Teraz jest 27 lis 2024, 09:44

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 wrz 2003, 00:32 

Helo

Planuje wymiane SB Audigy na jakąś inną karte z powodu niedorobionych sterowników Creative które powodują trzeszczenie niektórych MP3.
Jednak na Audigy nie miałem żadnych problemów z dzwiękiem w BF w przeciwieństwie do SB Live którego miałem wcześniej i BF przy akceleracji dzwieku trzeszczal. Jaką polecili byście karte muzyczną która ma conajmniej 4 kanały, obsługuje EAX 2.0, DirectSound 3D jakość dzwięku na poziomie conajmniej najlepszych modeli SB Live oraz co ważne nie trzeczącą w BF przy włączonej akceleracji dzwięku ?
Kwota do wydania ~200zł.

Tytuł:
PostNapisane: 15 wrz 2003, 21:26 

Hej Phoenix

Najlepszy jest SoundStorm

Tytuł:
PostNapisane: 15 wrz 2003, 21:30 

Poczytaj tutaj:

http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/154-107

Są tam testy wydajnościowe

SoundStorm deklasuje Audigy2 również pod względem jakości

Tytuł:
PostNapisane: 15 wrz 2003, 21:42 

Pytałem o karte a nie o zintegrowany dzwięk.
A o jakości SS mam całkiem inne zdanie niż fachowce z FrazPC :roll:
Nie lubie w głośnikach słyszeć pracy HDD i całej reszty sprzetu... Tomy coś o tym wie 8)

Tytuł:
PostNapisane: 15 wrz 2003, 23:20 

Może Takie coś :?:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3993

albo
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3864

Tytuł:
PostNapisane: 15 wrz 2003, 23:35 

PhoeniX napisał(a):
Pytałem o karte a nie o zintegrowany dzwięk.
A o jakości SS mam całkiem inne zdanie niż fachowce z FrazPC :roll:
Nie lubie w głośnikach słyszeć pracy HDD i całej reszty sprzetu... Tomy coś o tym wie 8)

Tomy ma SoundStorma ??

Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2003, 00:18 

kamikaze_boski_wiatr napisał(a):

Ten Terratec jest całkiem fajny ale czy ktoś używał go z BF'em ?
Jeśli tak to niech napisze czy nie ma trzeszczenia przy włączonej akceleracji dźwięku.

Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2003, 11:23 
Oldboy Battlefield.pl

SS ci trzeszczy/???? boze?? a to napewno jest sound storm??
napewno ta plyta ma? bo ze ma nForce2 to wcale o tym nie swiadczy,
ja juz widzialem 3 plyty asusa a7n czy jakos tak .. nie chce mi sie sprawdzac, wlasnie z soundstormem i moge sobie dac glowe obciac ze to co wymieniles sie na nich nie zdazalo... heh powiem wiecej kumpel ma podlaczonego kompa pod zestaw kina domowego 5.1 i nic tam nie trzeszczy...
A on jest maniakiem dzwieku... Audiofilem... i zrobil porownanie z Audygy2 no i ma teraz asusa na nf2 plytka topowa wszystko na niej.... miodzio poprostu. jak mi zapuscil na tym lot ozyrysa... oh.. a potem scene z foresta gumpa gdzie on ucieka z kolega bez nog - niosac go.. powiem tak... CUDO. kup w sklepie internetowym bedziesz mial 2 tygodnie na odeslanie im i zazadanie zwrotu kasy bez zbednych tlumaczen :)

Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2003, 15:47 
Moderator forum

NaYReL napisał(a):
SoundStorm deklasuje Audigy2 również pod względem jakości

Kolejny przypadek "oczytania" html-owego bełkotu "spec-fachowców", którym słoń nadepnął na ucho.

Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2003, 16:31 
Moderator forum

NaYReL napisał(a):
Tomy ma SoundStorma ??

Ma ale wyłączonego. Sound Storm miał zrewolucjonizować rynek audio w technologii PC. Poprzez zastosowanie APU (audio processor unit) z dynamicznie przydzielanym zasobem pamięci, wielowątkową obsługa 256 kanałów i innymi mniej lub bardziej przydatnymi funkcjami na dzień dzisiejszy wszyscy znani bardziej lub mniej producenci płyt głównych, którzy to poprzez oszczędność w kosztach i stosowaniu najtańszych=najgorszych przetworników robią po prostu .. chłam.
Z 7 testowanych płyt głównych, opartych na nforce2 sound storm żadna nie dawała mi tak czystego, pozbawionego zakłóceń z zewnątrz czystego, porównywalnego z dobrymi kartami PCI dźwięku. Epox, Asus dwaj wiodący producenci płyt z nforce2, zachowywali się podobnie.

Co więcej, nawet SB Live w teście RMAA dokładniej próbkował generując szersze i czysciejsze pasmo.

