===Tomy===[PL] napisał(a):
Mayek napisał(a):
Piospi - moja prosba - sprawy sprzetowe masz jeszcze niedopracowane - zostaw je specjalistom (nie, ja nim nie jestem

- Tomy jest)
Najpierw to trzeba naprawić to co napsuł Piospi.
RustyNail - > sprawa jest prosta.
Jeśli nie poruszasz nadal wątku dot. LCD, skupiasz uwagę na CRT.
W tej kwestii bezapelacyjnie jakościowo jak i cenowo królują kineskopy typu Natural Flat. Obie marki tutaj poruszane (Samsung i Nec) dają w 100% satysfakcję z ich użytkowania. Osobiście skupiałbym się za kineskopem ze stajnii Mitshubishi - od lat wyznacznik jakości stosowany głównie w zadaniach DTP. Osobisty minus na niekorzyść NECa - ów delikwent charakteryzuje się większą rozbieżnością w geometrii, głównie prawy górny lub dolny róg (spotkałem to już w 8-9 egzemplarzach).
Generalizując ... żadnych LG, Filipów, Belinea, tudzież pochodnych

No masz racje, masz podobne zdanie co ja... bo ja na początku miałem brać właśnie Samsunga 959NF na kineskopie mitshubishi, ale że ciężko go dostać ostatnimi czasy to próbowałem znaleść "odpowiednik" i okazało się że pomimo tego że jest wiele monitorów na tym kineskopie to jednak różnią się jakością a kupić droższy i gorszy to żaden problem, a pozatym twierdzenie że Nec daje w 100 % satysfakcje jest jak najbardziej nie na miejscu, jest przynajmniej kilka powodów dla których można nie mieć tej 100 % satysfakcji z Nec-ów - jedną z nich sam wymieniłeś a druga to może być odświeżanie w 1280 x 1024 i 1600 x 1200 np w popularnym modelu FE991SB... o samsungu 959 NF nie ma złych opini, czego nie można powiedzieć o innych, opartych na tej samej technologi. Na chwilę obecną oprócz 19" 959NF jak dla mnie jest tylko jeden "bardzo dobry" monitor 19" Philips 109 P40 Brilliance do 1500 zł o którym również ciężko znaleść złą opinię

. Co nieznaczy że inne są złe do tej kwoty ale napewno imho lepszy
"żadnych LG, Filipów, Belinea, tudzież pochodnych" - no ja zdecydowanie wykluczyłbym z tej "czarnej listy" modele Philipsa oznaczone literką "P" z dopiskiem Brilliance, to jest podobna sytuacja jak w Samsungu w którym to tylko modele z dopiskiem NF różnią się znacząco od innych swoich modeli

zapatrywanie się cały czas w jedną technologie nie jest również dobre, są wyjątki
Mahalo.