Teraz jest 19 lut 2025, 21:40

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 sty 2007, 12:01 

urucomienie jakiegokolwiek programy trwa wieki. nie moge zrobic 2 rzeczy na raz bo sie to nawarstwi i komputer bedzie "myslal" pol godziny i nie bedzie mozna nic zrobic. w czasie tego "myslenia" zuzycie procesora jest minimalne, pamieci tez. za to dysk twardy caly czas swieci czerwoną diodą na obudowie. dysk jest nowka sztuka, kupilem przed swietami - SATA. defragnemtacje zrobilem, przeskanowalem komputer pod katem roznych smieci i wirusów. powywalalem niepotrrzebne programy. poczyscilem wszystkie tempy. nie wiem ocb.

teraz wlasnie czekam na uruchomienie firefoxa i skonczenie deinstalacji programu graficznego. czekam juz od 10 min. pasek zadan i pulpit nie odpowiadaja. dziala mi tylko opera i muzyczy pomiedzy ktorymi moge sie przelaczac alt-tabem. jakbym teraz sprobowal cos jeszcze uruchomic (na przyklad nacisnac ctrl-alt-del, zeby zobaczyc co jerst uruchomione i co ile czego zjada) to kompyter zapchalby sie juz totalnie.

generalnie jak juz cos sie otworzy to dziala miodnie. ale zrobienie czegos pierwszy raz to koszmar.

moze to problem z plikiem stronnicoania na dysku? jak powinien go ustawic? ale chyba nie bo juz kombinowalem z tym.

nie mam juz pojecia co moge jeszcze zrobic...

poratujcie! :(

Tytuł:
PostNapisane: 21 sty 2007, 12:05 

nie wiem, moj stary dysk tak chodzil i w koncu padl ale Tobie to chyba nie grozi skoro nowka sztuka. mowi sie ze kazdy sposob moze byc rozwiazaniem: moze do ATA go przelacz?

Tytuł:
PostNapisane: 21 sty 2007, 12:16 

ETCS Uncle Blues miałem to samo, ale mi pomógł format :D Męczyłem się z tym parę dni i w końcu nie wytrzymałem ;)

Tytuł:
PostNapisane: 21 sty 2007, 12:28 

winda normalnie się uruchamia?jeżeli tak to może problem z kontrolerem windowsowym twardziela

Ostatnio edytowano 21 sty 2007, 12:31 przez MK, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 21 sty 2007, 12:29 

Przy formatowaniu proponuję przestawić system plików z FAT32 na NTFS

Tytuł:
PostNapisane: 21 sty 2007, 12:47 

MK napisał(a):
winda normalnie się uruchamia?jeżeli tak to może problem z kontrolerem windowsowym twardziela
tu tez jest problem :D dosc specyficzny. jak sie urychamia system i pojawia się ikonki profili to trzeba kliknąc w ciagu paru sekund - system uruchomi sie normalnie. a jak poczekam sobie przy oknie logowania (wyjscie do kuchni chociazby) i klikne po jakims czasie to system się uruchamia pol godziny. ten sam problem co juz w windowsie. jak kilkne szybko to chyba odpala perocesy pokolei. jak pcozekam to doczyta wszystko i bedzie chcial odpalic na raz - system sie "zapycha".

bullZeye_adi napisał(a):
Przy formatowaniu proponuję przestawić system plików z FAT32 na NTFS

mow mi jeszcze. az takim laikiem nie jestem. system mam na ntfs, plik stronincowania na oddzielnej partycji FAT16, mam tez kilka innych partycji niesystemowych NTFS i jedną FAT32. wiem czym roznia się te systemy plikow i korzystam z ich roznorodnosci.

Tytuł:
PostNapisane: 21 sty 2007, 13:49 

mi to wyglada na winde lub sprzetowy problem
moze cos w ustawieniach jest, w ata czesto sie przelancza tryb dma na pio ale sata chyba tego nie ma,

tak jak wspminali najlepszym wyjsciem bylby reinstal winzgrozy
jesli to nie pomoze to sprzet moze byc felerny

ew. odpal jakiegos live cd linuksa i zrob test: hdparm -t /dev/.... dysk

Tytuł:
PostNapisane: 21 sty 2007, 14:04 

hmm a uruchom winde w trybie awaryjnym wtedy tylko podstawowe stery ładuje i zobacz czy jest tak samo

Strefa czasowa: UTC + 2