Teraz jest 21 lis 2024, 23:30

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 gru 2010, 22:49 

Witam,
Potrzebuję pomocy w wyborze jakiegoś przyzwoitego smartfonika. Mam już kilka opcji na oku lecz, chciał bym o polecenie jakiegoś telefoniku byle by nie był rozsuwany. Jedyne moje wymagania to cena i fakt posiadania przez taki telefon wi-fi. Telefon nie musi być fabrycznie nowy, mogą też być uzywane modele byle by w przyzwoitej cenie.
Osobiście myślałem nad Nokią E72/E71, SonyEriksonem Vivaz, Samsung S8500.

Czekam na wasze propozycje i recenzje modeli które wam wymieniłem.

Z góry dzięki za pomoc.

PostNapisane: 7 gru 2010, 23:46 

samsung galaxy i5500/i5700

PostNapisane: 7 gru 2010, 23:56 

Miałem Nokie E72 i byłem bardzo zadowolony, mogę telefon szczerze polecić. :)

PostNapisane: 8 gru 2010, 00:38 

Co do tych samsungów które wymieniłeś, to są raczej średnio udane modele i z relacji znalomych którzy mieli Galaxy i5700 nie jest zbyt stabilnym telefonem(dość często się wiesza).
Wiele czytałem na temat E72 i większość opini na temat tego telefoniku jest bardzo pozytywnych, jeden z moich faworytów.

Miał może ktoś SE Vivaza? Ma go mój szwagier, ale zbyt krótko by cos wiecej mi powiedzieć na temat tego telefonu.

Czekam na dalsze propozycje.

PostNapisane: 8 gru 2010, 02:05 

Jeżeli zależy Ci głównie na przeglądaniu Internetu to iPhone 3G (lub 3GS, jeżeli znajdziesz jakieś ciekawe aukcje).
Chyba, ze chcesz mieć klawiaturę qwerty no to wtedy ta Nokia E72 będzie dobra. (tylko nie kupuj E71, bo ma wolniejszy procesor i mniej RAM-u). Tylko, że standardowa bateria jest trochę słaba, więc patrz na jej pojemność przed zakupem.

PostNapisane: 12 gru 2010, 14:29 
Redaktor Battlefield.pl

GoLyPL napisał(a):
Witam,
Potrzebuję pomocy w wyborze jakiegoś przyzwoitego smartfonika. Mam już kilka opcji na oku lecz, chciał bym o polecenie jakiegoś telefoniku byle by nie był rozsuwany. Jedyne moje wymagania to cena i fakt posiadania przez taki telefon wi-fi. Telefon nie musi być fabrycznie nowy, mogą też być uzywane modele byle by w przyzwoitej cenie.
Osobiście myślałem nad Nokią E72/E71, SonyEriksonem Vivaz, Samsung S8500.

Czekam na wasze propozycje i recenzje modeli które wam wymieniłem.

Z góry dzięki za pomoc.

Przyzwoity smartphone... napisz dokładnie czego chcesz używać. Gry, nawigacja, WiFi, odtwarzacz muzyki? Jaki system operacyjny preferujesz: Android, iOS a może jakiś inny? Dotykowy czy nie, z klawiaturą qwerty czy nie. To nie takie łatwe :).

Co do telefonów zaproponowanych przez Ciebie:

Nokia E71 - telefon raczej biznesowy, na Symbianie na którym według mnie nie ma nic ciekawego. Fajna klawiatura qwerty, dobre wykonanie (częściowo metalowa obudowa). Dobry zasieg WiFi, bardzo wygodna klawiatura qwerty (jednak chyba dla osób, które nie mają dużych dłoni :D).

SE Vivaz - co to za smartphone jak jest bez systemu operacyjnego? ODPADA.

Samsung S8500 (Wave) - ultra wyczesany wyświetlacz pojemnościowy (wysoka responsywność i obsługa MT), technika Super AMOLED (świetne kolory), szybki procesor czyli Samsungowy Hummingbird, dużo RAMu. Telefon kręci bardzo fajne filmy w HD (720p). Wyjście TV-Out też fajna rzecz. (Nie)Stety na autorskim systemie Samsunga czyli BadaOS a co za tym idzie - nie jest aż tak popularny jak chociażby Android.

Sasquacz poleca i5500/i5700 - mam ten drugi i raczej nie polecam, przynajmniej teraz. To samo z i5500. Powód? Samsung spie#!@!@# sterowniki 3D w obu modelach i gry w 3D działają tak jakby nie chciały. Przy i5500 wyświetlacz 240x400 (czyli lekka pikseloza w stosunku do 320x480), choć ma oficjalny update do Androida 2.2, którego i5700 nie będzie miało i są jego nieoficjalne wersje. Trzaski przy słuchaniu muzyki na Spica które występują losowo i niektóre modyfikacje zapaleńców je usuwają ale później powracają :D. Niby i5700 ma 800Mhz procesor, 256MB RAMu, ale ale wydajność w grach 3D jest kiepska (aktualnie pisany jest nowy sterownik, który w pełni wykorzysta moc układu).

Werdykt? Widzę, że max 1000zł w Twoim zasięgu, jednak ja bym poczekał i uzbierał jeszcze z 200-300zł i kupił Samsung Galaxy S. Bebechy te same co Wave, może plastik z którego jest wykonany nie wygląda solidnie ale jak na razie nikomu nic nie pękło. Duży wyświetlacz, również Super AMOLED a do tego system Android, który cały czas się rozwija i coraz więcej programistów pisze na niego programy. Jeżeli jednak nie ma takiej możliwości, to upatrywałbym coś używanego z Androidem, byle nie seria Samsung Galaxy (oprócz S) czy HTC z procesorami Qualcomma MSM7XXX.

Strefa czasowa: UTC + 2