Teraz jest 25 lip 2025, 02:25

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 kwi 2005, 09:40 

Jako że jestem po ponownym przeglądzie tego cudownego serialu, chciałbym zapytać naszą brać BF-ową o najlepszą jego scenę. Moim skromnym zdaniem jest to chwila gdy niemiecki generał w obecności ( już wtedy) podporucznika Carwooda Liptona i Wintersa żegna się ze swoimi żołnieżami (10 część serialu). Piękna scena.

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwi 2005, 09:56 

Moja ulubiona to ta w ktorej zdobywaja groble i Winters sam szarzuje na oddzial SS. To ta scena w ktorej strzela do mlodego niemieckiego chlopaka i nastepne w ktorych rozprawiaja sie z SS (niezla jatka ;) )

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwi 2005, 09:59 

łi paratrupers, łi sapołsd tu bi serałndid

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwi 2005, 10:21 
Moderator forum

A moja najlepsza scena jest jak wala winiaki w Austrii :lol: ;)

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwi 2005, 10:57 

Holman, ta historia jeszcze lepiej jest opisana w książce. Autor pisze,że Winters rozkazał Nixonowi stawić się rano w jego kwaterze. I gdy ten w odprasowanym mundurze stanłął przed zwierzchnikiem, ten powiedział że ma dla niego prezent. Potem pojechali do willi Goreniga. Cała spiżarnia marszałka lotnictwa była jego. Nix cieszył się jak dziecko. Jest w książce też zdjęcie Nixona, jak budzi się w dzień po otrzymaniu "prezentu" od Wintersa. Dziś w chacie zeskanuje zdjęcie i zamieszcze je tu byście mogli to zobaczyć. Prawdziwy syndrom "dnia poprzedniego"

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwi 2005, 11:20 
Moderator forum

Patton napisał(a):
Holman, ta historia jeszcze lepiej jest opisana w książce. Autor pisze,że Winters rozkazał Nixonowi stawić się rano w jego kwaterze. I gdy ten w odprasowanym mundurze stanłął przed zwierzchnikiem, ten powiedział że ma dla niego prezent. Potem pojechali do willi Goreniga. Cała spiżarnia marszałka lotnictwa była jego. Nix cieszył się jak dziecko. Jest w książce też zdjęcie Nixona, jak budzi się w dzień po otrzymaniu "prezentu" od Wintersa. Dziś w chacie zeskanuje zdjęcie i zamieszcze je tu byście mogli to zobaczyć. Prawdziwy syndrom "dnia poprzedniego"

Ksiazke czytalem, ale dzieki za info 8)

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwi 2005, 14:19 

Na mnie największe wrażenie (bo chyba najbardziej wstrząsające) wywarł moment wejścia żołnierzy do obozu koncentracyjnego.

Zresztą cały ten odcinek jest tak sugestywnie nakręcony, że dosłownie czuje się ten smród w powietrzu, o którym mówią i słyszy się tę przytłaczającą ciszę, która panuje nad lasem, gdzie zlokalizowany był obóz.

Niesamowity kunszt scenarzystów, reżysera, a przede wszystkim aktorów...

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwi 2005, 14:59 

no to scenka Patton była bardzo wzruszjaca,podobnie kiedy Malarky odbiera wyprane mundury swoich kumpli i kobieta wydająca pranie mówi aby wział jeszcze pozostałe kolegom przy okazji..niewiedziała że już nikt z właścicieli się nie zgłosi po te mundury...no w obozie moment kiedy liebgott musiał powiedzieć tym którzy ocaleli w obozie że muszą wracać do obozu i nie dostaną jedzenia..film pierwsza klasa kilka razy trzeba go zobaczyć by wszystkie momenty wyłapać

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwi 2005, 15:19 

mi sie tam pojedyncze sceny nie podobaly tylko caly film :D a w szczegolnosci tak do odcinkow o holandii. Zreszta zaraz odpale i pooglodam to ewentualnie ocs dopisze :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwi 2005, 16:20 
Moderator forum

#1. Obóz koncentracyjny. Rozrzewnia. Poza tym dwie sceny z Niemką z tego odcinka (jak hardo i dumnie pokazuje patrzy na majora (?) ogladającego fotke jej męża/syna w mundurze i potem jak nosi ona trupy w obozie).
#2. Foy - bieg świerzo upieczonego dowódcy Easy Company poprzez miasteczko pełne niemców. Zaskakuje. Zreszta wszelakie sceny z nim (Spears chyba się nazywał) z tego odcinka, Szczególnie ta jak żołnierze polotkują o tym jak wystrzelał on "20" jeńców chwile po tym jak rozdał im papierosy. Nadchodzi bohater i proponuje im papierosy, a oni przerażei odmawiają. Zresztą cała ta historia. Spears wystrzelał tam rzeczywiście kilku jeńców (na oko 5-6). W jednym odcinku jest ich jusz 8, we "Why do we Fight" jusz 20. Plotka się szybko rozchodzi i rozrasta.
#3. Scena desantu na Normandię. Monumentalna.
#4. Niemiecki generał ze "Scores" tesz nie był zły, ale IMHO deko to patetyczne było. Mi w tym odcinku zqapadła w pamięć rozmowa majora Wintersa z generałem (chyba - dobrze nie pamiętam). Generał wymienia zasługi Wintersa po czym odmawia mu przeniesienia na Pacyfik. Nie zacytuję dosłownie co mu powiedział, ale sugerował, że Winters zrobił jusz wystarczająco wiele i teraz pora na innych.

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwi 2005, 17:46 

Wiele było fajnych scenek ale według mnie najlepszy był 4 odcinek.

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwi 2005, 20:35 

xena, musze ci tylko powiedzieć ze Lt.Spears nigdzie nie zostal pokazany ze do nich strzela, było słychać strzały i z tego co mi wiadomo facet później tak to opisywał ze zrobił "To"(co wcale nie musiało być zastrzeleniem ich, mógł postrzelać nad nimi dla picu) zeby był poważany przez podwładnych jako biggest madafaka :)

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwi 2005, 21:10 

A oto obiecane zdjęcie. Kapitan Nixon po wizycie u Goeringa a przed "zaprawą poranną". :D
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwi 2005, 21:16 

Trigg napisał(a):
Moja ulubiona to ta w ktorej zdobywaja groble i Winters sam szarzuje na oddzial SS. To ta scena w ktorej strzela do mlodego niemieckiego chlopaka i nastepne w ktorych rozprawiaja sie z SS (niezla jatka ;) )

Czyli podpis Cziko

Obrazek

Ja tam wolę :

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwi 2005, 21:23 

Ja spotkałam się z opiniami, że Ambrose to propagandzista, a cała jego książka, to podkoloryzowana opowieść amerykańskiego chwalipięty... A do tego inni dodają, że film to bajka i nie przedstawia realiów wojny...

Mnie się podobała scena, kiedy Winters wychodzi z jeziorka w ostatnim odcinku... no co? 8)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2