Teraz jest 17 paź 2018, 02:48

Strefa czasowa: UTC + 2


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 lis 2012, 17:13 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 lis 2009, 22:31
Posty: 390
Lokalizacja: Tarnów
Witam, krótko zwięźle i na temat... Dawno dawno temu , za górami i lasami - nie no bez jaj :)

Proc: Intel Core 2DUO 2x3.0 E8400
Grafa : GeForce 280GTX
Ram ; 4GB DDr2
P.G. : Gigabyte GA-X48-DS4
Dysk 250gb sataII
Zasilacz 750W Chiftec -chyba nie ulegnie zmianom ;)

I teraz pojawia się pytanko, zamierzam powymieniać pare podzespołów (a w efekcie końcowym całego kompa zmienić , ale stopniowo) i nie wiem od czego zacząć i na co wymienić.
Dodam jeszcze ze na razie mój budżet to ok. 1800zl


Ktoś w temacie jest w stanie poradzić coś lub wyrazić swoją opinię ? Potrzebuje odświeżyć mojego PCta tak by znowu grało się na nim jak 4.5 roku temu - czyli mało która gra zaginała go ...

_________________
Obrazek
Między jednym .uchem a drugim !uchem jest Głowa ! Ja tu siedzę i kieruje ruchem !


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lis 2012, 19:12 
Offline
Moderator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 mar 2005, 18:24
Posty: 1095
Jeśli chcesz wymienić w przyszłości całego PCta to jedyne co możesz kupić w tej chwili to docelową kartę graficzną.
Później będziesz kupował proc pewnie pod 2011, więc trzeba będzie zmienić płytę i ramy.
Może ktoś Ci zaproponuje te 4 części do 2tys., na jakiej rozdzielczości grasz?

_________________
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lis 2012, 01:02 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 lis 2009, 22:31
Posty: 390
Lokalizacja: Tarnów
1680/1050
O ile bardziej opłacalne będzie kupienie całego zestawu niżeli sklejanie go część po części ?

_________________
Obrazek
Między jednym .uchem a drugim !uchem jest Głowa ! Ja tu siedzę i kieruje ruchem !


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lis 2012, 12:19 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 kwi 2010, 19:13
Posty: 459
Lokalizacja: DolnyŚląsk
Ja myślę, że taka zmiana na początek styknie http://www.kombo.krakow.pl/Konfiguracja ... 415.htm#md ( zostanie 500 zł z 1800 zł ) . Potem posprzedawaj rzeczy ze starego kompa, dołóż i kup takiego np: GB 7870. Więcej nie trzeba do tej rozdzielczości.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lis 2012, 13:59 
Offline
Moderator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 mar 2005, 18:24
Posty: 1095
Napisz tutaj: http://forum.benchmark.pl/forum/9-kompu ... mputerowe/
Dość konkretni ludzie są, ja dzięki ich radom właśnie kupiłem PC.

_________________
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lis 2012, 18:08 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 gru 2011, 20:31
Posty: 346
Ten dysk to SATA czy jeszcze IDE?

W każdym bądź razie da się pokombinować :)
Bierzesz:
Intel i5 3470 http://www.agito.pl/procesor-intel-core ... =wszystkie
MSI MSI B75A-G43 http://www.agito.pl/plyta-glowna-msi-b7 ... =wszystkie
2 x Goodram DDR3 4096MB 1333MHz CL9 http://www.agito.pl/pamiec-goodram-ddr3 ... 87269.html
To wyjdzie ok. 1150 zł (mniej więcej, w innych sklepei może być taniej).

Na starcie zostaje Ci już 650 zł, co nawet wystarczy na kartę graficzną. Ale lepiej sprzedać stare części (za 250-300 zł pewnie na szybko uda się sprzedać) i wtedy masz już 900-950 zł na kartę graficzną: HD 7870 2 GB np. od Sapphire http://www.agito.pl/karta-graficzna-sap ... =wszystkie

_________________
Amor Patriae nostra lex! Sapere aude!
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lis 2012, 13:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 lis 2009, 22:31
Posty: 390
Lokalizacja: Tarnów
Chyba jednak poczekam aż uzbiera mi się tak z 4.5k ;/
W sumie to Gta V dopiero w marcu , mam czas :]

_________________
Obrazek
Między jednym .uchem a drugim !uchem jest Głowa ! Ja tu siedzę i kieruje ruchem !


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lis 2012, 17:29 
Offline
Moderator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 mar 2005, 18:24
Posty: 1095
mobo, proc i ramy masz z ceną ~1100zł do tego 1200zł karta i z gta V nie będzie problemu.

