AndyN napisał(a):
ad1. Czy w takim razie 2*512 plus dodatkowe 2*256 nie będzie rozsądnym kompromisem pomiędzy komfortem gry a ceną dodatkowych pamięci?
Stracisz później przy odsprzedaży 2x256MB. Kup 2x512MB.
AndyN napisał(a):
ad2. Sarkazm bez trudu znalazłem, z grzecznością było trochę trudniej (zależy co jest punktem odniesienia). Swoim stwierdzeniem chciałem powiedzieć, że pewną wiedzę na temat sprzętu mam. I łatwiej ją posiąść na forum o sprzęcie niż o jednej (kilku) grze, nieprawdaż?
Zatem szukałeś utwierdzenia się w swoim przekonaniu

Na forum gier także czasem można natrafić na praktyków i warto iść za ich głosem.
Podpowiem zatem raz jeszcze: warto zainwestować w RAM

AndyN napisał(a):
Nie było moim zamiarem się chwalić, bo i czym? Komputery to moje hobby a nie profesja. A że udzielać się a znać to dwie różne rzeczy przekonałem się wielokrotnie przeglądając różne fora, i te o sprzęcie, i o grach. Nawet w tym wątku można znaleźć ilustracje tej tezy. Sugeruję niekontunuowanie tego akurat jałowego wątku dyskusji
Zatem już wiesz, że chwalipiętów nie lubimy

Tutaj już niejeden zęby zjadł na sprzęcie, a jak dobrze poszukasz to zauważysz, że w niektórych momentach odnoszących się do kłopotów sprzętowych, kwestii doradzania poziom tegoż forum znacznie przewyższa inne (również tweak.pl - no offence jak mawiają). Więc nie ma to znaczenie jaki rodzaj forum preferujesz. Jeśli dysponujesz wiedzą w skromny sposób można wyłożyć kawę na ławę.
Ten rozdział mamy już za sobą

_XENA_ napisał(a):
A ja słysałem, że Swap w XP jest prawie niezbędny do funkcjonowanoa systemu i bez niego Winda zaczyna głupieć. Nawet jak się ma masę RAM-u trzeba mieć swapa. WinXP z niego nie bedzie korzystał prawie wcale, ale do czegoś mu bedzie potrzebny. Ciekwe ile w tym prawdy.
Prawda leży pośrodku. Pomimo wyłączenia z poziomu panelu sterowania WinXP jak i Win2003 potajemnie tworzą małe swapy nawet w sytuacji kiedy system posiada duże zasoby wolnego RAMu. Taka jego cecha niestety.
AndyN napisał(a):
Jeśli (właśnie, jeśli) kupię te RAM'y podzielę się spostrzeżeniami

Dla mnie swap może sobie być aby tylko gra płynnie działała

Na pewno poczujesz różnicę. W kwestii BF2 masz to jak w banku.