pan_michal napisał(a):
WYSPA, nie wiem czy jeszcze mozesz cos zrobic,ale jak widzialem flage w Wiadomosciach odnosnie zolnierzy w Iraku itp i tak sie sklada ze dali bardzo duze zblizenie na flage na ramieniu. Jak widzialem to flaga byla bialo czerwona, ale na calej dlugosci byly czarne przerywane paski i nawet w TV ta flaga wygladala nie tak wyraźnie.
Moze cos takiego by u nas zrobic?
Może nie.
Flagi biało-czerwone mam obcykane. Po prostu na codzień z takimi chodzę na mundurze. I wszyscy moi towarzysze broni też. Do tego, jak to w Wojsku Polskim bywa, nie mamy takich samych flag tylko przynajmniej trzy różne wzory.
Z pamięci moge wymienić trzy:
* z zielonym obszyciem - najbardziej przez wszystkich lubiana. Wyraźne kolory i bardzo dobre wykonanie.

* z czarnym obszyciem - niby ta sama flaga, ale kolory flagi jakies takie matowe, brzydkie. Biały szybko się brudzi, a przywrócenie jemu oryginalnego odcienia graniczy z cudem.

*z czarnym obszyciem i jakby wyszywana na zapsutej maszynie - wygląda to jakby w maszynie zabrakło nici. Wykonianie takie sobie, kolory matowe. Ogólnie majmniej lubiana.

Co się tyczy noszenia flag lo-vis to nie mam pojęcia czy jest to wogóle jakoś wyjaśnione w regulaminach, ale wątpię. Do końca (bodajrze) kwietnia mają być gotowe nowe przepisy ubiorcze w WP, więc może zostanie to jakoś uregulowane...*
*dla ciekawych - ostatnia lub przedostatnia Polska Zbrojna
EDIT:
znalazłem w googlach zdjęcia naszywek, dołączam.