Cytuj:
Skomentujce mi te zestawy na allegro:
Mi osobiście cięzko komentować poszczególne podzespoły, dziś np dowiedziałem sie, że są już radeony 6XXX, nVIDIA za to, to jakaś magia, pod względem wydajności i oznaczeń ale są pewne zasady stosowane przy wyborze komputera.
CPU - najlepiej kupować tańszy a z dużymi możliwościami OC. Darmowa wydajność zawsze na +.
MOBO - Najważniejszy podzespół, to ona da możliwość podkręcenia procesora, czy też pamięci. To od jej jakości wykonania zależeć będzie potem stabilność naszego PC. Zapewni nam w przyszłości spore pole manewru co do robudowy pc. Pchanie się w tanie płyty to ogromny bład którego potem użytkownik gdy dorośnie i troche zmądrzeje - będzie żałował.
GPU - Paradoksalnie niby najważniejsza częśc a tak naprawde na karcie można sporo zaoszczędzić gdy mamy małe fundusze.
1) Kupując mnie wydajną karte i ją podkręcając lub też kupując wydajniejszą karte z poprzedniej rodziny - tu nie otrzymamy bajerów typu dx 15, oGL 5, shader model 10 itp, ale przeważnie nowsza karta w tej samej cenie co starsza i tak nie pozwoli nam cieszyć się tymi bajerami w grze. Po za tym karty szybko tanieją, teraz kupić tansza karte, za rok modernizacja o coś lepszego.
2) Detale graficzne zawsze mozna zmniejszyć, no chyba, że ktoś sobie przy nich wali... Na to nic nie poradze.
RAM - Drogich kości użytkownik twojego pokroju nie wykorzysta, więc tu można kupić coś tańszego. Oczywiście warto wcześniej poprzeglądać które kości dobrze sie kręcą, dawniej np mozna było
tanio dostać ram na micronach d9 albo elpidach które były fantastyczne do OC.
HDD - Dla mnie *********, byle od WD
Nagrywarka - pierdoła #2.
Karta dźwiekowa - Tobie wystarczy integra.
Obudowa - nie polecam brac najtańszych, cyrkulacja powietrza, spasowanie elementów, jakośc wykonania ogólna - woła o pomstę do nieba, potem pytania, "Czemu mój komputer musi leżeć bokiem z otwartą ściana boczną". Od 130zł bez zasilacza dostanie się fajne budy.
Zasilacz - Nieszczęsny zasilacz na którym każdy oszczędza, a jest to cholernie ważny podzespół. Wiadomo znawcy wyhodowani na
bravo boy pc edition typu lukas72 stwierdzą, że Modecom Logic to zaj*** zasilacz bo w końcu 600W. Równie dobrze może tam być tych wattów nasrane 1000 i nic nie będzie to znaczyło. Od zasilacza zalezy - stabilnośc systemu, możliwości OC, bezpieczeństwo podzespołów.
Taki Logic nie oferuje zasadniczo nic, jakieś tam filtry przeciwnarażeniowe typu "jestem podany w specyfikacji ale zasadniczo to nie działam". Obecnie karty na liniach 12 jadą z taką mocą, że te słabe zasilacze nie wyrabiaja. Rozsądnym wyborem jest Fortron FSP500 APN, one mają juz 80+ dla sprawności, po za tym solidne materiały, w końcu Fortron nalezy do grupy FSP, są brandowane przez Amacroxa, Antec'a, BQ, na APN'ach stała jakaś rodzina Fractal Design'a, OCZ, Silverstone i z pewnością jeszcze fortrony gdzieś bywały wciśnięte.
Odpuśc sobie super rady idiotów którzy Twoją kase mają głęboko w 4 literach. Doradzić "kup se zasiłke za 30zł, 70 dołożysz do karty" mozna uslyszeć od przedszkolaka już. Potem to Ty latasz po serwisach wydając kase na naprawy których mozna uniknąc mądrym zakupem.
Cytuj:
PS: Nie bd sam składał, jeszcze coś spieprze i bd kłopot.
Wiekszy kłopot jak kupisz gotowca, sa składac nie musisz. Sa fora.