DARK KNIGHT napisał(a):
RGO-88No tam pisze że F-1 jest już wycofany z wojska, poza tym nie ośmieszajmy naszej armi to jest granat z przed pierwszej wojny światowej...
Jesli nawet sa resztki F-1 to do armi juz jest wprowadzany ten nowy grant (od lat 90-tych) wiec uwazam ze on powinien byc w naszym woju (przeciez to konflikt nie nieodleglej przyszlosci, wszystkie armie maja najlepsze pojazdy bronie itp ktore maja na skladzie chociazby w malych ilosciach, przyklad MEC...)
Tylko za cholere nigdzie nie moge znalezc zdjec tego nadu
jestem żołnierzem i wiem czego mnie uczą.

ośmieszać naszej armii w której pracuję nie mam zamiaru. To że na misję żołnierze dostają nowszy sprzęt, że cała armia go ma. Mój etatowy AKMS jest starszy ode mnie i jak to się ma do tych ładnych zdjęć Beryli z Afganistanu?
To, że granaty F-1 zastępuje się granatami RGO-88, RG-42 zastępuje się RGZ-89, a kałachy Berylami, nie znaczy, że RGO-88. RGZ-89 i Bryle są podstawowymi brońmi w WP.
BTW
Choć F-1 w instrukcji ma podany zasięg 200 i 1000 odłamków tworzących się po wybuchu - jest to wierutną bzdurą. F-1 rozrywa się na śmieszną ilość dużych odłamków, które może i czasem polecą na 200m, ale w rzeczywistości granat na prawdę EFEKTYWNY jest do 50m (niektóre źródła mówią o 30 m (sic!)). Nie zmienia to faktu, że jeśli PR ma być reality, to siłę granatów F-1 powinno się DRASTYCZNIE podnieść!

bo w porównaniu do granatów zaczepnych (wszystkie inne granaty w PR poza F-1) nie widać różnicy.