Kamiluś napisał(a):
Cytuj:
Primo. Beryl to nie karabinek tylko karabin szturmowy, a zatem skrót to kbs, a nie kbk.
Wiedziałem, że ktoś się dowal, ale:
"Fachowego" słownictwa powinieneś się sam pouczyć kolego.
Wz.96 kbK beryl. Karabin
ek szturmowy- z założenia i z wykonania. Fajnie jest umieć rozróżnić karabin od karabinku. Polecić literaturę? Czy może po prostu ZSW się kłania?
Ok, ok. Spokojnie. Kłócić to ja się nie chcę na moim forum. Więc ustalmy od razu. Nie jestem twoim kolegą. Nie obrażaj mnie, tak jak ja nie obrażam ciebie. Szanujmy się, ok? Zachowajmy jakiś poziom. Nie wiem skąd ten wniosek, że jestem po Z-tce. Podchorąży Wojskowej Akademii Technicznej, kłaniam się. To może ja polecę literaturę, ha? Może na początek instrukcję do Beryla.

Nie chcę się kłócić. Chcę po prostu, żebyś nie wprowadzał chłopaków na naszym forum w błąd.
Pełna nazwa Beryla to
5,56 mm kbs wz. 96 Beryl. Gdzie kbs to karabin szturmowy. Jeśli sprawdzałeś w wikipedii, to rzeczywiście - jest tam błąd. Gdzie najprościej sprawdzić jaka jest prawda? Na stronę producenta.
http://www.fabrykabroni.pl/A propos Radomia. Nigdzie nie powiedziałem, że Beryle, były produkowane gdziekolwiek indziej. Co nie zmienia faktu, że prace nad udoskonaleniem karabinu, były prowadzone też u nas, w Akademii, w Warszawie.
Kamiluś napisał(a):
Otóż- Tantal jak i beryl mają obustronne skrzydełko bezpiecznika i jest możliwe zabezpieczenie broni jak i z lewej i prawej strony. Widać to na pierwszy rzut oka, patrząc na frezy pod bezpiecznikiem po prawej stronie korpusu. A mianowicie są tylko dwa w pozycji zabezpieczonej i odbezpieczonej, tak jak mówisz. Ale może jakbyś doczytał dokładniej to co napisałem, a może i źle to ująłem, ale chodziło mi o to, że już bywały tantale produkowane z obustronnymi przełącznikami, podobnie jak i Beryle. Konstrukcja nawet była prostsza, bezpiecznik i przełącznik rodzaju ognia były montowane na tej samej osi, a frezy w korpusie były płytsze, aby obrót selektorem z lewej strony korpusu nie sprawiał problemu- i nie były to wersje prototypowe, ale takie jakie można do dziś znaleźć w magazynach. Trafisz-masz.
Widziałem partię Beryli wyprodukowanych pod koniec 2007 roku i dalej jest to ta sama wersja co w 11 lat temu. Różni się tylko materiałem pokrywającym pręty kolby. Nic mi nie wadomo o
seryjnie produkowanych Berylach z bezpiecznikiem i/lub przełącznikiem rodzaju ognia po obu stronach. Co do Tantali, widziałem też egzemplarze z róznych partii i nigdy nie miały bezpiecznika i/lub przełącznika rodzaju ognia po obu stronach.
Ciekawe jest to co mówisz, że zarówno Tantale i Beryle były takie produkowane. Podziel się wiedzą, jej źródłami. Życie mnie nauczyło, że nie wierzy się na słowo.
BTW
Bez osobistych wycieczek, dobra. Porozmawiajmy na poważnie. Pozdro.