Teraz jest 2 gru 2024, 18:14

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 gru 2003, 19:50 
Oldboy Battlefield.pl

jak wiecie wchodzi nowy regulamin od stycznia a ci co maja jeszcze stare umowy a zreszta zacytuje:
Cytuj:
W związku ze zmianą dotychczasowego regulaminu w sieci IDEA który wjedzie w życie 1.01.2004 wszyscy abonenci którzy podpisali umowę przed 28 paźdźiernika 2003 roku i w umowie nie ma nic powiedzanego o nowym regulaminie. Zgodnie z Art. 384(1) Kodeksu Cywilnego mają prawo wypowiedzieć umowę przed 31.12.2003 bez jakichkolwiek kar za przedterminowe zerwanie umowy.

Czyli zostawiamy sobie telefonik, rezygnujemy z umowy i w styczniu podpisujemy nową umowę niekoniecznie w Idei.
Więcej na

http://groups.google.pl/groups?dq=&hl=p ... start%3D75

i http://groups.google.pl/groups?dq=&hl=p ... start%3D25

O to Art. 384 Kodeksu Cywilengo

Art. 384. (147) § 1. Ustalony przez jedną ze stron wzorzec umowy, w szczególności ogólne warunki umów, wzory umów, regulaminy wiążą drugą stronę, jeżeli zostały jej doręczone przy zawarciu umowy.
§ 2. W razie gdy posługiwanie się wzorcem jest w stosunkach danego rodzaju zwyczajowo przyjęte, wiąże on także wtedy, gdy druga strona mogła się z łatwością dowiedzieć o jego treści. Nie dotyczy to jednak umów zawieranych z udziałem konsumentów, z wyjątkiem umów powszechnie zawieranych w drobnych, bieżących sprawach życia codziennego.
§ 3. (148) (uchylony).
§ 4. (149) Jeżeli jedna ze stron posługuje się wzorcem umowy w postaci elektronicznej, powinna udostępnić go drugiej stronie przed zawarciem umowy w taki sposób, aby mogła ona wzorzec ten przechowywać i odtwarzać w zwykłym toku czynności.

Art. 3841. (150) Wzorzec wydany w czasie trwania stosunku umownego o charakterze ciągłym wiąże drugą stronę, jeżeli zostały zachowane wymagania określone w art. 384, a strona nie wypowiedziała umowy w najbliższym terminie wypowiedzenia.

przykładowy wzór pisma:

PTK Centertel Sp. z o.o.
01-230 Warszawa
ul. Skierniewicka 10a

Proszę o zerwanie umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych pomiędzy PTK Centertel a numerem xxx xxx xxx w związku z wprowadzeniem nowego "Regulaminu świadczenia usług telekomunikacyjnych w sieci cyfrowej GSM 900/1800 z dn. 28.10.2003" wchodzącego w życie 01.01.2004 r. Wprowadzenie wspomnianego regulaminu jest jednostronne i nie przewidziane w "Regulaminie świadczenia usług telekomunikacyjnych w sieci cyfrowej GSM 900/1800 z dn. 19.06.2001", którego treści zobowiązałam się przestrzegać. Różnice pomiędzy regulaminami dotyczą m.in. terminu płatności zobowiązań i są niekorzystne dla abonenta.
W związku z powyższym proszę o rozwiązanie umowy ze skutkiem prawnym na koniec kolejnego okresu rozliczeniowego bez ponoszenia z mojej strony dodatkowych kosztów. Swoją postawę motywuję Art. 384. § 1. Kodeksu cywilnego, który stwierdza:
"Ustalony przez jedną ze stron wzorzec umowy, w szczególności ogólne warunki umów, wzory umów, regulaminy wiążą drugą stronę, jeżeli zostały jej doręczone przy zawarciu umowy." Podpisując umowę w dniu xx xx xxxx nie mogłam zatem znać postanowień regulaminu uchwalonego w dniu 28.10.2003, który ma być mi narzucony od 01.01.2004 r.
Odmawiam przyjęcia postanowień "Regulaminu świadczenia usług telekomunikacyjnych w sieci cyfrowej GSM 900/1800 z dn. 28.10.2003" i wnioskuje o rozwiązanie umowy bez ponoszenia kosztów z mojej strony.

Była to umowa zawarta w dniu xx xx xxxx o numerze xxx
Nr telefonu abonenta: xxx xxx xxx
Kod abonencki: xxxx
Imię i nazwisko abonenta: xxx
Adres zameldowania abonenta: xxx

Z poważaniem,
xxx

8)
a moze i ja... :twisted:
Zrodlo:
http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=118941

Tytuł:
PostNapisane: 18 gru 2003, 20:08 

Możesz to przetłumaczyć na polski bo nierozumiem a mam telefon w idei i zainteresowało mnie to

Tytuł:
PostNapisane: 18 gru 2003, 20:38 
Oldboy Battlefield.pl

????????? a czego tu nie rozumiec mozna? :shock:

Tytuł:
PostNapisane: 18 gru 2003, 20:52 

hehe super !! Starzy wzieli sobie 2 tel w ideii :D Beda nowe telefoniki dla mnie :D

Strefa czasowa: UTC + 2