Teraz jest 23 cze 2025, 21:31

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 482 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2005, 16:59 

Zapomniał o Shaders v1.4
BF2 używa często efektu blurr który ma pogarszać widzenie po pobliskim wybuchu granatu, strzale z czołgu itp.
Brak tego efektu (którego oczywiście nie da się wyłączyć w opcjach)dawałby przewagę posiadaczom starszych kart.
Dlatego też myślę że gra sprawdzi wsparcie sh v1.4 i w zależności od tego czy będzie ono poprawne czy nie, włączy się lub nie.

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2005, 17:30 
Moderator forum

Mayek napisał(a):
Yacub - idz grac na PS2 i zbieraj kase na kompa! :)

Spokojnie, spokojnie, kupię prawdopodobnie na jesień - przez wakacje tylko stałby i się kurzył ;) A tak na początku października złożę coś w miarę mocnego i obowiązkowo dokupię LCD, dość mam już wysłużonych CRT'ków. Wtedy powalczymy :)

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2005, 18:46 
Moderator forum

Piasecznik napisał(a):
Zapomniał o Shaders v1.4
BF2 używa często efektu blurr który ma pogarszać widzenie po pobliskim wybuchu granatu, strzale z czołgu itp.
Brak tego efektu (którego oczywiście nie da się wyłączyć w opcjach)dawałby przewagę posiadaczom starszych kart.
Dlatego też myślę że gra sprawdzi wsparcie sh v1.4 i w zależności od tego czy będzie ono poprawne czy nie, włączy się lub nie.

Co jednak będzie dawało przewage posiadaczom starszych kart :) (wiem,wiem - i tak im będzie chaczyć że żadna zabawa). Obawiam się jednak że są dodatkowe problemy. Nie chodzi już nawet o efekty całoekranowe czy te nanoszone na poszczególne obiekty - mając do dyspozycji shadery 1.4 można teksturować polygon większą ilością tekstur - taki renderer powinien pójść na Ti4200 - ale grafa będzie pełna błędów - wiem to z doświadczenia. Więc jeżeli panowie od BF2 założyli że gra chodzi od sh1.4 - uprościli robote grafikom i programistom, ale zapewne pogodzili się z brakiem możliwości odpalenia BF2 na kartach bez obsługi sh1.4.

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2005, 20:07 
Moderator forum

Hynol napisał(a):
Piasecznik napisał(a):
Zapomniał o Shaders v1.4

Co jednak będzie dawało przewage posiadaczom starszych kart :) (wiem,wiem - i tak im będzie chaczyć że żadna zabawa). Obawiam się jednak że są dodatkowe problemy. Nie chodzi już nawet o efekty całoekranowe czy te nanoszone na poszczególne obiekty - mając do dyspozycji shadery 1.4 można teksturować polygon większą ilością tekstur - taki renderer powinien pójść na Ti4200 - ale grafa będzie pełna błędów - wiem to z doświadczenia. Więc jeżeli panowie od BF2 założyli że gra chodzi od sh1.4 - uprościli robote grafikom i programistom, ale zapewne pogodzili się z brakiem możliwości odpalenia BF2 na kartach bez obsługi sh1.4.

Watpie zeby tak bylo ze bez SH 1.4 gra nie pojdzie co w konsekwencji uniemozliwi gre posiadaczom starszych kart. Ograniczyloby to grono odbiorcow a nikt przy zdrowych zmyslach nie kastruje swojego produktu tylko robi sie kompatybilny w dol :) Dlatego prawdopodobnie na starszych kartach tego efektu nie bedzie a gra chodzic bedzie.

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2005, 20:19 

Karta graficzna: MSI 5900XT
Pamieci Ram: 1024 (2x512)
Płyta Główna: MSI KT600 Delta
Procesor: Athlon XP+ 2500@1800

A ja tam nie obawiam się o piksel szejdery 8)

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2005, 15:34 

Jakim programem mozna doklanie sprawdzic swoja karte, procka itp ? Np chcialbym sprawdzic jakie shadery obsluguje moj radek9800pro 128

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2005, 15:58 

Wejdź nastronę producenta, tam wszystko znajdziesz. A jeżeli jesteś ciekaw wnętrzości swojego kompa, ściągnij SiSoft Sandre.

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2005, 16:01 

dzieki 8)

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2005, 04:42 

Witam,witam szanownych panów i panie,skoro witam to o rade i porade pytam.

