Teraz jest 4 mar 2025, 12:40

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 11 paź 2005, 15:24 

sprzęt typu myszka wchodzi w grę dopiero wtedy, gdy na przykład w połowie meczu musisz wyjąć kulkę z mychy i ją przeczyścić, bo ci któraś z osi przestała działać :D a tak to znaczenie sprzętu jest marginalne i do pominięcia - równie dobrze się gra na optyku za 30 złych, jak i na Razerach czy innych cudach.

Tytuł:
PostNapisane: 11 paź 2005, 15:26 

opyk + dobra podkładka i jest wspaniale:P

Tytuł:
PostNapisane: 11 paź 2005, 15:33 

michał napisał(a):
kazdy wie ze jest roznica miedzy kulka a laserem,

Nie to ze lubie się czepiac;) Ale dopiero najnowsze myszki typu G5 sa oparte na laserze. Wcześniej były to ledy. Co i tak nie zmienia faktu ze róznica pomiędzy tym a kulką jest ogromna. I nie chodzi tu tylko o gry, ale np praca w programach graficznych jak np CAD, przy użyciu ergonomicznj precyzyjnej myszki jest duzo wydajniesza.

Tytuł:
PostNapisane: 11 paź 2005, 16:10 
Moderator forum

Kaspar napisał(a):
michał napisał(a):
kazdy wie ze jest roznica miedzy kulka a laserem,

Nie to ze lubie się czepiac;) Ale dopiero najnowsze myszki typu G5 sa oparte na laserze. Wcześniej były to ledy. Co i tak nie zmienia faktu ze róznica pomiędzy tym a kulką jest ogromna. I nie chodzi tu tylko o gry, ale np praca w programach graficznych jak np CAD, przy użyciu ergonomicznj precyzyjnej myszki jest duzo wydajniesza.

To ja tez sie przyczepie ;), bo jak wiadomo pierwsza mysza z laserem byl MX1000, ktory na rynku jest juz od dobrego roku... :)
Co i tak nie zmienia faktu ze roznica miedzy LEDem a laserem nie jest tak latwo odczuwalna jak miedzy kulka a optykiem (dobrym optykiem, a nie jakims OEMowym A4techem co sie gubi na gladkim stole). Aczkolwiek ja osobiscite (LED (MX700)->Laser(MX1000)) roznice odczulem... in plus lasera, ofkoz

Tytuł:
PostNapisane: 11 paź 2005, 17:02 

Bezprzewodowa myszka do gier? Hmm to chyba raczej nie dla mnie ;P Ale faktycznie MX 1000 ma gdzies koło roku.

A wracając do tematu topica nie nalezy zapominac o jednym. Odpowiednio dopasowany sprzęt może podnieśc poziom gracza, ale tak naprawdę w nieznacznym stopniu. I tak u bardzo dobrych graczy nawet ta minimalna róznica może być zauważalna, natomiast jeśli ktoś nazwijmy to jest "przeciętny" to i tak najpierw musi sobie wypracować odpowiednie "odruchy" żeby potem móc zwracać uwagę na pozostałe szczegóły.

Tytuł:
PostNapisane: 11 paź 2005, 17:02 

ImRo|Keyser.Soze napisał(a):
sprzęt typu myszka wchodzi w grę dopiero wtedy, gdy na przykład w połowie meczu musisz wyjąć kulkę z mychy i ją przeczyścić, bo ci któraś z osi przestała działać :D a tak to znaczenie sprzętu jest marginalne i do pominięcia - równie dobrze się gra na optyku za 30 złych, jak i na Razerach czy innych cudach.

hyh zapewne opinia osoby, ktora nigdy nie grala na lepszej myszcze :P Zapewniam Ciebie - ze roznica jest podkladka ma tez znaczenie.... ale oczywiscie to nie jest tak, ze jak ktos sobie kupi super sprzecior do gry to zacznie wymiatac.. o nie.. jak ktos gral kiepsko zapewne nadal bedzie tak grac :P

Tytuł:
PostNapisane: 11 paź 2005, 19:56 

robal napisał(a):
:lol: :lol: :lol: :lol:
Ale zaliczyl wpadke
:lol: :lol: :lol: :lol:

Wole zaliczyc taką wpadkę niż jakomś inną bardziej brzemienną w skutkach :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 11 paź 2005, 19:57 

A pozatym śmiech to zdrowie :)

