Teraz jest 17 wrz 2019, 00:47

Strefa czasowa: UTC + 2


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 lis 2012, 22:54 
Offline

Dołączył(a): 17 paź 2010, 21:57
Posty: 17
witajcie poszukuje nowego procesora do gier typu battlefield 3 oraz bad company a z tego co wiem to battlefieldy lepiej dzialaja na 4 rdzeniach niz na 2 i gdzies widzialem piekne porownanie tychze 2 rodzajow procesorow.. no wiec budzet to ok. 600zl na procesor + ok.2gb ramu dodatkowego. Myslalem nad phenom II 965. Mozliwosc bezpiecznego OC - wysokie taktowanie itp blablabla ale chcialbym sie zaradzic waszej opinii. Moj obecny sprzet to: athlon x2 245, gts 250, msi GF615M-P33 oraz 2gb ramu. Jakos nie czuje potrzeby wymieniania karty graficznej bo w wiekszosci gier to troche procesor mi "laguje". Kiedy kupilem ten sprzet to gry dzialaly dobrze na wysokich detalach no ale swiat idzie do przodu, kupilem bc2+vietnam, bf3 i troche szkoda fpsow, bo musze grac na niskich (bc2 srednich lub niskich) i w walce to ciezko z fpsami idzie ;) dodam ze najlepiej zeby byl to jakis 4rdzeniowiec bo technika idzie do przodu, gdy beda wykorzystywac w pelni 4 rdzenie i w "starsza" technologie raczej pchac sie nie chce a i grac na wysokich rozdzielczosciach nie bede bo ekranik mam 17 calowy takze 1280x1024 to maksimum :) pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lis 2012, 16:37 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 paź 2011, 18:05
Posty: 134
Dobrze byłoby nam wiedzieć jakie masz pudło.
A tak to Phenom II X4 965 Black Edition 3.4GHz myślę że dobry by był.

~
Aj nie zauważyłem że napisałeś. W każdym razie procek coś w ten deseń weź.


Ostatnio edytowano 13 lis 2012, 18:23 przez Nowy2142, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lis 2012, 18:14 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 gru 2011, 20:31
Posty: 346
Twoja płyta główna Phenoma 965 nie obsłuży z uwagi na TDP 125W. Masz tu listę co możesz na nią wkładać: http://pl.msi.com/product/mb/GF615M-P33 ... CPUSupport
Również pozdrawiam.

_________________
Amor Patriae nostra lex! Sapere aude!
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lis 2012, 21:14 
Offline

Dołączył(a): 17 paź 2010, 21:57
Posty: 17
a wiec co z tej listy najlepszego do gier? :D z phenomow oczywiscie. Jakies opinie o 960T lub innych?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lis 2012, 21:21 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 gru 2011, 20:31
Posty: 346
O ile dorwiesz gdzieś nowego 960T lub 955 w atrakcyjnej cenie to są to procki lepsze od 965.

_________________
Amor Patriae nostra lex! Sapere aude!
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lis 2012, 21:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lut 2010, 21:36
Posty: 734
#UP
małe sprostowanie
procek 955 od 965 niczym się nie różni jest to ten sam kawałek krzemu, jedyna różnica to [śmiech na sali] podniesione stockowe napięcie o 200MHz i że jest droższy[/] więc jak kupisz 955 to od razu możesz go puścić (o ile nie masz boxowego, bo to porażka) na 3.6GHz bez napięć :)

_________________
|i5-4670k|GTX770OC WF3 4GB|MSI G43 z87|16GB|OCZ 700W|SPC Fortis HE1225|Samsung F3 1TB 7200rpm|WD Green 3TB 5400rpm||DELL u2410f|


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lis 2012, 21:51 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 gru 2011, 20:31
Posty: 346
TDP się róźni, a to już duża różnica ponieważ nie każda płyta główna obsługująca 955 obsłuży 965 (masz tego przykład w tym wypadku).
Z tego też względu 955 ma teoretycznie większy potencjał OC, jest chłodniejszy. Nie ma więc co twierdzić, że "niczym się nie różni jest to ten sam kawałek krzemu" bo tak można powiedzieć o większości procesorów o podobnych parametrach ale sęk w tym, że różnią się właśnie pewnymi parametrami.
Tyle, że 955 jest teraz trudno dostępny i często go sprzedawcy chcą sprzedawać w przesadnie wysokiej cenie w stosunku do 965. Chociaż tu widzę, że są całkiem niedrogie: http://www.alternate.pl/html/product/AM ... 55/409790/? i http://www.pixmania.pl/pl/pl/4291725/ar ... ePromo=oui Sklepów jednak nie znam.

Edit:
My tu sobie gadu gadu, offtop robimy, a dla tematu ważniejsze by było powiedzenie, że na płycie głównej posiadanej przez Autora tematu kręcenie nawet mniej prądożernego Phenoma 955 byłoby ryzykowne i co najwyżej możnaby się pokusić o bardzo niewielkie OC :)

_________________
Amor Patriae nostra lex! Sapere aude!
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lis 2012, 23:20 
Offline

Dołączył(a): 17 paź 2010, 21:57
Posty: 17
Nie no raczej do krecenia to ja sie nie rwe :P bardziej chodzi mi o dobry, stockowy procesor do gier pasujacy do mojego sprzetu ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lis 2012, 23:46 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 gru 2011, 20:31
Posty: 346
No to Phenom 955 będzie optymalny. Nic mocniejszego na tę płytę włożyć się nie da. Napisz tylko jaki masz zasilacz bo może się okazać, że sobie z tym prockiem nie poradzi i rozsądniej będzie jednak wziąć tańszego Athlona X4.

_________________
Amor Patriae nostra lex! Sapere aude!
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 lis 2012, 00:11 
Offline

Dołączył(a): 17 paź 2010, 21:57
Posty: 17
Na chwile obecna nie mam jak sprawdzic dokladnie zasilacza ale z tego co pamietam(a moge sie mylic) to jest jakis z obudowy iboxowej.. Jutro bede mogl dokladniej sprawdzic takze edytuje post

edit:
no wiec zasilacz to ibox sl-840btx 400w. Wiem ze pewnie do najlepszych nie nalezy ale jakos dotychczas oznak "psucia" mi nie okazywal, komputer chodzil jak nalezy bez zadnych przegrzan czy czegos...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lis 2012, 01:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lut 2010, 21:36
Posty: 734
Chyba zostaniemy jednak przy Athlonie, bo TEN ZASILACZ TO SZROT (link)
Albo ja już sam nie wiem, nie ryzykowałbym :P Niech się jeszcze inni wypowiedzą

ZOBACZ SOBIE JESZCZE SKRINY (link)

A teraz nie straszę, "umierający" zasilacz jest jak umierająca gwiazda, bardzo niestabilna, pochłaniająca wszystko, może być tak że gdy spali się zasilacz stracisz cały sprzęt, przez chwilowy niestabilny prąd

_________________
|i5-4670k|GTX770OC WF3 4GB|MSI G43 z87|16GB|OCZ 700W|SPC Fortis HE1225|Samsung F3 1TB 7200rpm|WD Green 3TB 5400rpm||DELL u2410f|


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lis 2012, 02:44 
Offline

Dołączył(a): 17 paź 2010, 21:57
Posty: 17
no to jesli trzeba to mozna zostac przy athlonie :P tylko czy athlon x4 +2gb ram da mi duzy skok wydajnosci w porownaniu do x2? a no i dodam, ze wszelkie niepotrzebne programy typu gg skype itp beda wylaczone. Jedynie antywirus, origin, bf3 oraz ts3. No i nie musi isc na high.. zadowole sie srednimi lub niskimi aby bylo wiecej fpsow. w tej chwili mam ok. 15-25 zalezy od mapy i szczerze to do plynnosci brakuje... Chociaz mimo ze mam ten zasilacz od 2 lat jeszcze ani razu mi nie zrobil krzywdy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lis 2012, 13:20 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 paź 2011, 18:05
Posty: 134
Przy starcrafcie 1 raczej nie zauważysz różnicy ale przy bf3 będzie spora różnica między x2 a x4 bo engine potrafi dobrze korzystać z 3 jaj.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lis 2012, 14:41 
Offline

Dołączył(a): 17 paź 2010, 21:57
Posty: 17
w starcrafta i tak nie gram :) wlasnie chodzi mi o bf3 bo troche muli mi na obecnym procesorze a czytalem ze 4jajka sa lepsze w battlefieldach to i chce kupic a przy okazji beda inne gry tez lepiej chodzic ze wzgledu na proc i ram


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lis 2012, 16:21 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 gru 2011, 20:31
Posty: 346
Troszkę mnie nie było ale Koledzy wyżej wszystko wyjaśnili. Też bym pod ten zasilacz Phenoma 965 nie podpiął, na dobrą sprawę to jednego z modeli Athlona X4 też bym nie podpiął :) To bardzo słaby zasilacz i zalecam jego wymianę.
W markowych zasilaczach chodzi o to, że mają one mocne linie 12V i są przystosowane do podawania najbardziej prądożernym podzespołom (procesorowi i karcie graficznej) stabilnie wystarczając ilość mocy. Pomijając już sprawność tego zasilacza, bezpieczeństwo i inne kwestie ten iBox bankowo odpowieniej linii 12V nie ma i w stresie (czyli np. w graniu w BFa) mogą być problemy z działaniem gry i całego kompa... w najlepszym wypadku... bo równie dobrze może wsio pójść w cholerę :)
Zerknij na przykładowe procesory i ich pobór mocy: http://nvision.pl/Phenom-II-X2-555-BE-A ... ls-30.html

_________________
Amor Patriae nostra lex! Sapere aude!
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL