migacz napisał(a):
no tez uwazam ze 1 sa ladniejsze

Hmm nie zrozumieliśmy się
Ja nie prosiłem o porównanie 2 obrazków, to jest ten sam model tylko w innym oświetleniu. Chodziło mi o to, że każde z 5 kółek jest inne, i mieliście z nich wybrać. Ale w sumie to już wiem że będą 1 lub 3, zobaczymy po oteksturowaniu jak wyjdą ale tylko te 2 wchodzą teraz w rachubę.
Edit 21:16:

Z tyłu zrobiłem te liny, wiele leopardów na zdjęciach takie ma, uznałem że doda to charakteru do sylwetki czołgu, a zajmują tylko 424 poligony. W razie czego można je skasować. Kadłub jest już prawie skończony, czekam na opinię i konstruktywne uwagi, jeśli jakieś są
uncle blues napisał(a):
Czy w grze brane jest w ogóle coś takiego jak "smoothing group"? Czy to nie jest tylko parametr programu do grafiki 3D, który gra ignoruje?
Nie nie i jeszcze raz nie! Przemyśl to dokładnie na przykładach, czy w grach okrągłe rzeczy wydają się naprawdę okrągłe, czy zbudowane z płaszczyzn? Okrągłe. Czy możliwe jest uzyskanie takiego efektu bez smoothing groups? Tak, jednak wymagałoby to ogromnej ilości poly (wiem co mówię, robiłem kiedyś z ciekawości testy z kulą). Więc do gier się nie nadaje. I mamy odpowiedź

to jest koło bez SG, widzisz że w grach coś takiego by nigdy nie przeszło? mimo że brzegi muszą być poszarpane, bo na razie nie ma w grach techniki wygładzania krawędzi obiektów (są już testowane techniki "ścinania" rogów) to połączenia pomiędzy poszczególnymi poligonami są sztucznie wygładzane za pomocą jakichś sprytnych algorytmów, w minimalnym stopniu wpływających na spowolnienie renderowania. Myślę że wyjaśniłem to nie tylko tobie ale też innym którzy nie wiedzieli o co chodzi