Teraz jest 19 lut 2025, 01:47

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 7 cze 2003, 10:48 

Chciałbym zaznaczyć, iż kampania referendalna zakończyła się już.

Na dyskusje w tym temacie był czas, a agitacja piszących tutaj łamie przepisy prawa, a dokładniej art. 84 ustawy z dnia 14 marca 2003r. O referendum ogólnokrajowym, który brzmi:

Kto w okresie od zakończenia kampanii referendalnej aż do zakończenia głosowania zwołuje zgromadzenia, organizuje pochody lub manifestacje, wygłasza przemówienia, rozdaje ulotki lub w jakikolwiek inny sposób prowadzi kampanię referendalną

- podlega karze grzywny.

W związku z powyższym uprzejmie proszę administratorów/moderatorów o zablokowanie tego tematu :!:

Tytuł:
PostNapisane: 7 cze 2003, 10:55 

mati.pl pójdzie w pasiaki za tą propagande, hehehe. nie martw sie będziemy ci słali rakiety do pudła, bedziesz grypsował, zrobisz sobie tatuarz, będziesz walił czaj, a jak będziesz sie lał jak wyjdziesz, hehehe.

Tytuł:
PostNapisane: 7 cze 2003, 11:08 

Mysle ze bym sie wybronil od tej grzywny Praetorius ;) Granica miedzy prawem do wyrazania wlasnej opinii a agitacja wyborcza jest bardzo niewyraźna ;). To forum nie jest tak do konca miejscem publicznym dostepnym dla kazdego. Bede sie musial znajomych z aplikacji sedziowskiej spytac jakby mnie potraktowali ;)

Tytuł:
PostNapisane: 7 cze 2003, 11:22 
Moderator forum

Nie jestem całkowicie pewien, ale post na forum NIE JEST chyba dowodem - nie można bezsprzecznie udowodnić, że napisała go oskarżona osoba. Tak więć ten kwestia o odpowiedzialności karnej Mattiego jest moim zdaniem bardzo dyskusyjna. Poza tym nie wiem, czy nawet w ustawie gdzie jest definicja o "ciszy wyborczej" post na forum internetowym jest uznany za złamanie ciszy (bo post Matiego ma bezsprzecznie forme agitacji)...

A ja po rozwarzeniu za i przeciw uznaje że 60% argumentów przemawia za, ą 40% przeciw. Czyli z dużymi obawami, ale będe głosował na TAK.

Tytuł:
PostNapisane: 7 cze 2003, 11:24 

Mati do mamra hłe hłe :D I po co być euroentuzjastą co? :D

Tytuł:
PostNapisane: 7 cze 2003, 11:34 

Milosz napisał(a):
Mysle ze bym sie wybronil od tej grzywny Praetorius ;) Granica miedzy prawem do wyrazania wlasnej opinii a agitacja wyborcza jest bardzo niewyraźna ;). To forum nie jest tak do konca miejscem publicznym dostepnym dla kazdego. Bede sie musial znajomych z aplikacji sedziowskiej spytac jakby mnie potraktowali ;)

Internet jest uważany za miejsce publiczne :!:

Onet.pl WIEM napisał(a):
Agitacja, pozyskiwanie zwolenników dla jakiejś sprawy, ideologii, organizacji lub programu politycznego. Agitacja zazwyczaj związana jest z kampanią wyborczą. Jako forma propagandy ma służyć osiągnięciu doraźnego, konkretnego celu. Sposobami prowadzenia agitacji są: reklama, ulotki, słowa, plakaty i przemówienie wiecowe (najstarsza forma).

Masz racje, że pomiędzy agitacją a prawem wyrażania własnej opinii może być nieostra granica, jednakże wiele postów w niniejszym temacie ma wyraźnie propagandowe zabarwienie.

P.S.

