Cytuj:
Komp mam teraz taki: athlonx XP... 1150 mhz
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
(mam sdramy i nie chce dzialac szybciej
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
) 330 SDRAM i ti 4200 i gram bez zadnych problemow na 800 x 600.
Tej grafie nie powinno robic różnicy czy to jest 800x600x32, czy 1024x768x32 (u mnie przynajmiej nie robi), a poprawa jakości grafy jest duża. Procek ma tu niewiele do gadania.
Cytuj:
po wymianie karty nasunela mi sie mysl ze procesor wcale nie jest taki wazny jak sie wydaje. na kompie opisanym powyzej z karta geforce2 mx 400 mialem w 3dmarku 2100 punktow... Po wymianie karty na ti4200 wynik skoczyl do... 6900
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Może to dlatego, że 3DMark testuje prawie wyłącznie karte graficzną i jej wydajność?
Cytuj:
Tak mnie to zintrygowalo ze wzialem stary komp - celeron 400 + 256 RAM i dolozylem do niego moja nowa karte... po odpaleniu 3dmarka bylo prawie 4000 punktow
Ano racja - ja tak ze starym celkiem 700 zrobiłem - około 9000 było (GF 2 MX miał 3000).
Cytuj:
to tyle jesli chodzi o 3dmark... zastanawiam sie tylko jak 3dmark odzwierciedla BFa...
Bardzo słabo. BF ma dużo procedur męczacych procka - ruchome obiekty, balistyka itp. Grafa wyswietla obraz - nie policzy ci ptzemieszczania poszczególnych graczy i ich pozycji (ani też gdzie trafiają wystrzelone kule przez ciebie).
Cytuj:
jakbys skapil kasy to moglbys sobie darowac kupno plyty i procka (na razie
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
) Dobra karta i duzo RAMu to podstawa dla bfa...
propo RAMu to jakis miesiac temu mialem 512, ale musialem przelozyc czesc do innego kompa i zostalo sie 330. Moge tylko powiedziec ze teraz jak laduja sie mapy moge isc na obiad
, ale najbardziej mnie wkurzaja przestoje w trakcie nurkowania...
True True. 512 IMO to minimum do sensownej gry (bez nich dłużej się ładuje i częściej przy tym wiesza). Grafa tesz jest bardzo ważna - ale gdzie ostatnio ona nie jest ważna?
Cytuj:
tak w ogole to wedlug mnie kupies bardzo dobra karte za rozsadne pieniadze starczy na rok, dwa
, lamuch kupilby geforce4 mx420 i zastanawial sie czemu tak wolno chodzi (no przeciez to dzifors cztery i ma stodwadziesciaosiem megabajtow ramu
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
)
Ostatnio duzo takich "lamuchów" pojawia sie na forum. A tak bardziej na serio - jest to wynikiem kupowania zestawów komputerowych - taki na reklamówce ma wymienione na przykład: P4 2.4Ghz, GeForce 4 128 MB RAM, 512 Mb RAM, HDD 80 Gb i 6-cio kanałowa karta muzyczna. A to wszystko tylko za 2000 zeta - kto by się nie skusił? Jednak nikt nie mówi, że P4 jest na szynie 400 (najsłabszej) i z jakąś bardzo słabą płytą, GeForce 4 to MX 420, pamięci sa 266 Mhz, twardziel to jakaś słaba firma i 5400 rpm, a muza jest zintegrowana z płytą. Efekt marketingowy sie liczy - jednak po zakupie jest niespodzianka - BF na takim sprzęcie chodzi słabo na ustawieniach "medium" i się tu nawet "żabi". Ja za kazdym razem jak widze podobne zestawy zastanawiam się ile osób na to sie nabiera. Bo IMO jest to pewna forma delikatnego oszustwa - od razu widać, że nie jest to komputer biurowy tylko udaje "zestaw dla gracza", a wszystko jest tak rozpisane, aby udawało dużo mocniejszy sprzęt - i kupa mniej obcykanych sie nabiera. A wystarczy spojrzeć na cenę - dobry GeFofce 4 Ti4200 kosztuje 600 zeta, P4 2.4 na magistrali 800 Mhz dalsze 900 a płyta do niego z 500 - jusz mamy 2000. A gdzie reszta? Jezeli jakaś oferta mówi o mocnym kompie za taką kase musi być tam gdzieś podpucha - zwykle w takich zestawach sprzedaje się podzespoły które "leżą na magazynie" bo są przestarzałe i nikt ich jusz nie chce... Dlatego radze albo samemu (z małą pomocą znajomych) składać sobie kompa (nie jest to aż takie trudne jakby sie wydawało), albo zamawiac zestaw składany na nasze życzenie z wybranych przez nas komponentów (wtedy dokłądnie wiemy co bierzemy).