Nareszcie dni mojego staruszka są policzone. A więc chce sobie kupić dobry piecyk i LCD do grania. Ponieważ, już dawno straciłem rachubę co lepsze a co gorsze zwracam się z prośbom żeby ktoś kto się na tym zna przedstawił mi tu jakiś dobry config. Mam kilka sugestii co do ogólnego zarysu wnętrzności ale nie wiem jakie konkretnie modele. A więc:
Procesor: Tu się napaliłem na Quada Q9300 ale jeśli jakiś C2D w podobnej cenie lepiej się w grach sprawdzi to owszem. Zawsze można go też podkręcić nieco jakby już nie dawał rady.
Grafika: Z góry uprzedzam, że nie będę grał na super-hiper rozdzielczości więc żadnych kanapko-suszarek. Ucieszyłbym się jakby starczyło na GTX280 ale z tego nowszego 260 też się uciesze (HD 4870 w ostateczności).
Płyta główna: Ma być dobra, markowa (Asus, MSI albo Gigabyte), tak żeby wszystko ładnie grało a i żeby dało się potem coś jeszcze wymienić, dokupić.
Pamięć: ddr3 są droższe a i tak nie wiem jaka jest różnica. W każdym bądź razie ma to być 4GB też markowe (OCZ, Corsair, GeiL).
Napęd: żadnych BR czy HD. Ma odtwarzać i nagrywać wszystkie cd i dvd. Przyda się też oczywiście stacja dyskietek.
Dysk twardy: myślę że obecne HDD ~250GB mi starczy ale jakaś propozycja może być.
Obudowa: Zajebiście podoba mi się ta:
http://www.komputronik.pl/Obudowy/Coole ... ,id,53273/ i myślę że to będzie dobry wybór.
Zasilacz: dobry markowy, cichy i wydajny. No i żeby coś tam mocy mu jeszcze zostało.
No to chyba wszystko. Do tego chciałbym dorzucić sobie jeszcze zwykłego Logitecha G5 (po 111PLN widziałem) no i Viste 64 (też proszę o jakąś propozycje która lepsza i tańsza).
Nie zależy mi na OC, ważne natomiast żebym nie musiał się z niczym mordować a całość ma pracować cicho i w miarę chłodno.A co do monitora to szału nie chce, żadnych panoram.19 cali, więcej mi nie potrzeba. Ważne, żeby się łądnie w grach prezentował no i wyglądał.
Na całość mogę przeznaczyć max 4000PLN.