Ostatnio grywałem w PR Beta 1.0 i wzięło mnie, aby wam potruć o tym LKM'ie.
Bo jeśli teoretycznie nasza armia weszłaby do PR, to byłaby jedyną armią konwencjonalną, która na kicie ,,automatic rifleman'' posiadałaby UKMy. (km Rod i PKM)
Dlatego warto byłoby się zastanowić nad dodaniem jakiegoś kbkm/rkm'a dla Polaków, no bo to taki trochę wstyd, zresztą, niektóre armie nie mają swoich broni i używają tzw. placeholderów (jak chinole ze snajperką czy już w PR Beta 1.0 kit Machine Gunnera, gdzie mają PKP Pecheng).
Moje propozycje na słuszny kbkm dla Polaków w PR:
1) kbkm wz. 96C Beryl - czyli Beryl przystosowany do niektórych zadań dla rasowego kbkm'a. Wygląda on tak:
Beryl jako kbkm. Zawsze można dodać PCS-5M i zrobić kbkm'a z optyką a drugi zostawić jak na zdjęciu (CK-3/6 - celownik)
2) IMI Negev - w 2011 roku sporo się mówiło, że rozpoczęto współpracę między Radomiem a Żydami w sprawie właśnie Negeva, jakoby miał być częściowo produkowany w Polsce i nawet sprzedawany naszemu wojsku, ale póki co minęły 2 lata i o sprawie jest cicho. Ale zawsze to jest jakaś rezerwa dla LKMu - i nie trzeba się napracować, bo Negev już jest w grze!
3) RPK / RPK-74 - Może trochę przesadam, bo ta broń jest nieco archaiczna, lecz też to jakaś rezerwa. Około 3000 RPK / RPKS przewinęło się przez ręce żołnierzy polskich, na pewno część z nich jest zmagazynowana, może niektóre jeszcze w służbie, natomiast RPK-74 / RPKS-74 były zakupione w liczbie chyba 200 sztuk i wycofali je z kilka lat temu.. Niestety, nie mam zdjęć jakoby RPK nadal służyło w WP, ale to też jakaś rezerwa.
4) kbkm wz. 2003S - akcja PR rozgrywa się w niedalekiej przyszłości, więc można zakładać, że owa broń nagle by się znalazła na wyposażeniu WP, choć to jest w sumie najmniej korzystne rozwiązanie dla projektu.
Wniosek: najlepiej jest albo zrobić kilka elementów dla Beryla i skorzystać z opcji nr. 1, bądź po prostu wykorzystać gotowce, którymi są Negev oraz RPK.