Tytuł:
PostNapisane: 11 paź 2005, 20:28 

bcj napisał(a):

hyh zapewne opinia osoby, ktora nigdy nie grala na lepszej myszcze :P Zapewniam Ciebie - ze roznica jest podkladka ma tez znaczenie.... ale oczywiscie to nie jest tak, ze jak ktos sobie kupi super sprzecior do gry to zacznie wymiatac.. o nie.. jak ktos gral kiepsko zapewne nadal bedzie tak grac :P

niestety, zapewniam cię, że to zapewne opinia osoby, która testowała dużo różnego sprzętu z okazji swojej pracy - i to na masie różnych gier :) i zawsze musiałem się diabelnie wysilić, żeby zauważyć jakąś, choćby drobną różnicę pomiędzy moim optykiem noname a najbardziej markową mychą - zwykle takowej nie było i cały tekst testu polegał na wypisywaniu, jak myszka dobrze leży w ręce i jak fajnie się nią gra :D a to, że ktoś ma wrażenie, że lepiej się mu gra na takim sprzęcie - wcale się nie dziwię, to bardzo prosty mechanizm psychologiczny :) "słodkie cytryny" to się nazywa :)

Tytuł:
PostNapisane: 11 paź 2005, 20:51 

A może poprostu nie jesteś w stanie zauwazyć różnicy ze swojej perspektywy? Przeciętnemu rowerzyście jest wszytko jedno w jakich butach jeździ. Natomiast zawodowi kolarze jeżdzą w butach projektowanych specjalnie do kształtu ich stopy. Dla mnie zadna różnica, ale wygrana składa się z wielu szczegółow których zwykle widzowie nie dostrzegają.

Tytuł:
PostNapisane: 11 paź 2005, 21:13 

A ja sobie sprawilem G7 i nie wroce juz do myszek z ogonem, bo tu jest problem moim zdaniem. Zawsze wszystko z biureczka spadalo w ferwrze walki a teraz mam wieksza swobode i gra mi sie lepiej. Moze to psycho ale jest OK. A G7 dlateo ze tak jak myslalem sprawdzila sie jej funkcjonalnosc.

Tytuł:
PostNapisane: 11 paź 2005, 21:22 

Mi tam kabel nie przeszkadza mam myszkę optyczną microsoftu i narazie nie zawodzi, co prawda nie mam podkładki, ale i bez niej działa naprawdę dobrze

Tytuł:
PostNapisane: 11 paź 2005, 21:42 
Moderator forum

niestety, zapewniam cię, że to zapewne opinia osoby, która testowała dużo różnego sprzętu z okazji swojej pracy - i to na masie różnych gier :) i zawsze musiałem się diabelnie wysilić, żeby zauważyć jakąś, choćby drobną różnicę pomiędzy moim optykiem noname a najbardziej markową mychą - zwykle takowej nie było i cały tekst testu polegał na wypisywaniu, jak myszka dobrze leży w ręce i jak fajnie się nią gra :D a to, że ktoś ma wrażenie, że lepiej się mu gra na takim sprzęcie - wcale się nie dziwię, to bardzo prosty mechanizm psychologiczny :) "słodkie cytryny" to się nazywa :)

Możliwe że nie ma specjalnych różnic między myszami optycznymi, ale wierz mi że na kulke z optyka przechodzi się w sposób bolesny. Praca w aplikacjach do projektowania 3D staje się trudna i nieprzyjemna. To nie kwestia mechanizmu psychologicznego tylko tych ..... roleczek i kulki które pracują tak jak im się podoba.

Tytuł:
PostNapisane: 11 paź 2005, 23:49 

Hynol napisał(a):

Możliwe że nie ma specjalnych różnic między myszami optycznymi, ale wierz mi że na kulke z optyka przechodzi się w sposób bolesny. Praca w aplikacjach do projektowania 3D staje się trudna i nieprzyjemna. To nie kwestia mechanizmu psychologicznego tylko tych ..... roleczek i kulki które pracują tak jak im się podoba.

nie no, jasne, że różnica między kulką a optykiem jest ogromna - chodzi mi jednak o sprzęt tej samej klasy, znaczy mychy optyczne. Tutaj naprawdę nie ma większych różnic, z podkładką czy bez, bardzo markowa czy mniej. Jasne, pewnie dla pro mastahów jakiś tam ułamek sekundy na szybszą reakcję ma znaczenie - ale założę się, że prawdziwy wymiatacz tak samo by wymiatał na innej myszce, klasę gorszej. Większe różnice są w joyach - w myszkach naprawdę znikome, przynajmniej z punktu widzenia gier.

Zaczyna się z tego robić OT zresztą :) i żeby wrócić do tematu, to powiem, że najpierw jest czysty skill, potem sprzyjająca atmosfera (cisza, spokój i dwa piwka :) ), potem hardware czyli kto jaki ma sprzęt (framerate i tak dalej), a na samym końcu pierdółki typu myszka i podkładka.

Tytuł:
PostNapisane: 12 paź 2005, 00:12 

Myszka imo znajduje sie w tej sprzyjajacej atmosferze, czyli wg twojej lisy na drugim miejscu. Po roku obcowania z mxem czuje sie zle z innym gryzoniem, podejrzewam, ze na 'zwyklej' myszce nie umialbym grac bardziej niz nie umiem teraz :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2