sawika i jak rozumiem ciebie haslem NIKT nie ma prawa w zaden sposob wplywac na moja wolnosc. Dlatego wlasnie przyjmuje sie od gornie pewne zasady, ktorymi maja sie kierowac ludzie z danego terenu(dom,osiedle,miasto itd) Znajdz mi prosze jakas zachcianke wolnosicowa, ktora nie wplywa w zaden spsoob na pozostalych obywateli. Nie znajdziesz bo nie jestesmy samowystarczalni.

Powiesz, ze pod wplywem narkotykow nie jestes agresywny. 1,2,3 razem moze nie a za 150 dziabniesz kogos nozem. Co to rosyjska ruletka na wielka skale? :shock: Czy chcialbys zyc w otoczeniu ludzi, ktorzy w nia graja? "Dzis moze przezyje a moze i nie".

Nie przekrecajcie jednak moich slow. Nie chodzilo mi o calkowite zniewolenie ludzi lecz o ograniczenie ich wolnosci dla dobra ogolu. Nie podobaja sie zasady obowiazujace w Polsce np? To wyjedz za granice i tyle. Zapewne kazdy kto staral sie w domu dorzucic swoje 5 groszy uslyszal "to moj dom i masz sie dostosowac" i takie jest zycie, nie zmienisz tego.

Dawno temu wymyslilem sobie pewne motto:

Cytuj:
Idealny ustrój to taki gdzie władza jest dla ludu a lud słucha władzy.

I mysle, ze jest dosc trafnym przepisem na normalne zycie.

ps. jesli ktos chce skomentowac "po co komentowac" to po prostu niech nic nie pisze ;]

Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2007, 00:03 

Cytuj:
Nie podobaja sie zasady obowiazujace w Polsce np? To wyjedz za granice i tyle. Zapewne kazdy kto staral sie w domu dorzucic swoje 5 groszy uslyszal "to moj dom i masz sie dostosowac" i takie jest zycie, nie zmienisz tego.

Moje posty byly reakcja, na krytyke obecnej rzeczywistosci, przy jednoczesnym gloryfikowaniu prlu, wiec nie odwracaj kota ogonem.

Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2007, 00:12 

znakomity artykuł Lailonn...

Wszystko rozbija się o pazerność gównianych pismaków na sensację. Piszą co im ślina na język przyniesie, nie znając dogłębnie faktów nie wspominając o znajomości tematu.
Szczerze mówiąc nie wiem, jaka może być na to rada :-(
[/url]

Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2007, 00:13 

Zgadzam się z tym, że za stan obecnej młodzieży odpowiadają dorośli. Dlaczego? Bo nie mają dla nich czasu. Dlaczego nie mają dla nich czasu? Bo stale gnają za pracą.

To był właśnie plus przeszłości - była praca, więc tym samym więcej czasu dla dzieci. To kwintesencja mych wczesniejszych wypowiedzi (oraz moje zdanie). :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2007, 00:31 

sawik ja nic o prlu nie pisalem bo go nie znam. Urodzilem sie w latach przelomu wiec nie mam jak pamietac cokolwiek :P Ja pisalem tylko o potrzebie istnienia pewnych zasad, ktore mimo wszystko ograniczaja wolnosc jednostki ale sa konieczne aby zycie w grupie moglo miec namiastke normalnosci.

Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2007, 00:34 

A kto mi odpowie co to jest właściwie wolność? Co przez to rozumiecie? Czy wolność to nie przypadkiem odpowiedzialność za swoje życie i czyny? Czy w naszych czasach istnieje pojecie pelnej wolnosci tej fizycznej i umyslowej?

Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2007, 00:59 

Widzisz Lailonn, w moim odczuciu mylisz tutaj dwie rzeczy. Mówisz o ograniczeniu wolności człowieka aby chronić go i innych przed konsekwencjami jego czynów. W mojej opinii czysty absurd dążyć do wolności życia poprzez jego zniewolenie? Uzupełniając moją wcześniejszą wypowiedź mogę robić co chce ale nie zależnie od okoliczności jestem odpowiedzialny za to co robię i że każdy oceni mnie według własnych norm moralnych.
Poza tym zapominasz o jednej rzeczy.
Twoje spojrzenie na świat zostało ukształtowane przez świat, w którym się wychowałeś. Tak naprawdę na świecie żyje 6 mld. ludzi i tylko niewielki procent z nich będzie miał poglądy na temat życia, śmierci, egzystencji, miłości, marzeń, boga taki jak ty. Nie próbujmy wszystkim narzucać norm, obrazu świata, sposobu na życie, pokazanego przez media wielkich krajów w 20 wieku.
Dlaczego nasza wizja świata ma być lepsza niż Indian w 14 wieku, czczących duchów przodków, czy Wikingów dla których sensem życia była walka i podróż do Valhali. W tym momencie mógłbyś powiedzieć ze dzisiejsza cywilizacja jest na innym poziomie... Jednak ja bym się na to nie odważył. Nie jestem człowiekiem, istotą... czy jak to nazwać, która rozumie sens istnienia, tego świata, siebie i innych. W związku z tym nie wiem co jest dobre a co złe, nie wiem jak powinienem postępować a tym bardziej nie wiem jak powinni inni.
Każdy powinien mieć własną wizje, na własny sposób spróbować zrozumieć to co go otacza i nie możemy go w tym ograniczać, wtedy może nigdy nie znaleźć tego czego szuka...
Rozumiem człowieka który pali marihuane, rozumiem człowieka który pije piwo, rozumiem gracza komputerowego, rozumiem kogoś kto o 5 rano wstaje żeby wziąć prysznic w strugach wodospadu. Mnich który przez całe życie próbuje znaleźć jedność ze światem również szuka... Wszyscy szukamy i nikt nigdy nie powie że znalazł.
Użyłeś sformułowania „normalne życie”, pamiętaj jednak że to twoja prywatna wizja i nie może ona być „prawem” dla innych, moje własne „Ja” i samoświadomość innych to dwie różne rzeczy. Pytanie jakie możemy zadać to w którym momencie życia jesteśmy na tyle rozwinięci psychicznie aby wiedzieć czego chcemy... nie tego nigdy nie będziemy wiedzieć, może bardziej przewrotnie w którym kierunku idziemy, gdzie jest góra a gdzie dół...
Mamy takie a nie inne zasady moralne, bo wychowaliśmy się tu w tym kraju, w tej rzeczywistości, w tej kulturze... a co jeśli się mylimy i celem życia jest np. zabić jak najwięcej dusz?

Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2007, 01:33 

Cytuj:
Uzupełniając moją wcześniejszą wypowiedź mogę robić co chce ale nie zależnie od okoliczności jestem odpowiedzialny za to co robię i że każdy oceni mnie według własnych norm moralnych.

Zdajesz sobie sprawe z tego co piszesz? Wedlug ciebie spoleczenstwo ma zezwalac na np na jazde 200 na godizne w terenie zabudowanym i ewentualnie w razie wypadku osadzic czlowieka, ktory do niego doprowadzil.

Jak moze zauwazyles piszac o "normalnym zyciu" zaznaczylem ,ze chodzi o dany region. Region kulturowy np. Termin ten obejmuje dany obszar gdzie lduzie kieruja sie tymi samymi badz bardzo podobnymi normami etycznymi/moralnymi i na ich podstawie tworza zasady/prawo. Kazdy kto znajduje sie w tym regionie zmuszony jest sie dostosowac do zasad tam panujacych. Niech sie muzulmani wysadzaja w imie Allaha - droga wolna. Po prostu nie pojade na ich terytorium aby nie musiec sie na to godzic.

Cytuj:
W mojej opinii czysty absurd dążyć do wolności życia poprzez jego zniewolenie?

