Teraz jest 19 cze 2025, 17:35

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 mar 2004, 12:07 

Piszę tutaj, bo działy "Problemy" przypisane są bardziej do BF1942 i BFV, a ja chcę zapytać o coś innego...

Kupiłem pod Vietnama nowego Radeona 9700, sama karta jest super itd.
Ale pojawił się pewien problem z wyświetlaniem filmów na telewizorze - obraz jest czarno-biały.

Wcześniej miałem GF4 MX 440 i też był podobny problem, jednakże z łatwością udało się go rozwiązać. Aha dodam, że podpinałem komputer do telewizora przez kabel S-Video (drugi koniec Euro) i oczywiście ustawiony był właściwy PAL, teraz jest tak samo.

Przy GeForce'u wystarczyło we właściwościach karty zmienić ustawienie wyświetlania nie przez S-Video, a przez Composite (mimo, że w rzeczywistości nadal było połączenie przez S-Video). I kolory były.

Przy Radeonie nie da się w ten sposób. Telewizor podpięty przez S-Video powoduje, że nigdzie nie ma opcji związanych z Composite.

Ktoś wie, jak temu zaradzić? Może jednak da się "zmusić" Radeona do wyświetlania obrazu z własnościami Composite przy kablu S-Video?
Albo jest jakaś inna metoda?

Poradźcie coś. Dzięki z góry.

Tytuł:
PostNapisane: 23 mar 2004, 15:44 

:o A widzisz, jest duże topiców odnośnie sprzętu.Więc może nasz łaskawy moderator przeniósł :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 23 mar 2004, 16:10 
Moderator forum

A jeszcze powiedz, jaki to telewizor. Czy jakiś w miarę nowy, czy też raczej już leciwy...

Tytuł:
PostNapisane: 23 mar 2004, 16:17 

a czy podpinasz kompa do TV za pomoca tego samego kabla ktorym podpinales GF do tv? Jesli tak to tu jest problem bo radki maja inaczej wypuszczony sygnal z s-video niz GF. A dokladniej inaczej jest wypuszczony sygnal wlasnie przy przelaczeniu sie na Composite - inaczej sa wypuszczone sygnaly na pinach (w sumie to tylko 1 pin sie rozni). Mialem podobny problem- rozwiazanie bylo proste - kupilem wtyczke s-video meska (z 6 pinami bo gf ma standardowo z 4) i zamienilem ja ze stara. Przy przelutowywaniu trzeba oczywiscie zamienic kabelki (to jeden z tych 2 pinow ktorych nie ma steandardowo we wtyczce od GF, nie pamietam juz dokladnie ktory ale latwo to sprawdzic)

Tytuł:
PostNapisane: 23 mar 2004, 16:29 

Telewizor nie całkiem stary, bo roczny, ale badziewny. Cena zdecydowała o kupnie, co tu dużo kryć.

BoBo, tak - to ten sam kabel.
Kurcze, a nie ma jakoś sposobu, żeby wymusić na nim jednak sygnał Composite, a nie s-Video (na tym samym kablu)?
Bo, jeśli dobrze Cię zrozumiałem, problem wynika z innej "metody" przesyłania sygnału w obu przypadkach w Radeonie?

Tytuł:
PostNapisane: 23 mar 2004, 16:34 

nakprawdopodbniej Twoj TV nie oblsuguje standardowo wybranego formatu. W ustawieniach (zaleznych od starow, ale gdzies w "Ekrany") zmien format na ktorys z Pal-ow (B,D itd) lub na NTSC. U mnie pomoglo.
Poza tym TV moze miec przelacznik na stadart S-Video. Tez porpobuj

Tytuł:
PostNapisane: 23 mar 2004, 16:38 

Ekhm... no wiesz, stary, zwykle próbuję wszystkich możliwości "standardowych" zanim zawracam innym głowę.

O tym, że jest ustawiony właściwy PAL pisałem już parę wierszy wyżej. Ale oczywiście wypróbowałem też wszystkie inne (również NTSCa, bo nigdy nic nie wiadomo ;) )

Telewizor, jak się pewnie domyślacie, nie ma zbyt wielu opcji, ani przełączników ;)

Ale dzięki za dobre chęci.

Wiem jedno - to chodziło! :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 23 mar 2004, 16:43 

w radku sygnal Composite leci po innym pinie z gniazda s-video (a ty nie masz go we wtyczce bo masz jak sadze tylko 4 piny). MOzna to zauwazyc na przykladzie dolaczonego kabla s-video -- s-video do radka - tam tez sa 4 piny, ale oryginalna przejsciowka s-video--czincz ma juz 6 pinow (w odroznieniu od 4 pinowej do GF) w ktorej jest puszczony dodatkowy sygnal. Jesli masz w TV wejscie s-v to tam sie podlacz, jesli nie to przelutuj wtyczke.

Tytuł:
PostNapisane: 23 mar 2004, 19:16 
Moderator forum

A ja odpowiem ci tak, że choc nie wiem dlaczego, to u mie pomogło zastosowanie takiej kombinacji. Wyjście z karty SVHS --> krótka przejściówka z SVHS na chinch --> kabel chinch --> przelotka chinch na EURO (takie pudełko). Co ciekawe, to pudełko ma też wejście SVHS, jednak poprowadzenie samym kablem SVHS od karty do przelotki zaowocowało czarno-białym obrazem :)

PostNapisane: 23 mar 2004, 21:11 
Moderator forum

Shelton napisał(a):
Ale pojawił się pewien problem z wyświetlaniem filmów na telewizorze - obraz jest czarno-biały.

Najszybszym rozwiązaniem problemu będzie podłączenie przelotki svhs->composite dołączonej do karty. Zaopatrujesz sie w porządnie ekranowany kabel Composite (composite<->composite), dokupujesz samo gniazdo SCART z wejściem (lub też dwukierunkowy in/out) composite i problem rozwiązany.

Gdybyś miał problemy taki zestawik powinien wystarczyć:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22772976

Powodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 23 mar 2004, 22:29 

Serdeczne dzięki, Panowie. Tak też zrobiłem - kupiłem dziś długi kabel Composite i zastosowałem przelotkę s-Video-Chinch.
Działa jak należy.
Pozdrowienia for all.

Strefa czasowa: UTC + 2