Ja wiem jak zostaliby potraktowani niektórzy z piszących tu, przez znajomych aplikantów prokuratorskich :wink: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 7 cze 2003, 11:40 

Byłem głosnełęm posta nabiełm :mrgreen:

ps. MK czytaj dokładniej moje posty jeśli o nich piszesz, nie pisałem tam że ludzie w tczewie są niedoinformowani a wręcz odwrotnie uwazałem że sa i dziwi mnie fakt że Ty jestes takim wyjątkiem. Ja nie mam zamiaru Cie do niczego przekonywac.
nieprzekonanych nieprzekonasz :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 7 cze 2003, 12:18 

Cytuj:
ps. MK czytaj dokładniej moje posty jeśli o nich piszesz, nie pisałem tam że ludzie w tczewie są niedoinformowani a wręcz odwrotnie uwazałem że sa i dziwi mnie fakt że Ty jestes takim wyjątkiem. Ja nie mam zamiaru Cie do niczego przekonywac.
nieprzekonanych nieprzekonasz

to chyba także lookałeś na link który ci dałem hehe tam jest czarno na białym(przeczytaj i potem się wypowiadej)

dobra teraz jush definitywnie THE END(każdy niech głosuje jak mu sumienie mówi)a posty zawsze czytam chyba że go opacznie zrozumiałem...

Tytuł:
PostNapisane: 7 cze 2003, 12:59 

Praetorius napisał(a):
Chciałbym zaznaczyć, iż kampania referendalna zakończyła się już.

Na dyskusje w tym temacie był czas, a agitacja piszących tutaj łamie przepisy prawa, a dokładniej art. 84 ustawy z dnia 14 marca 2003r. O referendum ogólnokrajowym, który brzmi:

Kto w okresie od zakończenia kampanii referendalnej aż do zakończenia głosowania zwołuje zgromadzenia, organizuje pochody lub manifestacje, wygłasza przemówienia, rozdaje ulotki lub w jakikolwiek inny sposób prowadzi kampanię referendalną

- podlega karze grzywny.

W związku z powyższym uprzejmie proszę administratorów/moderatorów o zablokowanie tego tematu :!:

te Pretorius czy przypadkiem te upaly nie grzeja ci czachy za bardzo :?:
:? to nie jest oficjalna propaganda, czy wiec mozesz sie odstosunkowac :?: jak jestes czyms w rodzaju papugi to zapisz sie na forum dla prawnikoow i innych tego typu wykretoow, a tutaj sobie daruj te teksty... nikogo one nie obchodza, a twoja mozliwa znajomosc prawa nikogo nie rajcuje :?

Tytuł:
PostNapisane: 7 cze 2003, 13:08 

a co jest takiego chorego? pokaz lepszy, ktory chory nie jest. moze rosja? czy stany zjednoczone w ktorych lobbysci moga w majestacie prawa wplywac na rzadzacych czego efektem jest ostatnia wojna w Iraku?

powiedz mi przem - byles gdzies na zachodzie w zyciu? bo jakbys byl to bys chyba zauwazyl ze mimo "chorego" systemu poziom zycia jest tam nieco wyzszy niz w polsce

szwajcaria jest rzeczywiscie swietnym przykladem do porownywania - zajebiscie bogaty kraj, ktory zyje ze swoich BANKOW i ma dwadziescia razy mniej mieszkancow niz polska. dodajmy ze szwajcarzy od dawna zastanawiaja sie nad przystapieniem do UE i zdaje sie ze niedlugo sie w niej znajda. wlasnie ze wzgledu na warunki panujace we wspolnocie

panowie - to nie jest tak ze UE blaga nas na kolanach zebysmy dolaczyli. zaproszono nas i daje sie nam szanse. i powinno sie ta szanse wykorzystac.

a przeciwnikow prosze o jedno - podajcie alternatywe. co mamy robic jesli nie wejdziemy?co?

pretorius - mati juz ladnie powiedzial, a ja jeszcze spytam - w zwiazku z tym ze jest cisza mamy tez nie rozmawiac o tym? wez sie zastanow :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 cze 2003, 13:19 

Mati ==> spokojnie, bez nerwów, bez obrażania... skoro każdy może się wypowiedzieć, to szanujmy zdanie każdego :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 cze 2003, 13:28 

TAK dla UNI to Moja opinia. Przemyślana od dawna. Strach tylko pomyśleć co będzie jak w poniedzialek dowiemy się, że jednak frekwencja była za mała. Mam nadzieję, że naród Polski po raz pierwszy będzie na tyle mądry aby samemu zadecydować czego chce i w poniedziałek obudzimy się już spokojni więdząc, że TAK wygrało ....