Kolejna niedorzecznosc. Rozumiem, ze ty pozostawisz na wolnosci wariata, ktory biega z nozem po ulicy bo "zniewolenie jest zle". ja go po prostu zamkne w izolatce dla dobra ogolu.

Czy przypadkiem totalna wolnosc i brak zasad zniewalajacych to nie domena anarchii?? :roll: Od kiedy to jest ona czyms dobrym?

Cytuj:
Mamy takie a nie inne zasady moralne, bo wychowaliśmy się tu w tym kraju, w tej rzeczywistości, w tej kulturze... a co jeśli się mylimy i celem życia jest np. zabić jak najwięcej dusz?

Czyli rozumiem jak bedzie jakis wariat majacy wizje zycia "kill as many as you can" to ty na to przystaniesz i mu pomozesz szerzyc JEGO wolnosc? ;D

Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2007, 01:43 

Cytuj:
Cytuj:

Czyli rozumiem jak bedzie jakis wariat majacy wizje zycia "kill as many as you can" to ty na to przystaniesz i mu pomozesz szerzyc JEGO wolnosc? ;D

Jako że chce mi się spać to odniosę się tylko do tego;)

Nie ja też go zamkne, ale nie powiem że tak jest dla niego lepiej... tak będzie lepiej dla mnie. Według mojej wizji świata tak może byc lepiej, ale nie zakladam że w 100% mam racje.

Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2007, 02:08 

Cytuj:
ale nie powiem że tak jest dla niego lepiej...

A ja mowilem tak gdzies? Pisalem kilka razy, ze wolnosc jednostki jest podrzedna wzgledem dobra ogolu. Czyli de facto przyznales mi racje ;]

Co do racji to ja masz gdy to "twoj" teren. Ja wyjezdzajac dajmy na to do Iranu bede traktowal ich kulture z szacunkiem bo bede w ICH kraju ale tego samego oczekuje gdy oni przyjada do Polski ;]

Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2007, 02:20 

:) :wink: Dobra dożuce cos od siebie... Mianowicie widze tu skrajne wizje (utopie?), a mamy przecież całkiem realny świat który się sprawdza jakby na to nie patrzeć... Jednym podoba sie mniej innym bardziej są głodujący i są bogaci, ale za naszego życia to się nie zmieni :roll: więc najrosądniej jest wypłynąc na powieszchnie... nie chce powiedzieć że do ideałów nie należy dążyć ale zajmuje to duużo czasu i zazwyczaj źle się kończy (nazizm, komunizm, faszyzm itp, itd.). Ja osobiście uważam iż świat nie jest czarno biały tylko we wszystkich odcieniach szarości i niestety do tego musimy się przystosować...(gwoli wyjaśnienia sam miałem i to jeszcze niedawno idealistyczne poglądy ale przez ostatni rok za duużo prozy o utopiach sie naczytałem...polecam chociażby Lema to daje do myślenia...)

Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2007, 14:27 

o rany ! ale wymiana zdań :wink: ja tam uważam, że trzeba ograniczać wolność ludzi dla dobra ogółu. dziwne że większość ludzi na świecie jakoś się do tego dostosowuje więc dlaczego nie mieli by się do tego nie dostosować inni. jak ktoś chce to niech sobie stworzy państwo w którym będzie panować totalna anarchia. nawet zwierzęta mają własne prawa. człowiek już został tak stworzony że posiada pewne instynkty które nie pozwalają mu robić niektórych rzeczy, ma też sumienie i zwykły człowiek nie potrafi zabić innego człowieka.

Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2007, 15:52 

to wszystko przez takich jak ten szwab tutaj http://www.maxior.pl/?p=index&id=45826&8 :)

Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2007, 16:04 

UMC.Hugo napisał(a):
ma też sumienie i zwykły człowiek nie potrafi zabić innego człowieka

Sumienia się "uczymy" - dyskusja bardzo ciekawa.

P.S. $towarzysz$ - jest jeszcze jakiś temat gdzie nie dałeś tego linka?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2