Oczywistym jest, że są osoby którym "owe" bajery zastosowane przez nvidie odpowiadają i niczym "nałogowi klakierzy" zabierają głos w obronie produktu wychwalano w bardziej lub mniej wiarygodnych testach, recenzjach.

Sam "napalony" sprawdzeniem "złotych funkcji" nowego układu postanowiłem odejść od SB kosztem nowych wrażeń.
Rozstanie z SB nie trwało nawet 30 minut.
Szumy, trzaski, przesterowania. Zbierane z tła zakłócenia, praca dysku, wentylatorów - koszmar. Nie pomogło przydzielanie zasobów, zmiana sterowników, odizolowania źle wpływających na szumy urządzeń.
Zaaferowany nowymi wrażeniami postanowiłem szybko powrócić do swojego Audigy ... trwa to do dziś.

Idąc krokiem dokonałem analizy testów, opinii i wreszcie sam dokonałem sprawdzenia SS na innych płytach. Osoby/użytkownicy którzy należą do estetów i audiofilii, dla których liczy się jakość dźwięku potwierdzają zgodnie - jakość rodem AC'97.

Taka jest struktura układu. Pomimo istnienia APU, które faktycznie potrafi bardzo wiele, jakośc przetworników wyjściowych odpowiedzialnych za przetworzenie analogego sygnału jest straszna.

Tym, którym nie zależy na jakości, a przywyczajeni do windowsego "tada," ten rodzaj karty audio w zupełności wystracza :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2003, 16:52 

Bo wszystko co zintegrowane jest robione maksymalnie ekonomiczne czyli byle najtaniej. A jak coś jest robione byle najtaniej to nie może to być produkt wysokiej klasy.

Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2003, 17:00 
Moderator forum

Okota napisał(a):
SS ci trzeszczy/???? boze?? a to napewno jest sound storm??

Testowałeś sam, czy znowu teoretyzujesz ? :twisted: :twisted:
Jeśli Twój kolega jest prawdziwym audiofilem, niech Ci pokaże możliwości SS w profesjonalnym teście RMAA.

Pamiętaj, że wszystko co podłączone po drodze przez wszelkie wzmacniacze z własnymi korektorami DSP, końcówkami mocy w efekcie końcowym dźwięk odtwarzany, trafia do użytkjownika w innej postaci niż w tej której został przetworzony. Poradź koledze, aby ten zaopatrzył się w dobre słuchawki np. obsługujące pasmo 20-20000Hz i wsłuchał się w piękną toń tła własnego komputera 8)

Dla podniesienia emocji, dodam że w maju br. ze wszystkich sposnsorawnych portali zajmujących się testami sprzętu, nioczekiwanie zniknęły wszelkie dowody w postaci obrazów graficznych ukazujących wyniki laboratoryjnych testów aplikacji RMAA, które to w dziwny sposób swoim rozmiarem całą konkurencję w postaci niezależnych kart muzycznych Audio wręcz ośmieszyły. Wnisek nasuwa się jeden ...

BTW: Fenio ... Obecnie mam Audigy 2. Jak przy I wersji, bez zarzutu. Dziwię się co tam Ci się ... pierdaczy :(

Ostatnio edytowano 16 wrz 2003, 17:04 przez ===Tomy===[PL], łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2003, 17:02 

Podsumowujac post Tomiego, zostan przy tym co masz. Ja ma Audigy i jakos nie narzekam, nie jestem melomanem itp. Ale od czasu Gravisowej karty dzwiekowej (czy jak to woli karty muzycznej) nie bylo nic co by mnie zachwycilo, na uwczesne czasy to byl wypas, a moze bylby dalej, ale tego sie nie dowiemy.

Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2003, 17:08 
Moderator forum

marcinek napisał(a):
Ale od czasu Gravisowej karty dzwiekowej (czy jak to woli karty muzycznej) nie bylo nic co by mnie zachwycilo, na uwczesne czasy to byl wypas, a moze bylby dalej, ale tego sie nie dowiemy.

Pamiętam. Rok 1996. Gravis Ultrasound Max.
Mam do dzisiaj rachunek zakupu :D

Dźwięk powalał na kolana. Dodatkowy zakup 8 MB pozwolił na przechowywanie dodatkowuch instrumentów i próbek polifonii.

Potem pokazał się AWE 32, który w 50% przyczynił się do zdeklasowania układu Gravisa.

Ech .. wspomnienia :D

Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2003, 18:21 

===Tomy===[PL] napisał(a):
BTW: Fenio ... Obecnie mam Audigy 2. Jak przy I wersji, bez zarzutu. Dziwię się co tam Ci się ... pierdaczy :(

Bo na mnie ktoś klątwe rzucił :wink: Dzisiaj tak jak ci pisałem przyszedł mi Chieftec 360W i wadliwy, nie działający egzemplaż :cry:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2