Teraz jest 22 lis 2024, 14:56

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Aparat cyfrowy
PostNapisane: 28 lut 2008, 12:38 

Rodzinka chce kupić ciotce na imieniny aparat cyfrowy. Niestety ja jak i reszta familii nie zna sie na tym dokładnie, wiec prosiłbym o rade w kupnie. Na aparat możemy przeznaczyć 700-800 zł (wiem, ze nie będzie to jakiś wypas :wink: )
Fajnie by było jak by miał dużo megapikseli, pojemna pamięć (żeby nie trzeba było dokupywać karty 8) ) zoom, i w miarę łatwą obsługę, w tym podłączanie do komputera itp.

PostNapisane: 28 lut 2008, 17:32 

No za takie pieniądze nie kupisz nic dobrego ale domyślam sie że to tylko do pstrykania familijnych fotek będzie a nie "uchwycenia chwil", same kompakty... chyba że jesteś przychylny kupieniu używanego aparatu...ale raczej ta opcja odpada skoro to ma być prezent. Od razu odradzam kompakty kodaka... są do dupy sam posiadam jeden a wydałem na niego ok 1000zł natomiast polecam Fuji FinePix maja go moi rodzice i naprawdę robi świetne zdjęcia podobnie jak i moja siostra posiada cyfrówke tej marki tyle że inny model i jak dla mnie marka godna zaufania...Co do pamięci to nie ma chyba aparatu który miał by tyle wewnętrznej pamięci że nie trzeba by było dokupywać karty...
http://www.ceneo.pl/401881-osobiście polecał bym ten aparat ale o jakieś 100zł przekracza budżet jest naprawdę świetny
A co do aparatu mieszczącego się w twoim budżecie na prezent to...
http://www.ceneo.pl/413426
i szukaj aparatu z dobrym obiektywem a nie milionami pixeli.

PostNapisane: 29 lut 2008, 15:05 

http://www.allegro.pl/item318286930_fuj ... gston.html

PostNapisane: 29 lut 2008, 18:10 

Ilosc pixeli nie robi tak na jakos foto jak np jakos bebechow aparatow , to tylko marketing czy bedzie mial 5 czy 8 tobie czy cioci roznicy nie zrobi.
Pamiec wew to tylko dodatek , karte zawsze trzeba kupic. Oba z linkow wyzej to dobre aparaty i cioci starcza az nadto.

PostNapisane: 29 lut 2008, 19:26 
Moderator forum

Przesadzacie panowie. Ciocia jak mniemam nie jest fotografem i nie będzie studyjnych fotek trzaskać. Dla niej ważniejsza będzie prostota obsługi aparatu, poręczność (a wy straszne krowy wrzucacie). Aparaciki fajne podaliście, ale to już raczej wyższa półka - przeciętny user nie zobaczy różnicy między zdjęciem zrobionym średnim a dobrym aparatem. Ja bym powiedział że "ciociom" zazwyczaj wystarczy sprzęt w rodzaju Canona Powershot - w miarę prosty w obsłudze, niewielki, raczej bezawaryjny, zdjęcia akceptowalne i cena od 400 PLN.

PostNapisane: 1 mar 2008, 11:57 

Dzięki za odpowiedź :) . Chyba jednak kupię któregoś z tym Powershot'ów. Trochę kasy sie zaoszczędzi a za resztę można coś dokupić :wink:

Strefa czasowa: UTC + 2