No chłopaki macie szczęscie bo u was tekie cos po odpaleniu IE lub innych przeglądarek sie niepokazuje ostrzeżenie od dostawcy netu o wirusach z czego moja firma zaczyna mnie wkurzac takimi komunikatami:
Ostrzeżenie o wirusach
Szanowni Państwo!
W związku z nasileniem działalności wirusów komputerowych w sieci Internet zmuszeni jesteśmy podjąć zdecydowane kroki mające na celu ochronę sieci.
W dobie powszechności Internetu jest to doskonała droga do rozprzestrzeniania się wirusów komputerowych. Jeden zarażony komputer "atakuje" potem następne. Powoduje tym samym bardzo poważne zagrożenie dla innych użytkowników, jak również dodatkowo generuje duży ruch w sieci, który ogranicza przepustowość kanału internetowego.
W związku z powyższym obligujemy Państwa do przetestowania swoich komputerów pod kątem obecności wirusów i, w przypadku wykrycia, podjęcie kroków mających na celu skuteczne ich usunięcie. Przydatne informacje na temat skanerów on-line oraz narzędzia do usuwania wirusów znajdziecie Państwo na naszej stronie internetowej pod adresem
www.net.bialystok.pl.
Oprócz jednorazowego sprawdzenia komputera powinni Państwo w miarę możliwości zaopatrzyć się w program antywirusowy oraz program firewall, które będą chroniły Państwa komputer przed atakami wirusów. Ponadto zwracamy uwagę na konieczność codziennej(!) aktualizacji baz danych programów antywirusowych oraz okresowego sprawdzania całego komputera pod kątem wirusów. Takie restrykcyjne podejście do tematu wirusów bierze się z faktu, że codziennie powstają nowe oraz kolejne mutacje już znanych wirusów i rozprzestrzeniają się w błyskawicznym tempie.
Prosimy o poważne potraktowanie niniejszej informacji, gdyż w przypadku braku reakcji z Państwa strony zmuszeni będziemy trwale zablokować dostęp do sieci. Prowadzimy stały monitoring sieci i z dniem 2.11.2004 będziemy odłączać komputery generujące niebezpieczny ruch w sieci.
UWAGA: Jest to informacja jednorazowa. W przypadku problemów proszę zamknąć przeglądarkę internetową i uruchomić ją ponownie, aby móc w dalszym ciągu korzystać z Internetu.
A przyczyną jest to że jakiś rok temu udostepnili na hubie baze danych klientów Cyber-Netu i co raz do mnie na maila przychodzą wirusy i chciałbym pokazać POLAKOM jaki to CyberNet jest do dupy.
A oto screen z tej stronki
A szczegółowych informacji podam później bo mój dostawca internetu jest poprostu żałosny.[/img]