residentMatriX napisał(a):
Moim zdaniem, jeśli mamy udać się do "niedalekiej przyszłości", jak kolega pięknie to nazwał, to powinniśmy umieścić:
Hummera ( HUMVEE ) długo jeszcze nie zmienimy, choć Tur i Żubr przeszły ostatnie testy poligonowe i wytrzymałościowe. Więc myślę, że wybór należy już do twórców.
Hummery są tylko w Bielsku, jakieś 200 sztuk. Plus te wypożyczone na misjach. Patrolowca nie ma i raczej prędko nie będzie. Problemem jest następca Honkera.
Kbk. Beryl- luzem będą się męczyć do 2014/15- dopóty, dopóki nie wyjdzie MSBS.
Wtedy to MSBS przy dobrych wiatrach będzie wchodził do lini.
Pallad- jeszcze parę lat, i produkty ZM Dezametu i H&K wyprą to coś.
Są nowe polskie granatniki, kwestia zakupu.
W-3 Sokół w różnych wersjach- utrzyma się jeszcze bardzo długo, na pewno w innej formi, bo przecież Agusta Westland wykupiła PZL Świdnik, i już pojawiły się nowe plany sokołów! Ale na pewno warto go umieścić.
Mi-8T/Mi-17V- Jak już brać to brać Mi-17. Dlaczego? Minie jeszcze wiele lat, kiedy rząd zmądrzeje, i kupi inne wiertaloty, albo zacznie produkować własne, podobnego pokroju. Są plany(sic!), aby SZ kupiły do 20? sztuk różnych śmigłowców, głównie ( podobno ) od AW i BAE/ Sikorsky.
Sokoły będą latać w niezmienionej formie, co najwyżej po poronionej modernizacji do standardu Głuszec. Chyba że się coś zmieni i Augusta sfinansuje rozwój tudzież opracowanie modernizacji.
Zakup śmigłowców jest sprawą palącą. Ale te śmigła to przede wszystkim SAR, ZOP, VIP i 12-16 bojowych. Ewentualnie jakieś do CSAR. No i następca dla Mi-2 ale te jeszcze coś polatają. MI-8/17 jeszcze trochę polatają. Ja bym poszukał trochę używek na Ukrainie(tutaj powinni mieć sporo w przyszłym roku) i w Rosji.
PT-91M- najlepsza, rozwojowa wersja Twardego. Zwykłej 91- pomimo szerszego użytkowania, raczej się nie opłaca.
Cokolwiek na bazie T-72 czy jakiekolwiek jego mutacje won w pierony. Skołować Leopardów(a jest skąd), zmodernizować w Bumarze i gitara wszyscy zadowoleni. BWP tu trzeba jakieś coś nowe kupić.
KTO P. Rosomak- Jak najbardziej. O zmianach w jego programie nie będę się wypowiadał, bo mało o tym wiem. A co wiem? Do 2018r liczba KTO ma wzrosnąć do 820 sztuk!
Wygląda na to że będą 3 Brygady. Więc pewnie wyjdzie więcej niż 800sztuk. Możliwe nawet że zamiast gąsienicowego BWP wejdą, co jest niemądre w PL.
Ciężarówki- niezbyt ciekawy temat- dość monotonny. Głównie STAR, JELCZ, IVECO, oraz Scania.
Samoloty- F-16, SU-22M4 wycofane do 2016r (14?). Zakup 6? szkolnych samolotów pokroju M-346 cz L-159.
Zakup 12. I Boże broń od L-159, już wolę używane Hawki od finów. Skończy się na M-346 albo T-50 ze wskazaniem na drugi jeśli nowe, jak używane to pewnie Hawki.
No nie wiem. Uzbrojenie osobiste? U nas z tym jest ciężko, szczególnie na misjach. Szpej jest słaby.
Żołnierze na misji mają jeszcze wybór, bo mogą sobie kupić sami, czy firm typu MIWO, PANTAC, etc., czy kupić od amerykanów.
Broń osobista- WIST? Nie mówicie. Prędzej Glocki 17, 19, 26 czy walthery P99, lub nawet CZ75/83.
Szpej jest słaby, bo niestety nie ma konsekwetnego programu odnośnie oporządzenia osobistego. Aczkolwiek sytuacja powoli się poprawia. Kolejnym problemem jest pilnowanie jakości dostarczanego ekwipunku. Przykład "Kupczaków", jak produkcję przejął Wojas to z fajnych butów zrobili syf...
Z bronią osobistą nie jest tak źle, z Vistem jest problem pod tytułem odpowiedniej amunicji i czyszczenia broni. Zmniejsza to jego awaryjność ale dalej daleko do porzędnego pistoletu.