eXar napisał(a):
I co lepiej sie strzela na tych calych "mx"ach:). Bo moim zdaniem zwykla mycha taka jak ja mam- wzupelnosci wystarczy!!:D
Nie wiem jak scena BF-a, ale cała czołowówka europejska CS-a gra na MX500 i takich profesjonalnych podkładkach (nazwy nie pamiętam) za 130 zeta.
Dlaczego? Piszą: myszka ma rozdzielczość 800 dpi (zwykłe mają 200-300) tak więc można grać na bardzo małej czułości ustawionej w grze, a mimo to żwawo się ruszać - z tą tylko różnicą, że obrót o pewien kąt im zajmuje 1/2 tego miejsca na padzie co mi - mogą delikatniej ruszać ręką. Poza tym ta myszka ma bardzo dużą czestotliwość odświerzania - ten kto ma słabsze optyki pewno nie raz doświadczył że w większym zamieszaniu (dużo gwałtownych ruchów) mysza mu wariowała (zwykle to się objawiało tym, że celownik uciekał do góry, albo na dół). MX 700 nie polecam - ma dobrą rozdzielczość, ale jest bezprzewodowa - jest pewna szansa zakłóceń przesyłu danych, zapewne częstotliwość tego przesyłu jest słabsza niż przez kabel i co najważniejsze myszka ta jest ciężka - musi zawierać źródło prądu, a przez to jest mniej precyzyjna - wymaga wiekszej siły i ma większą bezwładność (zapewne różnice nie są wielkie, ale od pewnego poziomu graczy wystarczają aby decydować o przegranej).
Tamta podkładka ma 2 rodzaje powierzchni (gładką i chropowatą) zmieniane w zależności od potrzeb i klipsa na kabel mychy (aby sie nie pałętał pod ręką). No i oczywiście jest dużo większy od standardowej.
Na stronie
http://www.counter-strike.pl jest link do sklepiku gdzie mozna przeczytać dokładne opisy tego sprzętu, a w archiwum zapewne będzie jeszcze artykuł opisujący dokładniej (niż ja) czym i dlaczego gra CS-owa czołówka - naprawde ciekawa lektura.
Ja osobiście używam optyka A4Tech WWW-31 - 2 normalne przyciski, 2 rolki, 1 w pełni programowalny przycisk pod lewą rolka (nienajlepsze rozwiazanie), oraz 2 następne w pełni programowalne po bokach (kciuk i mały palec). Myszka ta ma znośną rozdzielczość (wyraźnie lepszą niż kulkowe), jest wytrzymała i tania (wyraźnie poniżej 100 zeta). Jedynym jej mankamentem jest słabe odświerzanie co nieco ogranicza jej urzyteczność w bardzo szybkich "rozróbach" (choć po pewnym treningu mi to przestało przeszkadzać). Jako podkładki urzywam zwykłego pada (no może nie do końca takiego zwykłego - jest 60 cm na 40 cm) o gładkiej powierzchni.