PS Proc bym brał z OC.

_________________
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 lis 2012, 18:01 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 lis 2009, 22:31
Posty: 390
Lokalizacja: Tarnów
No cóż dzięki za pomoc , udało mi się uzyskać wystarczające fundusze na całego nowego pcta na kolejne 4-5 lat :)
PROCESOR CORE I7 3770K
Płyta główna GIGABYTE GA-H77M-D3H INTEL H77 LGA 1155
RAM Kingstone 8GB DDr3 1600mhz
ASUS GEFORCE GTX 680
Dysk HDD: 1TB
Dysk SSD: 60 GB
Zasilacz BE QUIET! SYSTEM POWER (BN092)

Mam jeszcze pytanko odnośnie tego asusa , bowiem słyszałem że z firmy ASUS to akurat badziewie ... prawda to ?

_________________
Obrazek
Między jednym .uchem a drugim !uchem jest Głowa ! Ja tu siedzę i kieruje ruchem !


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 lis 2012, 22:36 
Offline
Moderator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 mar 2005, 18:24
Posty: 1095
Asus dobra firma, bardzo dobre płyty, ale grafiki MSI lepsze.

_________________
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 lis 2012, 23:05 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 kwi 2010, 19:13
Posty: 459
Lokalizacja: DolnyŚląsk
Zależy kijowy serwis mają. Zestawik polecę taki:
-2600k
-Asrock extreme 4
-Gigabyte 7970
-zasiłka na ZT 550W
Reszta w porządku.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 lis 2012, 12:11 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 mar 2010, 20:15
Posty: 108
adrianpop16 napisał(a):
Zależy kijowy serwis mają. Zestawik polecę taki:
-2600k
-Asrock extreme 4
-Gigabyte 7970
-zasiłka na ZT 550W
Reszta w porządku.


I tu poprę kolegę...
Ale wiadomo sprawa indywidualna :wink:

na koniec dodam iż miałem podobną sytuację. Zacząłem od wymiany starego procka Core 2 Duo 2x3.0 GHz na i5 4x3.20 GHz
co za tym idzie także ramy za 4 GB DDR2 na 2x4 GB DDR3 1600 MHz a na końcu płyta Gigabyte.... Także powoli do celu...

Grafike miałem GTX 260 a w nowej konfiguracji na LOW w BF3 można by jajka smażyć - ale pracował stabilnie.
Koszt jaki poniosłem ok 6 miesięcy temu za procek płytę i ramy to ok 1300 zł - wszystko nowe i na 3 letniej gw.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 gru 2012, 13:02 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 lis 2009, 22:31
Posty: 390
Lokalizacja: Tarnów
No dla tego powiem wam panowie , ja nie jestem teraz w temacie sprzętu pc- dawniej byłem ....
czyli powiadacie że z tym sprzętem bd. lepiej ?

A właśnie jak to jest , radeon ma niby 3GB a 680 2gb - a niekiedy czytam że 680 ma 4Gb o co chodzi...?
A z tego co mi się wydaje to 680 lepszy

_________________
Obrazek
Między jednym .uchem a drugim !uchem jest Głowa ! Ja tu siedzę i kieruje ruchem !


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 gru 2012, 13:52 
Offline
Moderator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 mar 2005, 18:24
Posty: 1095
2GB na rozdzielczość 1680/1050 jest wystarczające i wybrał bym NVidię.

_________________
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 gru 2012, 19:15 
Offline
Spamer!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 gru 2006, 19:48
Posty: 5032
Lokalizacja: żyję od 14 mld lat ;] więc skąd ?
Co innego gdy będzie zmieniał monitor na full hd lub bardziej "szczegółowy" wtedy bierzemy radka :)

_________________
Obrazek
#5000. post i "spamer!" :lol: | prawie od początku ciekawiło mnie co czeka na mnie tam (:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL