Teraz jest 23 lis 2024, 08:53

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 wrz 2005, 20:15 

Witam po krotkiej przerwie

Nie wiem jak ustawic sobie pamiec wirtualna

Mam 512ramu pc400(2x256) Kolega mi powiedzial zebym ustawil wirtualna tak: 512 do 1024 i na partycji systemowej (bf2 mam na innej)

Ale ja tak zrobilem i zadnej NAWET najmniejszej roznicy nie widze fpsy nawet o 1 nie drgnely

Tytuł:
PostNapisane: 7 wrz 2005, 20:58 

raczej nie licz na poprawę "fps-ów" poprzez zmianę ustawień pamięci wirtualnej...

Tytuł:
PostNapisane: 7 wrz 2005, 22:47 

Nawet nie "raczej", a ZUPEŁNIE nie licz na jakąkolwiek poprawę wydajności poprzez ustawienia pamięci wirtualnej. Chcesz zwiększyć wydajność - dokup ramu. Jedyne co Ci mogę poradzić to ustaw taki sam rozmiar początkowy jak i maksymalny.

Tytuł:
PostNapisane: 7 wrz 2005, 23:07 

Potwierdzam ja właśnie z powodu 512ramu i pamięci virt. nie mogłem grać w wyższych detalach niz low. Nie ważne gdzie masz alokowaną virt. i tak dysk ci będzie młuckał moja stara 5 letnia 40 5200obr wychodzila z siebie aby pociągnąć bfa. Dokupiłem niedawno drugie 512 medium śmigam no problem dysk czasem coś skrobnie, ale już to nie przeszkadza.

Tytuł:
PostNapisane: 8 wrz 2005, 06:22 
Moderator forum

W Win98 i Win98 ustawienie pamięci wirtualnej na sztywno (ale z mądrze dobraną jej ilością) przynosiło poprawę wydajności. WinXP jusz mądrzej obsługuje pamięć wirtualną więc tutaj ten trick nie działa. Swapa zaś dobrze jest mieć na innym twardzielu (najlepiej "ma innej taśmie" niż instalkę gry. Warto resz by partycja, gdzie ejst swap to był FAT, nie NTFS. Zyski na wydajności z tego będą niewielkie, ale jednak będą (INHO mądrzej jest dkupić pamięci niż się bawić).

Tytuł:
PostNapisane: 8 wrz 2005, 10:26 

Jedyny zysk z dotykania się do pamięci wirtualnej w WinXP to jeśli przeznaczysz dla niej oddzielną partycję gdzie nie będzie nic poza plikiem wymiany.
Wtedy zmieniający ciągle swe rozmiary plik wymiany nie będzie fragmentował Ci pozostałych plików.
Na fpsy to nie wpłynie, raczej może mieć minimalny wpływ na czas ładowania map.

Tytuł:
PostNapisane: 8 wrz 2005, 11:52 

Mam łącznie 2 GB RAM'u (1GB kupiony dla BT2) RAID0 (2x80GB stare Barracudy SATA) oddzielna partycja na swapa

Jak powinienem mieć ustawiony swap pod WinXP? Na razie mam ustawione na auto

Tytuł:
PostNapisane: 8 wrz 2005, 12:10 

Czesc Xena,
Cytuj:
W Win98 i Win98 ustawienie pamięci wirtualnej na sztywno (ale z mądrze dobraną jej ilością) przynosiło poprawę wydajności. WinXP jusz mądrzej obsługuje pamięć wirtualną więc tutaj ten trick nie działa.

Tu nie do konca masz racje. Istota min=max jest unikniecie fragmentaryzacji swapa. Do tego sa sprytne programy wyszukujace najszybszy obszar na dysku i tam alokujace plik wymiany, ale nie pamietam ich nazwy.

Cytuj:
Swapa zaś dobrze jest mieć na innym twardzielu (najlepiej "ma innej taśmie" niż instalkę gry.Warto resz by partycja, gdzie ejst swap to był FAT, nie NTFS. Zyski na wydajności z tego będą niewielkie, ale jednak będą (INHO mądrzej jest dkupić pamięci niż się bawić).

Tu calkowicie zgoda. Dodam, ze osobiscie uwazam swap za relikt z czasow kiedy relacja cen RAM do HD byla kosmiczna i swap byl oplacalny. Dawniej bylo to zlo konieczne.
Teraz jest troszke inaczej. W sumie kazdego stac aby wlozyc do maszyny tyle RAM'u aby swapa wylaczyc calkowicie i takie postepowanie stosuje od <90 roku na desktopach i serwerach i wszystkim zalecam.

Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 8 wrz 2005, 16:37 

No to widze ze dupa ;( A ramu moge dokupic najwyzej 512 bo zbieram na gf6600gt bo mam fx 5200 :/

Tytuł:
PostNapisane: 8 wrz 2005, 16:40 

AndyN napisał(a):
Mam łącznie 2 GB RAM'u (1GB kupiony dla BT2) RAID0 (2x80GB stare Barracudy SATA) oddzielna partycja na swapa

Jak powinienem mieć ustawiony swap pod WinXP? Na razie mam ustawione na auto

Jak duża jest ta partycja na swapa?
Jeśli np 2GB to ustaw minimum 2GB i maksimum 2GB.
Wtedy swap zajmie całą partycję i nie będzie zmianiał wielkości.

Killer: dokup te 512 RAM, napewno nie zaszkodzi.
Mapki będą się wgrywać ZNACZNIE szybciej, a i na początku po wgraniu nie będzie tak chaczyć. Na stały wzrost fps nie licz. Dopiero jak kupisz 6600GT :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 wrz 2005, 16:54 

Piasecznik napisał(a):
(...) Jak duża jest ta partycja na swapa?
Jeśli np 2GB to ustaw minimum 2GB i maksimum 2GB.
Wtedy swap zajmie całą partycję i nie będzie zmianiał wielkości.(...)

Partycja ma 5GB. Są na niej też pliki tymczasowe IE. Miałem zamiar przenieść też inne pliki tymczasowe programów, np. "Przywracania systemu" ale nie wiem jak je przekonfigurować by tam się znalazły

Tytuł:
PostNapisane: 8 wrz 2005, 16:56 

Piasecznik: sprobuj wylaczyc calkowicie, jesli bedzie sie dziwnie dzialo (po prostu wyskoczy kilka razy na pulpit przy ladowaniu ktorejs z kolejnych map - daj 512 do 512

Kiler: postaraj sie dogadac ze sprzedawca, aby wzial Twoj modul pamieci i przy zakupie dal Ci dwa z tego samego pudelka. To wazne, inaczej mozesz miec naprawde dziwne zjawiska (zwisy, resety, bluescreeny ...).
Jesli jest kumaty to zrozumie dlaczego chcesz "parke" jesli nie zrozumie - kupuj gdzie indziej.

Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 8 wrz 2005, 17:28 

Uoviecka napisał(a):
Piasecznik: sprobuj wylaczyc calkowicie, jesli bedzie sie dziwnie dzialo (po prostu wyskoczy kilka razy na pulpit przy ladowaniu ktorejs z kolejnych map - daj 512 do 512

Ale to nie ja potrzebowałem rady. Czytaj cały wątek.
Ja mimo że mam 1.5GB RAM po wyłączeniu swapa miałem dziwne zachowanie windowsów. Teraz mam na auto i nie narzekam.

Tytuł:
PostNapisane: 8 wrz 2005, 18:11 

Piasecznik, to co ? Ty tez mozesz :)))) (zartuje). Masz racje, ofkorz to bylo do AndyN.

Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 8 wrz 2005, 18:12 

chcez wiecej fpsow bez wydawania kasy? To tylko skromny OC bo zaawansowany wymaga juz siana na chlodzenie. Ja skrecilem troche mojego gifa i juz sie nie dusi na mapach 64 i smiga na hight detal (AA OFF)

Obrazek

BTW FX 5200 ołć...rispect za to ze na tej karcie dorobiles sie 3-eciego stopnia

Ostatnio edytowano 8 wrz 2005, 18:24 przez G-sus, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2