Teraz jest 27 lis 2024, 18:32

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wybór gry
PostNapisane: 30 mar 2008, 20:25 

Niespecjalnie wiedziałem gdzie umieścić i jak nazwać ten topic, więc wrzucam go tam, gdzie na sto procent zaglądają wszyscy...
Na dniach dociera do mnie wymarzony sprzęt, w związku z czym postanowiłem zainwestować przy okazji w grę, na którą poluję od ponad trzech lat, mianowicie ukochanego Battlefielda. Ostatnimi czasy wiele czasu spędziłem na przeglądaniu materiałów o 2142 i byłem gotów zakupić właśnie tę część, dość, że uznałem, że lepiej zapoznać się z nią od drugiej strony. A dokładniej zapytać was.
Wybieram między dwójką a 2142, jestem już szczęśliwym posiadaczem 1942, ale tym razem mi mało. Kryteria, które brałbym pod uwagę, to ciążliwość bugów, radość z zabawy, wszechstronność rozgrywki (która ma większe różnice w wielkości i długości rozgrywania map), aktualna ilość ludzi na serwerach, rozwinięta scena. I wasz wybór oczywiście :) Będę wdzięczny za każdą, mniejszą lub większą, opinię.
TIA.

Tytuł: Re: Wybór gry
PostNapisane: 30 mar 2008, 20:37 

Ja raczej proponował bym BF2 (choc nie gralem w bf2142 i nie wiem dokladnie jak wyglada tam rozgrywka).
Jezeli lubisz klimat wspolczesnych konfliktow i normalny sprzet to bierz BF2 jezeli jakies tam laserki i latajace czołgi (WTF?) to 2142.
Do BF2 jest kilka wartych polecenia modów: Project Reality, Forgotten Hope 2 i jeszcze tam jakies były ;) W BF2 gra duzo ludzi w tym sporo z Polski (rozwniez dzieci i jakieś zacofańce :D).
Opocz lewego HITrag w infantry w dwojce nie ma jakis bardzo wkurzajacych bugow. W Conquescie zdazaja sie przelatujace rakiety przez cel itp ale gram inf only wiec nie wiem jak czesto to wystepuje i jak wplywa na rozgrywke.

PostNapisane: 30 mar 2008, 20:47 

Grubb, jak nie grałeś w 2142 to nie zniechęcaj go ;)
Ujmę moją opinię krótko.
Jeśli lubisz strzelać na własnych nogach, czyli głównie walka piechocińcami to weź BF2142.
Jeśli wolisz wsiąść do czołgu, helikoptera,samolotu i ogólnie walka sprzętem to weź BF2
A jak lubisz klimat to weź BFVietnam :D

PostNapisane: 30 mar 2008, 21:21 

Cravic napisał(a):
Jeśli lubisz strzelać na własnych nogach, czyli głównie walka piechocińcami to weź BF2142.
Jeśli wolisz wsiąść do czołgu, helikoptera,samolotu i ogólnie walka sprzętem to weź BF2
A jak lubisz klimat to weź BFVietnam :D

:D
Dobrze ujęty problem, jestem straceńcem z CS'a i Q3 na low detalach, raczej przyzwyczajonym do czajenia się, wyskakiwania zza rogu i pakowania rundki w mordkę skazańca. Ale klimaty BF2 też mnie ciągną, przy czym tu mogę polatać do woli, a w 2142 już nie tak bardzo.
Ale już mam nad czym się zastanawiać. ;]

PostNapisane: 30 mar 2008, 21:47 

W tym momencie BF2 dominuja rozgrywki infantry (przynajmniej w laderach i cupach) i jest bardzo duzo serverow infantry only (w tym ze 3 polskie takie warte polecenia), a jak chcesz latać, "szczelać" i jezdzic roznym szajsem to servery cq zapraszaja.
Jezeli lubisz klimaty IIWŚ to zachecam rownież do zapoznania sie (lub odnowienia znajomosci) z tą stona http://forgottenhope.bf1942files.com/in ... ?flash=yes

PostNapisane: 31 mar 2008, 14:47 

generalnie jak bym miał na dzień dzisiejszy wybrać gre z serii bf'a to wybrał bym bf2. Dla czego? a no dla tego, ze gra w nią najwięcej ludzi! ale co do klimatu to najbardziej wkręca bf1942

PostNapisane: 31 mar 2008, 14:59 
Redaktor Battlefield.pl

Z Battlefield 2 i 2142 jest analogicznie jak z 1942 i Vietnam. Przedstawię to na wykresie

Battlefield 1942 ----> inna scenaria, kilka poprawek, heli ---> Battlefield Vietnam
..........pr0....................................................................qpa
Battlefield 2 --------> kilka nowych tekstur, ogólnie mod alfa ---> Battlefield 2142
..........pr0....................................................................qpa

To tylko moje ogólne zdanie, ale czytając recenzje w CDA czy popularność for dotyczących konkretnej odsłony tutaj i na bf2s tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu. Oczywiście to tylko moje zdania i możecie się z nim nie zgodzić. Czyli: bierz bf2 :)

I'm as cold as the cold wind blows

PostNapisane: 31 mar 2008, 19:20 

Okej, teraz mam zgryz. Czytałem trochę o obu częściach i modach na forum oraz w internecie ogółem. Nie chcę więcej źle wybierać, bo BF to gra, którą kupuję, żeby dobrze zabawić się po szkole/pracy, a nie, jak CS czy Q3, żeby pokazać, jaki jestem uberpr0, zamiatając wszystkich na serwerze i idąc spać.
Chyba jedno pytanie będzie ważące... BF: 2 - Infantry czy Conquest? (ludzie, mody, cupy)

PostNapisane: 31 mar 2008, 21:28 

BF inf sie gra :D Duzo serverow, duzo lam (zazwyczaj do 15 lat maks ;) ) myslacych ze sa Ub3R Pr(). Jezeli w pozniejszym czasie chcialbys pograc w klanie (IMO bieganie samemu po mapach to nudy straszne) to raczej jest wybor dosc spory.

W modach to raczej konkłest nie ma to jak Panzer IV czy cos w FH ;)

PostNapisane: 1 kwi 2008, 00:13 

Najlepiej sciagnij dema BF2 i BF2142 :wink: i sam ocenisz co i jak, z botami zupelnie wystarczy zeby sprawdzic, ktore lepsze.

PostNapisane: 1 kwi 2008, 22:48 

Eee tam sam inf ;). CQ super zabawa, zwłaszcza ze znajomymi! (Patrz po...walone APC Kamikadze by me&Tyler, stawiacze min, czy patrz robię beczki...jedna....druga......trzecia....uuups...) Kiedyś grałem na samym inf (sporadycznie mnie Tyler wyciągał na CQ). Teraz zaś gram i na CQ i na inf (choć samemu ostatnio wolę na CQ, a na inf to mnie wyciąga osobnik wielokrotnie wspomniany - sam się dziwię zamotaniu dziejowemu.) Więc proponuję żebyś odkrył zarówno inf jak i CQ, zabawa gwarantowana! (Chociaż na samym początku dobrze pouczyć się podstaw i trochę punktów nałapać w inf...)

Strefa czasowa: UTC + 2