Postanowiłem w końcu wymienic procaka i płyte główną.Do dyspozycji mam równe 900 zł.Prosze o jakieś porady i propozycje ponieważ nie bardzo znam sie na sprzęcie a chciałbym za te pieniądze kupic coś dobrego i wartego uwagi.

Póki co myśle o Athlonie 64 3,2 OEM + jakaś płyta główna.

Z góry dzieki za pomoc.

btw...jeszcze jedno pytańko.Dlaczego A64 3,0 to tak naprawde A64 2.0 a A64 3,2 to 2,2 ?.Teraz mam Athlona 1,7 XP którego częstotliwość pracy to 1,4 mhz.Możecie mi to wytłumaczyć bo ja kompletnie zielony jestem w kwesti sprzętu.

Ostatnio edytowano 20 maja 2005, 07:58 przez (NeW)Ambo, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2005, 07:51 

Procka to kup wersje BOX nie OEM .. w box masz od razu dobry cooler, i nie bedziesz sie juz musial meczyc z dokupieniem go odzielnie. A na plytach to sie nie znam :)

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2005, 07:56 
Moderator forum

(NeW)Ambo napisał(a):
Póki co myśle o Athlonie 64 3,2 OEM + jakaś płyta główna.Z góry dzieki za pomoc.

Przede wszystkim tylko Socket 939 ze względu na dalsze przyszłościowe wsparcie. Zresztą kto ich wie co wymyślą za pół roku ;-)

"Jakaś płyta główna" to kiepski priorytet wyboru. Tutaj musi być coś na Nforce3 (minimum). Kwestia finansowa stanowi barierę, jednak na Microstar K8N Neo2-Platinum wystarczy.

W kwestii procesora .. za resztę gotówki szukaj A63 3000 OEM na jądrze Winchester. To wszystko.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2005, 08:04 

===Tomy===[PL] -> Tutaj jest Athlon64 -> [939] Procesor AMD Athlon64 3000+ BOX za 589 zł na jądrze Winchestera.Na tą płyte nie bardzo starczy ponieważ kosztuje 445 zł.

btw..po co mi 939 skoro moge kupic 754 ?.I jak możesz to jaka jest różnica miedzy tym i tym.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2005, 08:32 

1. Roznica miedzy 3000+ a 3200+ jest niewielka, to jesli dalej w cena dosyc mocno sie rozni (jak za czasow kiedy ja kupowalem), to nie warto brac 3200+.
2. 939 ma dual drr, 754 nie. Poza tym nie ma jakis waznych roznic. Niekorzy jeszcze mowia o przyszlosci podstawki, ale jak potrzymasz kompa z 2 lata, to i tak bedziesz musial potem plyte glowna kupowac.
3. Jak 939 to nie jadro winchester tylko venice - chyba roznica w cenie nie jest duza teraz, a venice jest lepszy (nowy stepping, overclocking lepszy od nowych winchesterow)
4. A64 Box ma 3 lata gwarancji i dobry wentyl (ale glosny). Ja wzialem A64 OEM za 100zl mniej (wada: 1 rok gwarancji) i kupilem AC Freezer64 - cichy i lepszy od standardowego collera (cena: ok. 70zl).

Osobiscie jakis miesiac temu zmienilem kompa. Wszystko nowe to wzialem A64 3000+ 939, Gigabyte K8NF-9, Gigabyte GF6600GT PCI-e i nie mam nic do zarzucenia.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2005, 09:09 

maTTi -> W takim razie kupie to samo co ty masz :D bo na nic innego nie starczy mi kasy.

Aha mam pytańko do ciebie.Na tej płycie jest oczywiscie AGP x8 ?.

Btw.. czy moje Twinmosy 2x512 DDR 400 Mhz pójdą bez problemy w dualu ? bo z tego co widziałem to tam są gniazda na duale.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2005, 09:17 

Witam i również o pamięć pytam :wink:

Mam teraz w moim prehistorycznym komputerze 2x 256 MB DDR KingSton i muszę przyznać, że nawet nie liczę na odpalenie menu w Battlefield 2 :) Dlatego też zacząłem rozglądać się za pamiątkami. Do dyspozycji mam... tyle ile potrzeba 8) Czyli nie za dużo. Potrzebuję więc Waszej pomocy. Nie wiem, czy kupić 2x 512 MB DDR, 4x 512 MB DDR, 2x 1 GB DDR - nie mam naprawdę najmniejszgo pojęcia. KingSton, TwinMOS, czy "cuś" :roll: Z góry wielkie thx za pomoc!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 482 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2