Tytuł:
PostNapisane: 7 cze 2003, 13:46 

Ja wroce jeszcze do cen . Euro jest waluta, ktora nie jest do konca zwiazana z UE. Trzeba spelnic pewne warunki by miec zamiast zlotowki euro. Sa kraje w UE ktore nie maja euro. Z tego co pamietam to miedzy innymi Wlk Brytania.
Po drugie czemu benzyna ma wzrosnac do 5 zl? Jakie oficjalne zrodla o tym mowia ? Mam przed soba najnowsza Polityke - sa tam podane ceny paliw w UE. Nawiecej - 1,12 w przeliczeniu na euro zaplacicz w Anglii, 0, 79 euro zaplacisz w Austrii. Spora roznica. A to dlatego ze najbardziej na cene paliwa wplywaja podatki. A kazdy kraj samodzielnie ustala stawki podatkowe, mimo ze jest w UE. I to zarowno VAT jak i podatek od osob fizycznych i prawnych Jak wczesniej powiedzialem UE nie ustanawia cen, ceny ustanawiaja przedsiebiorcy. Czemu w UE czesc towarow kosztuje wiecej niz w Polsce? Z prostego powodu ze sa tam wyzsze koszty wytworzenia towaru - mi.n przez kilkukrotnie wyzsze place. Co do odebrania ziemi na podstawie przedwojennych aktow wlasnosci. Gdyby nie umowy miedzynarodowe dotyczace mi. n reparacji wojennych to trzeba by bylo oddac ta ziemie tak czy siak , bez wzgledu na to czy nalezymy do UE czy nie. Sprawy dotyczace nieruchomosci dalej bedzie regulowalo polskie prawo cywilne, nawet po wejsciu do UE. NA terytorium UE nie obowiazuje jednolite normy prawne. I to kazdy umiejsacy czytac powinien wiedziec. Sa tylko wycinkowe wspolne przepisy np dotczace ochrony konkurencji itp.
Bzdur o eutanazji czy aborcji nie chce mi sie nawet za bardzo komentowac. To sa bowiem takze sprawy wewnetrzne kazdego z panstw czlonkowskich UE.
Przepelnione polskie uczelnie z powodu obcych studentow. Dobrze ze nie mam krzesla bo bym z niego zlecial ;). Siedze sobie na lozku ;). Juz widze tych biednych Niemcow, ktorzy maja tak przepelnione uczelnie, ze wkuwaja jezyk polski by cokolwiek z wykladow na naszych uczelniach zrozumiec ;). Tu dla studentow z Polski raczej otwiera sie szansa bo bedziemy pewnie objeci systemem wymiany Sokrates. Obejrzyjcie sobie "Smak zycia " to zobaczycie jak to dziala :D :D :D .
Podatek katastralny - nie bedzie wynosil 2 %. I mala wzmiana katastrat placi sie od wartosci budynku, a nie od jego powierzchni. Sami ocencie co jest sprawiedliwsze - placenie od 400 m2 rudery czy od wartosci tej rudery. I katastrat jest wprowadzany w polsce od lat- i nie ma nic wspolnego z UE. Choc moze wejscie do UE przyspieszy jego wprowadzenie bo moze znajda sie pieniadze na wycene domow, co jest podstawa wprowadzenia tego podatku.
O rozstrzyganiu przetargu w Brukseli. Tak to jest mozliwe jesli przetarg dotyczy np rozbudowy ratusza w Brukseli. Pozostale sa zwykle sprawa lokalna (gminy) lub panstwa.
Co do Szwajcarii to mnie Zooltar ubiegl ;). Porownywac najbogatszy kraj swiata do Polski. Optymisci ;). Szwajcarow stac na bycie poza UE. A co do innego bogatego kraju europejskiego poza UE - Norwegii, polecam artykul w "Polityce" str. 62.
Acha Prae. Internet jest miejscem publicznym to sie zgodze (np strony www typu onet). Ale czy forum i inne podobne wynalzaki tez ? Cos mi sie zdaje ze tu trzeba bedzie na orzecznictwo poczekac ;)

Tytuł:
PostNapisane: 7 cze 2003, 14:31 

ROTFL iddzcie oddajcie glos i przestancie zrzedzicROTFL idźcie oddajcie glos i przestańcie zrzędzić bo i tak wasze debaty nic nie dadzą, zróbcie swój obywatelski obowiązek i tyle a czy będzie TAL/NIE to się okaże PO
Wsio !!

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 7 cze 2003, 14:53 

Hehe Blade to tak jakby wszystkie topiki, moze z wyjatkiem Problemow, konczyc "a idz se pograj w bf a nie gadaj tyle" :D :D :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2