Teraz jest 17 lis 2024, 17:44

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 11 sty 2005, 10:45 

Nie pamietam z poprzednich postow czy było poruszane:
1:mozliwe ze karta ci sie przegrzewa i dlatego sie tak dzieje sprobuj zmienic wiatraczek na wydajniejszy ( 8) polecan 80mm 1600-2000 obrotów :twisted: cicho i chlodno 8)
2: mozliwe jest to ze karta ma jakas wade i nie chodzi dobrze na AGP8x albo plyta ma cos nie tak
3: sprawdzales zasilacz?? Cheftek jest przereklamowany... jedzie na renomie.....( nie twierdze ze sa zle ...ale inne firmy oferuja to samo a nawet wiecej ze cene nizsza lub podobna- "zdanie prywatne" :P )

pytanko wygaszanie monitora i zwiechy przytrafiaja ci sie tylko jak grasz czy tez w windzie??

Tytuł:
PostNapisane: 11 sty 2005, 17:46 
Moderator forum

Teraz ja coś od siebie jeszcze dorzucę na ten temat. Ponieważ kupiłem sobie do mojego głównegoi kompa nową grafę (GF6800GT) to pozostała mi stara (FX5950Ultra). Szkoda mi było jej sie pobywać więc dokupiłem do niej zasilacz ( :twisted: Chieftec 420W :twisted: ) i zapakowałem w sobotę oba te podzespoły do mojego starszego kompa (mam go jeszcze - celek 1400@1500). W 2D wszystko śmigało, komp filmy odtwarzał bezproblemowo. W Singlu zarówmo BFV jak i BF1942 także działały doskonale. Jednakże gdy wbijałem na neta obie gry się wieszały (chłopaki z 3C powinni byli pamiętac jak co 3 minuty próbwałem na ich serwie na Aberdeen się wbijać). Albo od razu po pojawieniu sie menu powitalnego znikało 60% tekstur, pojawiały zbebienia, a po chwili gra się wieszała (typowa "stopklatka"), albo działała dobrze, ale wieszała sie gdy wszedłem do menu i potem próbowałem z niego wyjść.
Co to może być myśle?
#1. Złe sterowniki. Próbuję kilku róznych (od producenta grafy, ForceWawe, Omega). Wiesza się.
#2. Grafa się przegrzewa - ciasna obudowa - ma prawo. Odkręciłem więc ją z 475/950 poczatkowo na 450/900, a potem na 400/800. Bezskutecznie. Dalej sie wiesza.
#3. Konflikt s kartą sieciową. Zmieniłem port PCI (przełozyłem do innego) tej ostatniej i na sztywno ustawiłem zasoby. Wiesza się.
#4. Proc się przegrzewa. Powróciłem do ustawień nominalnych. Wiesza się.
#5. Zmniejszyłem jakość tekstur na 40%, ściagnęłem detale na low, a rozdziałkę do 800x600x32@85. Postęp - zwiesiło się po 5 minutach gry.
#6. Chwila zastanowienia - czyzby coś z pamięcią? A może kłopot z transferem danych na linii AGP płyty <-> Karta graficzna? Płyta ma AGP x4, a grafa x8 (ale powinna i x4 i x2 działać). Ładuję Coolbitsy, odznaczam Sudeband Adressing. Działa i sie nie wiesza. Daję detale na maxa, rozdziałkę na 1024x768x32@85 i reszta na maxa. 45-70 FPS w 1942 (30-50 w BFV) i działa jak marzenie.

Cała sobotę wojowałem przez to Sideband Adressing, ale w końcu zmusiłęm karte do pracy. Może ktoś z was ma podobny problem?

ps: Chieftec IMHO jest tańszy od wiekszości konkurencji - dałem 300 zeta za 420W - ATP o takiej mosy byłby sporo droższy. Jednak fakt - stabilnośc napięć wcale taka niesamowita nie jest. Mój ModeCom 350W miał lepszą.

Tytuł:
PostNapisane: 11 sty 2005, 21:16 

Cytuj:
Jednak fakt - stabilnośc napięć wcale taka niesamowita nie jest
dokladnie o to mi chodzilo......tak jak twoj ModeCom moj Logic 350W ( kupiony razem z obodowa :lol: ) ma stabilniejsze napięcia pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2005, 23:47 

Buu to wygląda tak, że odkąd mam tą grafe miałem tylko raz dziwną sytuacje na pulpicie że się wygasił a tak to dziesiątki a nawet może setki razy w grze

Tytuł:
PostNapisane: 17 sty 2005, 16:21 

czyli wiadomo ze wykrzacza sie gdy karta i caly komp jest obciazony a wiec gdy potrzebuje wiecej pradu i gdy wydaje wiecej ciepla. Spróbuj ja schlodzic, mozesz uzyc do tego zwyklego radiatora od procka 8) niektorzy maja takie cuda na kartach graficznych 8) 8) , 2 sprawa zrob testy z inna karta graficzna chodzaca na agp8 ,ale podobnej klasy czyli fx 5700 badz innej firmy 9600, jezeli bedzie to samo (restarty) to wina stoi po stonie plyty- jest uszkodzony port agp- chociaz sam osobiscie watpie w ten przypadek :) 3 sprawa wylacz w windzie automatyczny restart w przypadku "jakis tam problemo" bo moze to byc wina sterownikow wykrzaczajacych sie. A jezeli masz zabardzo podniesione FSB a nie za dobre raamy to komp moze ci sie resetowac w najmien oczekiwanym momencie a wiec wtedy gdy komp jest wykorzystywany w duzym stopni... Mozesz sciagnac programi Prime95 i zaposcic kilka testow w celu wyeliminowania niektorych przyczyn ( dokladniej CPU i RAmu) jeezeli komp bedzie ci sie resetowal podczas odpalonego testu w primie to zaleznie co bedzies testowal, bedziez wiedzial co wykrzacza kompa, sprawdz jeszcze inny zasilacz (tak dla pewnosci ) bo ze masz Cheftek to nie znaczy odrazu ze nie musisz brac go pod uwage .. patrz moj poprzedni post
pozdro

:!: :!: i jeszcze jedno wylacz w biosie AGPfastwrite- chyba tak to sie zwie- czasami to pomaga na kartach ATI :!: :!:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 2