Teraz jest 21 paź 2020, 21:45

Strefa czasowa: UTC + 2


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lut 2014, 12:49 
Offline

Dołączył(a): 30 lis 2008, 11:13
Posty: 267
Lokalizacja: Świdnik
Witam

Nie chciałem zakładać nowego wątku, bo kilka już takich powstało, ale... w osobnym może lepiej ogarniemy moje zapytanie.

Mianowicie, mój komp będzie miał już ze 4 lata. Do najsłabszych nie należy i do dziś dobrze ciągnie współczesne gry. Jednak warto już w nim coś wymienić.
Pomyślałem- mam 4GB ramu. Dokupiłbym kostkę 8GB, miałbym 10GB ( bo są chyba tylko 2 sloty na RAM nie? ).

Podam setup mojego kompa:

Intel Core i5-750 ( 4x 2,66GhZ )
Gigabyte (Geforce ) GTX-460
2x 2GB RAM DDR3 1333MhZ
ASUS P7H55-V
Dysk twardy SATA, Samsung HD103SJ ( 1TB )
Win7 64bit

Wracając do meritum. Dysk działa, procesora zmieniać nie będę. Chodzi mi głównie o dodanie chłodzenia ( jeszcze jeden wiatraczek, do obudowy Thermaltake V3 ) i trochę RAMu, bo ostatnio coś mi go brakuje.
Teraz pytania ( głuuupie ). Czy do tej płyty głównej mogę wsadzić więcej niż 2 kostki RAMu?
Czy warto kupić nowy RAM, np. 1x 4GB albo 1x 8GB?
Jakie chłodzenie możecie mi polecić?

_________________
W Battlefield 2- [PL]residentMatriX
W Project Reality- NaviX.PL

Let's rock&roll...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lut 2014, 16:11 
Offline
Moderator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 mar 2005, 18:24
Posty: 1103
Kostka 2gb + 8gb to nie ma sensu. Lepiej 2x4 albo 2x8 dla uzyskania przesyłania dwukanałowego (coś jak raid0).
Dobrym rozwiązaniem będzie: 2x4gb i kiedyś następne 2x4gb, na płycie możesz mieć tylko 16gb (i procesor też 16 tylko obsłuży) link asus;link intel
Masz za duże temperatury na CPU że chcesz sobie robić dodatkowy szum w obudowie czy chcesz zmienić całe chłodzenie?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lut 2014, 23:37 
Offline

Dołączył(a): 30 lis 2008, 11:13
Posty: 267
Lokalizacja: Świdnik
Czyli jak wymieniać RAM to 2x4 tak? 2x8 przy tej konfiguracji raczej nie ma sensu, a na tym sprzęcie jeszcze pociągnę z rok czy dwa. W gry nie gram praktycznie, a jeśli już w starsze, które rzadko kiedy wymagają nawet 2GB RAMu.

Co do chłodzenia- temperatury są w porządku, chociaż grafika potrafi skoczyć ponad 42 stopnie. Miejsce, w którym stoi komp jest słabo wentylowane, a dodatkowy wiatrak z góry raczej nie zaszkodzi.

_________________
W Battlefield 2- [PL]residentMatriX
W Project Reality- NaviX.PL

Let's rock&roll...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lut 2014, 02:15 
Offline
Moderator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 mar 2005, 18:24
Posty: 1103
W takim razie jedne z najtańszych na allegro z 5 letnią gwarancją (możesz poszukać czegoś z wieczystą):
http://allegro.pl/kingston-8gb-hyperx-d ... 61202.html

Na temat wentylatorów tu masz test:
http://www.pctechreview.com.pl/wentylat ... 20140mm/5/

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL