Teraz jest 5 gru 2024, 04:45

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 kwi 2005, 13:37 

Od kilku miesięcy chcę zrobić upgrade mojego złomu. Nie robię go pod BF2, bo nie starczy mi kasy, ale większość gier już mi przycina...Proszę o pomoc, bo jestem w sprawach sprzętowych zielony...

Mój aktualny:
Typ procesora: AMD Athlon XP, 1400 MHz (10.5 x 133) 1600+
Nazwa kodowa: Palomino
Nazwa płyty głównej: ECS K7S5A (5 PCI, 1 AGP, 1AMR, 2 SDR DIMM, 2 DDR DIM, audio)
Mikroukład: SiS 735
Pamięć: 512 MB (DDR SDRAM)
Zasilacz: 300W (nie wiem, jakiego producenta...)
Grafika: NVIDIA GeForce FX 5200 (128 MB)

Przede wszystkim chciałbym zmienić procek i dopasować do niego płytę główną. Problem w tym, że na wszystko mam narazie only ok. 1200 zlotych. Co byście proponowali? patrzyłem na to: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8679 . Warto go kupić :?: A może lepiej coś innego :?: No i jaką płytę do procka, może tą: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10703 :?: Help :P

Lesio

Ostatnio edytowano 17 kwi 2005, 14:30 przez Lesio13, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwi 2005, 14:28 
Moderator forum

Zmartwię cię - masz pamięci SDRAM które jusz są anachronizmem. Wszelakie nowe procki i płyty będą wymagał DDR-ów (lub nawet DDR2). Taj więc licz się z zakupem pamięci także. Jednak za około 1200 zeta to całkiem niezły zestaw zestawisz (szczególnie jeżeli stare częci sprzedasz) ja za 1300 zeta kupiłem P4 3.0 Ghz (rdzeń Prescott), płytę Asus P4P800SE i 2x256 MB DDR400 (niestety tylko NoName - zmienie na lepsiejsze jak kaski dobędę). Nawet jeżeli nie masz własciwego temu zestawowi zasilacza to nie problem - za 150 zeta można całkiem przyzwoitego Chieftec-a kupić. Zaś za kase za starą płytę, proca i pamięci spokoowo możesz wziąśc tyle by pokryć tę róznicę (250 zeta i zapewne jeszcze coś ci zostanie na piwo/colę (niepotrzebne skreślić).

ps: Tego P4 bez zbytnich kombinacji (na boxowym coolerze/radiatorze, jednak z wentylatorem 80mm wymuszającym obieg w obudowie) kręcę do 3.6 GHZ i nie jest to jego maximum możliwości. Myślę, że 3.75 spokojowo wyciagnę z niego jak dobędę lepszych pamięci.

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwi 2005, 14:31 

_XENA_ napisał(a):
Zmartwię cię - masz pamięci SDRAM które jusz są anachronizmem.

czym sa ? :shock: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwi 2005, 14:47 

Hmmm, a Prescott to też 64-bitowiec? Bo przymieżałbym się raczej właśnie do takich procków... Z pamięcią to szkoda, myślałem, że jeszcze jej poużywam na nowym :wink: I takie pytanko, czym się różni wersja "box" od wersji "bulk"? Box będzie w pudełku, a bulk będzie luzem? :lol:

Cytuj:
Zmartwię cię - masz pamięci SDRAM które jusz są anachronizmem.
Cytuj:
czym sa ?

Stare sa :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwi 2005, 18:18 
Oldboy Battlefield.pl

Lesio13 napisał(a):
Hmmm, a Prescott to też 64-bitowiec? Bo przymieżałbym się raczej właśnie do takich procków... Z pamięcią to szkoda, myślałem, że jeszcze jej poużywam na nowym :wink: I takie pytanko, czym się różni wersja "box" od wersji "bulk"? Box będzie w pudełku, a bulk będzie luzem? :lol:

Nie, Prescott to nie 64-bity...

BOX - procesor w pudełku i z firmowym wiatraczkiem (w przypadku AMD także z 3-letnią gwarancją, nie wiem jak u Intela - jaki okres gwarki)

OEM (bulk) - sam procesor, bez wiatraczka, bez pudełka, z roczną gwarancją (AMD) ...więc do tego możesz doliczyć parę złotych na porządne chłodzenie

Dla mnie wybór OEMa to lepsza sprawa, bo przynajmniej mam ciszę w komputerze :D

ps. za około 1200-1300zł da się złożyć jakiś zestawik typu AMD64 (socket 939) + płyta główna + 512MB RAM (...ale nie chce mi się szukać konkretnych części)
http://sklep.benchmark.pl

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwi 2005, 18:40 

Nie bierz AMD 64 :D Sam mam (model 3000+) i jestem z niego nie zadowolony :( Troszke zbyt byłem "napalony" na 64 bity i wybór padł na AMD a nie a P4, czego teraz żałuję. Dopiero po zakupie przejżałem na oczy bo jak na razie to i tak nie wykorzystasz teych 64 bitów z prostej przyczyny - nie ma jeszcze gier/ programów które by obsługiwały 64 bity :( Gdyby mi sie trafiła okazaj to z chęcią bym zamienił moją platformę na p4, ale co poradzić :(

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwi 2005, 18:54 
Moderator forum

#1. Autor topicu przeedytował posty i teraz ma DDR SDRAM zamiast SDRAM jakie miał 2 godzinki temu. :lol: Jusz myślałem, że znowu cos niedoczytałem.

#2. 64 bity to melodia przyszłości. Na razie niewiele (prawie wcale) jest softu który z tego korzysta. Kupowanie proca ze względu na cyferkę w nazwie to IMHO głupota. Za rok może to będzie miało sens, na razie nie ma skoro nic tego proca nie wykorzysta. Zaś Prescot 3.0@3.6 jest jak najbardziej realny i jego moc także. Dodam jeszcze, że płyty dla AMD bywają różniaste (ale zwykle każda ma jakiś mniejszy lub wiekszy feler) zaś ta którą ja mam jest zaje****a. Mam w domku 2 sztuki (P4P800 Deluxe i P4P800 SE) i nie miałem śladu problemów z nimi. Proce kręcą się jak marzenie, a i ich wyposażenie jest swietne. Ja w kompie nie mam wcale kart rozszerzających poza grafiką - wszystko płyta ma zintegrowane.

#3. Wentyle Intela są IMHO bardzo dobre. Jak pisałem wczesniej ja swojego mam z boxa z procem i go sobie chwalę. Cichszy jest niż ten z grafiki lub zasilacza, a po podkręceniu mam i tak temperaturę poniżej 50 stopni (w stresie - Torture Test Prime95). Dodatkowo Biost płyty ma fajnt drobiazg - funkcja Qspeed (o ile dobrze pamiętam) się nazywa i dopasowywuje szybkośc obrotó do obciażenia proca. Tak więc jak gram jest głośniej (lecz wtedy sie teo nie zauważa), a jak śpię, a komp tylko ściąga małe conieco jest ciszej. Mógłbym kupić Pentagrama Freezone QVC-120 CU+ by mieć jeszcze lepsze wyniki i ciszej tylko po co mi to? 130 zeta piechota nie chodzi, a aktualny wentyl i tak się spisuje doskonale -poprawy bym nie zauważył. Ale Tomas pisze o AMD - tam jego twierdzenia są prawdziwe. Wentyle z BOX-ów AMD sa dobre dla danego modelu i nic więcej. Jak chcesz podkręcać musisz kupoiwac nowy wentyl. Intel od razu daje dobre chłodzenie - moze między innymi dlatego jest droższy.

#4. W przypadku Intela Box od Bulk różni jeszcze jeden drobiazg: Box to 3 lata gwarancji, a Bulk tylko rok.

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwi 2005, 19:00 

A jeżeli chodzi o o/c mojego procka to przy FSb większej niż 225 winda się nie uruchamia - jednym słowem strasznie się zawiodłem :(

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwi 2005, 19:37 

_XENA_ napisał(a):
#1. Autor topicu przeedytował posty i teraz ma DDR SDRAM zamiast SDRAM jakie miał 2 godzinki temu. :lol:

Heh, ale ja edytowałem, zeby dać linka do płyty głównej :lol: Zresztą nieważne. Czyli nowy procek pociągnie ten RAM? No i jeśli chodzi o Intela, to czy dałoby się złożyć zestaw za te 1200, który miałby jakiś lepszy procek i takową płytę główną? Bo szukałem troszkę i wydaje mi się, że chyba 1200 nie wystarczy :( No i dzienks za rady :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwi 2005, 19:48 

a ja miałbym dla ciebie troche inną propozycje a mianowicie za te 1200 spokojnie kupiłbys:
athlon XP2500+(z rdzeniem barthon trzeba poszukać ale są jeszcze dostępne) do tego ABITA NF7-S i do tego 1024 ramu w dualu
powiem tak tego proca spokojnie puscisz na 3200+ bez żadnego problemu na standardowym chłodzeniu jak kupisz jakies lepsze chłodziwo to spokojnie pujdzie wyżej(ja na gównianej zasiłce i ramie noname tak ide i komp po prostu płynie tak ze to poezja)
i zauważ ze tu masz giga ramu a nie 512 co w batlu nie jest bez znaczenia
PS.jak opchniesz stare czesci to powinno styknąć na zasilacz jakis niezły

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwi 2005, 20:04 

Hmmm, z ramem nie będę miał akurat problemu, babcię się naciągnię :wink: Dobry wnuczek jestem :twisted: więc bardziej byłbym za Athlonem 64 (choć potym, co usłyszałem, to coraz mniej :wink: ) no i teraz za Intelem 4 :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwi 2005, 20:11 

Moja opinia: Nie kupuj 64-bit, za zaoszczendzoną kasę zmień grafike!!!

Ot co.

Ja też zmieniam bebechy w kompie, tylko ze mam już ustawione wszystko na 700zł no i nie kupuje najnowszej technologi, ale na następne 5 lat starczy. Mój althlon 900 to sie już chyba od samego kurzu zacina 8)

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwi 2005, 23:00 

Lesio13 jezeli zalezy Ci glownie na wydajnosci w grach i nie interesuja Cie programy typu 3Dstudio max, maya itp... to najlepszym wyborem jest oczywiscie A64 i tak jak napisal Tom@s...
bierz...
3000(939)...

Obrazek

Obrazek

dodatkowo radzilbym Ci poczekac 2-3 tyg na rev. E(Venice) (sse3, poprawiony kontroler pamieci, lepsza podkrecalnosc)...

Zdun napisał(a):
A jeżeli chodzi o o/c mojego procka to przy FSb większej niż 225 winda się nie uruchamia - jednym słowem strasznie się zawiodłem :(

podnosiles V?... kombinowales z roznymi biosami?... synchro czy asynchro?... itd itd... :roll:

_XENA_ napisał(a):
Kupowanie proca ze względu na cyferkę w nazwie to IMHO głupota.

Ludzie kupuja A64 glownie ze wzgledu na wysoka wydajnosc w 32bitach...
oczywiscie x86-64 jest dodatkowym (waznym) atutem...

_XENA_ napisał(a):
Dodam jeszcze, że płyty dla AMD bywają różniaste (ale zwykle każda ma jakiś mniejszy lub wiekszy feler) zaś ta którą ja mam jest zaje****a.

:shock: can you say INTEL FANBOY? :lol:

czy chodzi Ci o MVP3 (socket 7) i problem z gf1?... :lol:

w takim razie powiedz jakie to wady ma np ABIT NF7 rev 2.0, DFI nforce3, DFI nforce4 ULTRA-D... albo prosciej, jakie wady ma nforce 2/3/4...

ja rozumiem ze pracuje Ci sie super na tym niesamowitym asusie :D + p4, ale to nie powod, zeby mowic bullshit na temat AMD...

_XENA_ napisał(a):
Dodatkowo Biost płyty ma fajnt drobiazg - funkcja Qspeed (o ile dobrze pamiętam) się nazywa i dopasowywuje szybkośc obrotó do obciażenia proca.

AMD64 ma Cool'n'Quiet™

_XENA_ napisał(a):
wentyle z BOX-ów AMD sa dobre dla danego modelu i nic więcej. Jak chcesz podkręcać musisz kupoiwac nowy wentyl.

kolejna bzdura...

wiekszosc winchester-ow ([3000, 3200, 3500] - identyczny boxowy cooler) robi 2.4-2.5GHz..., a cos z lepszego steppingu np 3000 0448 SPAW nawet 2.6GHz przy 1.4 V... caly czas mowie o BOXowym coolerze...

I zeby bylo jasne... nie mam zamiaru wywolywac wojny amd vs intel, bo to juz jest stare jak swiat..., ale nie moge patrzec jak ktos pisze takie bzdury...

na koniec ciekawostka:)

AMD apparently won the Computer Trade Show award for Best CPU Manufacturer... Intel was the event's host and sponsor!

http://www.theinq.com/?article=22504

http://www.computertradeshopper.co.uk/awards/winners.htm

:lol: :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwi 2005, 23:15 

Jolka powiedz to w zrozumialy dla wiekszoscy sposob (wiem ze ja laik jestem :D). :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwi 2005, 09:01 
Moderator forum

Jak w wiekszosci przypadkow tak i w tym znowu Zelkar ma racje a Xena jest starym i zarozumialym Intelowcem, ktorego argumenty juz od dawna nie maja racji bytu :)
BTW. zaje*stych plyt Asusa - mialem 2 (A7V333 na KT333 i A7N8X Del. rev.1.2 na nF2 nonUltra) i fajnie, stabilne to moze i byly, ale do krecenia sie nie nadaja... I te wszystkie hiperpierdoly typu QSpeed i inne, sa tez w plytach innych producentow, oczywiscie pod innymi nazwami. All I can say is - Abit NF7S - choice of powerusers :)

BTW2. Xena - znajdz sobie dziewczyne a nie pieniadze w kompa pakujesz ;) :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2