Teraz jest 19 lut 2025, 22:28

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 gru 2008, 21:45 

Nareszcie dni mojego staruszka są policzone. A więc chce sobie kupić dobry piecyk i LCD do grania. Ponieważ, już dawno straciłem rachubę co lepsze a co gorsze zwracam się z prośbom żeby ktoś kto się na tym zna przedstawił mi tu jakiś dobry config. Mam kilka sugestii co do ogólnego zarysu wnętrzności ale nie wiem jakie konkretnie modele. A więc:

Procesor: Tu się napaliłem na Quada Q9300 ale jeśli jakiś C2D w podobnej cenie lepiej się w grach sprawdzi to owszem. Zawsze można go też podkręcić nieco jakby już nie dawał rady.

Grafika: Z góry uprzedzam, że nie będę grał na super-hiper rozdzielczości więc żadnych kanapko-suszarek. Ucieszyłbym się jakby starczyło na GTX280 ale z tego nowszego 260 też się uciesze (HD 4870 w ostateczności).

Płyta główna: Ma być dobra, markowa (Asus, MSI albo Gigabyte), tak żeby wszystko ładnie grało a i żeby dało się potem coś jeszcze wymienić, dokupić.

Pamięć: ddr3 są droższe a i tak nie wiem jaka jest różnica. W każdym bądź razie ma to być 4GB też markowe (OCZ, Corsair, GeiL).

Napęd: żadnych BR czy HD. Ma odtwarzać i nagrywać wszystkie cd i dvd. Przyda się też oczywiście stacja dyskietek.

Dysk twardy: myślę że obecne HDD ~250GB mi starczy ale jakaś propozycja może być.
Obudowa: Zajebiście podoba mi się ta: http://www.komputronik.pl/Obudowy/Coole ... ,id,53273/ i myślę że to będzie dobry wybór.

Zasilacz: dobry markowy, cichy i wydajny. No i żeby coś tam mocy mu jeszcze zostało.

No to chyba wszystko. Do tego chciałbym dorzucić sobie jeszcze zwykłego Logitecha G5 (po 111PLN widziałem) no i Viste 64 (też proszę o jakąś propozycje która lepsza i tańsza).
Nie zależy mi na OC, ważne natomiast żebym nie musiał się z niczym mordować a całość ma pracować cicho i w miarę chłodno.

A co do monitora to szału nie chce, żadnych panoram.19 cali, więcej mi nie potrzeba. Ważne, żeby się łądnie w grach prezentował no i wyglądał.

Na całość mogę przeznaczyć max 4000PLN.

PostNapisane: 29 gru 2008, 10:59 

Asus P5QC (Lga775) - 480 Dobra, wydajna, i pod OC płyta.
Core 2 Duo E8500 DualCore 64 Bit 3.16GHz BOX - 690 Swietny CPU, po co ci 4 rdzenie do gier ;) ?
OCZ Reaper EPP Dual 2x2 GB 1066MHz DDR2 -310 - Bardzo dobre pamięci, pod OC.
WD 320GB 16MB Cache S-ATA 2 -170 Szybki, tani, nie zawodny, wydajny bla bla.
HIS Radeon HD 4870 1GB DDR5 (256-bit) (PCI-E) -990 - Zmien na 260 jak chcesz, ale ja bym bral to.
Corsair TX650 650W -380 Swietny i cichy zasilacz.
RaidMax Sagittarius -240 Ładna, stabilna, dobrze wykoanana.
NoiseBlocker Black Silent XL1 - 40 - Aby było chlodno i cicho.
BenQ 19" X900- 560 - Szczerze to dla mnie kazdy LCd to gowno ;/ Ten czy tamten, kazdy smuży... : D
Logitech MX-518 -130 Dałem tą mysz, bo cenoiwo chciałem się zgrać, nie jest to zaś moja propozycja.

Cytuj:
Nie zależy mi na OC,
VS
Cytuj:
Zawsze można go też podkręcić nieco jakby już nie dawał rady.

Więc składałem zestaw pod to 2.

-Brak Dzwieku w komputerze po formacie kompa !
-może powiedz jaki masz system?
-Ja mam taki sam procek więc jest wielkie prawdopodobieństwo że XP

PostNapisane: 29 gru 2008, 17:36 

Zestaw wydaje mi się ok. Monitorek ładny i w miarę tani. Też nie przepadam za LCD no ale cóż na LED jeszcze za wcześnie a mój CRTek zachowuje się powili jak stary telewizor :lol: Nie podoba mi się tylko ta obudowa, zbyt kosmiczna jak dla mnie. Wolałbym tego Centuriona, cena podobna. Ten NoiseBlocker Black Silent XL1 to rozumiem zwykł wentylator z tym że ten Centurion coś z tyłu ma. Może wiesz coś na temat tej obudowy ?
Jeśli chodzi o grafikę to rzeczywiście wolałbym coś z od "zielonych". Co powiecie o tej http://www.komputronik.pl/Karty_graficz ... ,id,60270/.
Co do OC to chodziło mi bardziej o podkręcenie porcka za jakiś czas jak już sam z siebie rady nie będzie dawać. Rozumiem że te pamięci bez podkręcenia też dają rade :wink:
No i jeszcze co z systemem, ile może mnie wynieść kupno Visty 64 ?

Strefa czasowa: UTC + 2