Teraz jest 27 lis 2024, 04:21

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2005, 16:02 

===Tomy===[PL] napisał(a):
AndyN napisał(a):
Oprócz dłuższego doczytywania cięło w trakcie gry?

Przy 1GB nie, kwestia ustawień i możliwości układu graficznego to kolejny priorytet.

AndyN napisał(a):
Co byś radził? Dodatkowo 2x512 czy wystarczy 2x256? (reszta konfigu i ustawienia w moich postach wyżej)

Jeśli masz fundusze kup dodatkowo 2 x 512MB (ważne, aby takie same jakie już posiadasz).

Dłuższe wczytywanie gry mogę wytrzymać, cięcie w jej trakcie jest bardziej uciążliwe (przy założeniu ustawień grafiki z postów poprzednich). Pytanie, czy by nie cięło w trakcie przy 1280*960 z grafą na full

Że identyczne parametrami dobrze wiem, od ponad 2 lat udzielam się na forum.tweak.pl

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2005, 16:34 
Moderator forum

AndyN napisał(a):
Dłuższe wczytywanie gry mogę wytrzymać, cięcie w jej trakcie jest bardziej uciążliwe (przy założeniu ustawień grafiki z postów poprzednich). Pytanie, czy by nie cięło w trakcie przy 1280*960 z grafą na full

Jeśli grze w pewnym momencie zabraknie ram-u zaczniesz odczuwać sprzętowy lag (system w takiej sytuacji wykorzystuje/tworzy swap na dysku twardym). To także powinieneś wiedzieć.

AndyN napisał(a):
Że identyczne parametrami dobrze wiem, od ponad 2 lat udzielam się na forum.tweak.pl

Udzielać, a znać się to dwie oddzielne rzeczy. Sarkastycznie i przez grzeczność napiszę, że skromności Ci nie brak.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2005, 16:42 

2GBi wyłaczyc pamiec systemową w XP. Mam tak i jest miód. Na 1GB nie dosc ze musiałem wlaczyc pamiec na dysku to jeszcze przycinało szczegolnie po dluzyszym graniu. Ram mam zwykły, czyli zadna rewelacja.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2005, 17:09 
Moderator forum

A ja słysałem, że Swap w XP jest prawie niezbędny do funkcjonowanoa systemu i bez niego Winda zaczyna głupieć. Nawet jak się ma masę RAM-u trzeba mieć swapa. WinXP z niego nie bedzie korzystał prawie wcale, ale do czegoś mu bedzie potrzebny. Ciekwe ile w tym prawdy.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2005, 18:04 

===Tomy===[PL] napisał(a):
AndyN napisał(a):

Jeśli grze w pewnym momencie zabraknie ram-u zaczniesz odczuwać sprzętowy lag (system w takiej sytuacji wykorzystuje/tworzy swap na dysku twardym). To także powinieneś wiedzieć.

AndyN napisał(a):

Udzielać, a znać się to dwie oddzielne rzeczy. Sarkastycznie i przez grzeczność napiszę, że skromności Ci nie brak.

ad1. Czy w takim razie 2*512 plus dodatkowe 2*256 nie będzie rozsądnym kompromisem pomiędzy komfortem gry a ceną dodatkowych pamięci?

ad2. Sarkazm bez trudu znalazłem, z grzecznością było trochę trudniej (zależy co jest punktem odniesienia). Swoim stwierdzeniem chciałem powiedzieć, że pewną wiedzę na temat sprzętu mam. I łatwiej ją posiąść na forum o sprzęcie niż o jednej (kilku) grze, nieprawdaż? Nie było moim zamiarem się chwalić, bo i czym? Komputery to moje hobby a nie profesja. A że udzielać się a znać to dwie różne rzeczy przekonałem się wielokrotnie przeglądając różne fora, i te o sprzęcie, i o grach. Nawet w tym wątku można znaleźć ilustracje tej tezy. Sugeruję niekontunuowanie tego akurat jałowego wątku dyskusji

Respect

_XENA_ napisał(a):
A ja słysałem, że Swap w XP jest prawie niezbędny do funkcjonowanoa systemu i bez niego Winda zaczyna głupieć. Nawet jak się ma masę RAM-u trzeba mieć swapa. WinXP z niego nie bedzie korzystał prawie wcale, ale do czegoś mu bedzie potrzebny. Ciekwe ile w tym prawdy.

Jeśli (właśnie, jeśli) kupię te RAM'y podzielę się spostrzeżeniami ;) Dla mnie swap może sobie być aby tylko gra płynnie działała :)

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2005, 18:15 

_XENA_ napisał(a):

Microsoft podaje, że plik stronicowania można wyłączyć całkowicie. Posiadając 1GB RAMu jest w zasadzie zbędny.
Jest to nieprawdą i należy ustawić jakieś 20mb tegoż pliku i lepiej chulać z samym RAMikiem. SPRAWDZONE!

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2005, 18:33 
Moderator forum

AndyN napisał(a):
ad1. Czy w takim razie 2*512 plus dodatkowe 2*256 nie będzie rozsądnym kompromisem pomiędzy komfortem gry a ceną dodatkowych pamięci?

Stracisz później przy odsprzedaży 2x256MB. Kup 2x512MB.

AndyN napisał(a):
ad2. Sarkazm bez trudu znalazłem, z grzecznością było trochę trudniej (zależy co jest punktem odniesienia). Swoim stwierdzeniem chciałem powiedzieć, że pewną wiedzę na temat sprzętu mam. I łatwiej ją posiąść na forum o sprzęcie niż o jednej (kilku) grze, nieprawdaż?

Zatem szukałeś utwierdzenia się w swoim przekonaniu ;-)

Na forum gier także czasem można natrafić na praktyków i warto iść za ich głosem.

Podpowiem zatem raz jeszcze: warto zainwestować w RAM ;-)

AndyN napisał(a):
Nie było moim zamiarem się chwalić, bo i czym? Komputery to moje hobby a nie profesja. A że udzielać się a znać to dwie różne rzeczy przekonałem się wielokrotnie przeglądając różne fora, i te o sprzęcie, i o grach. Nawet w tym wątku można znaleźć ilustracje tej tezy. Sugeruję niekontunuowanie tego akurat jałowego wątku dyskusji

Zatem już wiesz, że chwalipiętów nie lubimy ;-)
Tutaj już niejeden zęby zjadł na sprzęcie, a jak dobrze poszukasz to zauważysz, że w niektórych momentach odnoszących się do kłopotów sprzętowych, kwestii doradzania poziom tegoż forum znacznie przewyższa inne (również tweak.pl - no offence jak mawiają). Więc nie ma to znaczenie jaki rodzaj forum preferujesz. Jeśli dysponujesz wiedzą w skromny sposób można wyłożyć kawę na ławę.
Ten rozdział mamy już za sobą :-)

_XENA_ napisał(a):

Prawda leży pośrodku. Pomimo wyłączenia z poziomu panelu sterowania WinXP jak i Win2003 potajemnie tworzą małe swapy nawet w sytuacji kiedy system posiada duże zasoby wolnego RAMu. Taka jego cecha niestety.

AndyN napisał(a):
Jeśli (właśnie, jeśli) kupię te RAM'y podzielę się spostrzeżeniami ;) Dla mnie swap może sobie być aby tylko gra płynnie działała :)

Na pewno poczujesz różnicę. W kwestii BF2 masz to jak w banku.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2005, 18:58 

He he he

Fakt, w forum Battlefield podoba mi się to, że jest jakby kameralne i mniej na nim "pryszczatych małoobytych kolesi" <- taki skrót myślowy ;) niż np. na tweaku. Bardzo mi to się podoba

Wyższy poziom dyskusji a niższy emocji i testosteronu

Przy odsprzedaży stracę w obu sytuacjach (2*256/2*512) a ten pierwszy zestaw jest po prostu tańszy. Proszę pamiętać, że rozmawiamy o geilach ultrax, które są droższe niż pierwsze lepsze pamięci o tej samej pojemności (2-2-2-5, samsung tccd) Realnie jest to zakup do jednej gry, reszta działa gier i softu działa OK. Może jednak 2*256 starczy? :? Pliiizz ;)

----------------------------

Kompletny OT: jak odtworzyć pliki *.nsv z zapisanym przebiegiem bitwy. Rady podane tutaj: http://www.battlefield.pl/komentarze/?id=1207 przez "Zbawcę" nie zadziałały. Jesli jest temat o tym, dajcie linka.
Chcę zobaczyć jak wygląda porządny teamplay

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2005, 20:40 

Gram w BF2 cały czas. Właśnie dołożyłem RAMU i:
- na 1 GB RAMU bez swapa nie da się grać

- na 1 GB RAMU + 500 MB swap file gra się fajnie, grafikę ustawiłem na średni bo sie zacinało. Gra potrafiła się zaciąć na maxa i jak wywaliło mnie do windy to pokazywał mi się komunikat że mam za mały swap file. Jak zwiększyłem do 2x500 na różnych partycjach to już się grało dobrze. Sami wiecie że zamykanie takiej gry trwa 30 sekund, wogóle otworzenie czegokolwiek strasznie się ślimaczy a już wejście do windy po przez alt+TAb to trwa wieki

- na 2 GB bez swapa i grafa w grze na maxa wszystko chodzi po prostu luxusowo. Zamknięcie gry i wyjście do windowsa trwa 2 sekundy. Mam Neostrade 512 i chce tylko dodać że jak na maxa ustawiłem grafikę i AAx4 to potrafi mi zmrozić obraz na 2-3 sekundy i gra się czerstwo. Myślę że łącze powinno być szybsze żeby sobie grać komfortowo.

A tak wogule to nie liczcie kasy, bo BF2 pożre wszystko co macie i dalej bedzie mało. Ja wydałem na sprzęt 8000 zł i jestem nie zadowolony. Może jakbym łącze miał ze 2 MB/s to moze bym tu pajacował, a tak siedze cicho.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2005, 21:12 

zbig1972

Czy masz możliwość przetestowania gry w połączeniu z 1,5GB? 4*512 czy 2*1GB? Choć chyba 3 kostki i chipset nforce to złe połączenie ...

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2005, 21:32 

Płyta główna którą posiadam ma 4 banki na RAM, ale żeby komputer wogóle działał to musi mieć obasadzone 2 albo 4 banki pamięciami. Przy włożeniu 3 kości komputer wydaje niemiłosierny pisk. W ksiązeczce od płyty przeczytałem, że nie da się uruchomić kompa z 3 kościami RAM. Tak więc moja konfiguracja to 4x 512 MB KINGMAX HARDCORE DDR 500 PC-4000 ustawione na 200 MHZ (pomimo że chodzą fabrycznie na 250MHz) Prockiem nie kręce bo to nie ma sensu. Mógłbym go ustawić na 250x11 a tak jest standardowo 200x11. To po prostu jest zaje#$%cie szybka maszyna, i do tego jeszcze RAID 0. Aha zapomniałem dodać że korzystam z WINDOWSA XP 64bit i BF2 chodzi na tym niezwykle pięknie.

Tytuł: RAM
PostNapisane: 20 lip 2005, 22:51 

Mam gefoca 7800gtx i 1gb RAM niestety gra sie cieła na maks detalach i rozdzielczości 1280x1024 po dodaniu 512RAM wszystko chodzi płynnie. Warto mieć więcej RAM-u ale przy szybkich kartach.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lip 2005, 12:48 

raf1973, jak ustawiłes 1280x1024 ??

Tytuł:
PostNapisane: 22 lip 2005, 18:36 

Bylo na forum pare razy :P

W skrocie do odpalenia gry lub w ASE ustawiasz jako dodatkowy parametr "+szx 1280 +szy 1024"

Tytuł: Re: RAM
PostNapisane: 26 lip 2005, 13:37 

raf1973 napisał(a):
Mam gefoca 7800gtx i 1gb RAM niestety gra sie cieła na maks detalach i rozdzielczości 1280x1024 po dodaniu 512RAM wszystko chodzi płynnie. Warto mieć więcej RAM-u ale przy szybkich kartach.

Tak z ciekwości ile dałeś za GF7800GTX i jakiej firmy kupiłeś?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2