Ekspert Microsoft odpowiada...
"Mamy dostępne dwie opcje zakupu OEM:
1. w "pudełeczku" (to nie jest BOX) - bez sprzętu - taki system możemy zainstalować na dowolnej maszynie - minusem jest fakt, że sam potem go obsługujesz,
2."ze sprzętem" najczęściej w torebce foliowej - zakup systemu w tej formie powoduje, iż ma być on używany z zakupionym sprzętem.
Tak wiec jeśli zakupisz płytkę z logo Dell-a, która była w komplecie z innym komputerem i zainstalujesz taki system na Swoim PC to obawiam sie, że postąpisz wbrew zasadom licencji OEM."
Więcej na
forum.odg.pl w dziale
Nasi Eksperci...
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
google.pl nie boli
Na koniec mała historyjka z ww. forum:
"Pewien czas temu nabyłem windows na aukcji allegro pana R_L z torunia , jak zapewne wiele osób bo dość
dużo aukcjii wystawił, windows zainstalowałem ,centrum microsoft , potwierdziło autentyczność , pełen legal do piątku.....
a dokładnie do czwartku kiedy w drzwiach zastałem notę stawienia sie na komisariacie, tam dowiedziałem się że przeciwko panu R_L toczona jest sprawa , i muszę zlożyć wyjaśnienia dotyczące aukcji itd. a dodatkowo jest nakaz rewizji mieszkania i konfiskaty wszystkiego co z aukcją
było związane tzn. faktury,nośnik .../sąsiedzi musieli byc lekko zaskoczeni moim widokiem z policja
i rewizją ./
Panowie z policji "poradzili" mi kupić nowy windows, ale sprawdzenie online na stronie microsoftu potwierdza orginalną kopię ,
nie wiele wiem o sprawie tylko tyle że przeciwko temu panu prowadzona jest sprawa, pytanie o co chodzi , szczególnie przydała by sie ocena sytuacji pracownika
microsoftu, praktycznie ja tez jestem pokrzywdzony po nie spełna pół roku muszę kupić nowego windowsa DLACZEGO ??
Co o tym sądzicie może ktoś miał podobne "przygody " ?"