fista napisał(a):
wlasnie cos sprawdzilem. wlaczylem instant battle. Ciekawe jest to ze moge dlugo miec wlaczony ekran startowy (ten gdzie jest ratio stron i friendly fire) i tam sie nie zacina. A za moment po wybraniu strony, miejsvca startowego, pobieglem 3-4 kroki i zwis.
Ehh...
Miałem kiedyś podobny problem, tylko z tą różnica że mało było gier, które nie wieszały mi kompa (a jak się domyślam ty masz jedynie z BF-em problem). Dodatkowo te co działały czasami zwalniały. Jaka była przyczyna - konflikt sprzętowy - karta sieciowa, kontroler USB i zintegrowana muza wisiały na jednym IRQ i jak jakiś program (nieważne jaki) odwoływał się w specyficzny sposób do jednego z tych urządzeń to miałem zwis (dokładnie taki jak u ciebie). Czasami zdarzało się to po 2 minutach, a czasami po 2 godzinach - nie było reguły. Cekawostka było, że 3DMark nie powodował takich sensacji - to naprowadziło mnie na trop - 3DMark nie używał w ogóle (do testu) muzy. Wyłączyłem USB i zintegrowana muze i było po problemie (i tak uzywałem karty muzycznej na PCI - AC97 był "awaryjny"). Potem włączyłem USB i dalej działało jak należy i działa tak do dzisiaj.
Są dwa sposoby:
#1 Doświadczalny
Spróbuj WYŁĄCZYĆ w biosie (a jak się da fizycznie wyciagnąć). wszelkie peryferia - uważaj tylko, aby niczego nie uszkodzić i nie zerwać plomb (jeżeli takie masz) i uruchomić grę. A potem powoli włączać/wkładać hardware (po jednej sztuce) i sprawdzać jak działa - jak po instalacji jakiegoś drobiazgu gra zacznie się znowu wieszać - voila - masz winowajcę. Najlepiej jakby pomogł ci przy tym jakis fachowiec - sądząc po twoim liście nie znasz się za bardzo i mógłbyś coś poważnie uszkodzić, a tego nie chcieli bysmy......
#2 Możesz spróbować przeanalizować "zasoby" komputera i poszukać tam konfliktów - na poczatku startu komputera zawsze jest wyświetlana tabelka, gdzie wyszczególnione jest jakie urządzenie z jakiego zasobu korzysta (najczęściej to wspólne IRQ, albo DMA winne jest konfliktowi) i potem spróbować usunąć konflikt. Często przypisanie podejrzanemu urządzeniu zasobu "na sztywno" (w biosie) pomaga. Ewentualnie mozesz zawsze wyłączyć/wyjąć podejrzane urządzenie. Jednakże pamietaj, że wiele niezbednych urządzeń działa na wspólnych zasobach i to im nie przeszkadza - szukaj raczej konfliktu typu muza-modem grafa-sieciówka itp .... Ta metoda powinna być szybsza i bezpieczniejsza od #1, ale musiałbyś się wykazać większą wiedza. Tu tesz pomoc fachowca byłaby nieoceniona - to co tobie może zająć pare dni on mógłbt wykryć w pare godzin.
Acha jeżeli z tego co piszę nic (albo mało) nie rozumiesz - odpuść sobie grzebanie i od razu idź dp fachowca (firma która sprzedała ci kompa powinna ci pomódz w ramach gwarancji - nie ulega wątpliwości, że twój komp nie działa właściwie). Lepsze to niż uszkodzenie komputera.