Teraz jest 22 lut 2025, 21:31

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lip 2006, 16:32 

Mój ping jest oczywiście nie zadowalający w battlu2 i coż chyba trzezba sie zwrocic do admina, na maile to szkoda czasu bo i pewnie tak nie czyta ale chcialem zadzwonic. Problem tkwi w tym ze jak mu to wytlumaczyc bo jesli powiem ze mam duzy ping to powiew ze sprawdzi i na tym sie skonczy. Wiec co mu powiedziec w takiej sytuaxcji, o co poprosic. Probowalem juz wszystkiego i wiecej nic nie bede probowal zrobic. I taka rada dla wszystkich jesli macie dsuzy ping to poprostu musicie sie dogadac z adminem on moze wszystko a my niewiele. wiec proby zmaniejszania pingu na wlasna eke moga skonczyc sie jedynie rozczarowniem. Sam wiele probowalem (tunelowani, zmniejszanie rezerwaoalnej przepustowości, itd,itp). Takie to ma sie problemygdy jest radiowka, a zazdroszcze tym ktorzy maja neostrade( a oni jeszcze perfidnie narzekaja) tam przynajmniej admin nie poblokuje ci portów. A w radiowce liczy sie dobry i łaskawy admin, na poczatku wydawalo mi sie ze to dobry gosciu mowil ze jak beda jakies problemy to moge smialo dzwonic ,ale w praktyce to sie szybko rozczarowałem gdy poraz pierwszy o cos poprosiłem ale nie trace nadzieji.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2006, 16:45 

Ale w radiówki już to do siebie mają, że pingi są koszmarne. Jeszcze nigdy się nie spotkałem z łączem radiowym nadającym się do komfortowej gry w sieci (fakt, że za dużo doświadczenia nie mam ;)). Myślę, że admin nie będzie w stanie nic zrobić, to po prostu ograniczenie technologiczne.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2006, 16:48 

podobno mam zastosowane najnowsze technologie sieci radiowej gdyz pieniadze na te siec dala gmina tak mowił mi admin "na dzień dzisiiejszy masz najnowsze technologie"

Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2006, 16:50 

No właśnie, z łącza radiowego po prostu nie da się nic więcej wykrzesać. Przeszłość to światłowody. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2006, 19:40 

wiele wykrzesic sie nie da ale pomoc w krzezaniu mozna a jak jest brak pomocy ze srtony admina to ....... :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2006, 20:20 

dulek000 jak sie nie da grac ja gram na radiowce i mam pingi na polskich serwach ok10 a jak wchodze na stronki sprawdzajace szybkosc lacza to mam ok 4mb/s.
co do admina no to moze byc ciezko zawsze sa leniwi i trudno tu cos doradzic moze twoja radiowka tak poprostu ma i nic sie z tym nie zrobi ale moze siec jest zle zrobiona.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2006, 21:26 

dulek000 napisał(a):
Przeszłość to światłowody. ;)

Ja powiedzialbym ze raczej przyszlosc :wink: Ja tez mam radiowke (co prawda dopiero 2 miesiace) i zadnych problemow.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2006, 22:48 

ja mam radiówke i nie mam problemów pingi mam spoko wystarczy porządny admin, który potrafi obsługiwać sieć i łącze :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2006, 22:58 

heh właśnie.. macie jakieś rady co zrobić z radiówką żeby łącze było stabilniejsze i byly mniejsze lagi? ja mam właśnie radiowy NeT. 258 kbps... ale ni w ząb nie idzie poządnie pograć.. a szło!! mialem spoko neta.. lecz tu pewnego dnia zaczęli coś grzebać w servie... i jak już skończli.. to dziś wywalało mi internet 4 razY! np w BF:V mam ping 30 a za chwile 800.. co mam z tym zrobić :( a jak dzwonie do ,,szefunia'' firmy to mówi mi jedynie że u nich jest wszystko wpożądku i nie powinno być problemów ;/

Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2006, 22:59 

Senny koszmar napisał(a):
dulek000 napisał(a):
Przeszłość to światłowody. ;)

Ja powiedzialbym ze raczej przyszlosc :wink: Ja tez mam radiowke (co prawda dopiero 2 miesiace) i zadnych problemow.

Oczywiście, literówka. :P

Tytuł:
PostNapisane: 19 lip 2006, 07:18 

Błędne jest założenie że radiówka to "piece of shit" - wszystko zależy w 70% od warunków technicznych (sprzęt WiFi, odległości między nadajnikami) i w 30% od dobrej woli i znajomości tematu admina sieci.
Jeżeli admin nie wykaże minimum dobrej woli i chęci pomocy to i tak nic nie zdziałasz
Jeżeli w Twojej sieci jest ponad 30 userów (podpiętych jednocześnie, a działasz jeszcze na łączu radiowym pracującym w częstotliwości 2,4Ghz - zapomnij odrazu o komfortowym graniu.
Sprawdź jakie masz pingi na bramkę internetową w Twojej sieci (u mnie wahają się i co najważniejsze są stabilne 2-4ms) co przekłada się na pingi na polskich serwerach 40-60ms.
Swego czasu miałem radiówkę działającą w częstotliwości 2,4Ghz - wystarczylo że ktoś zapuścil P2P w sieci (kaazę albo jakiś inny syf) ewentualnie złapał jakiegoś robala, który generował wysyłanie iluśtam tysięcy pakietów i pingi na bramkę skakały jak szalone nawet do 500ms, do tego najtańsze acces pointy.... Zainwestowałem w sprzęt działający w częstotliwości 5,4Ghz(2krotnie droższy od tego na 2,4Ghz) i problemy zniknęły.
Jezeli Twoje łącze działa stabilnie i nie ma skoków pingów - utrzymują się na stałym poziomie możesz poprosić admina o ustawienie priorytetów na portach wykorzystywanych przez BFa - to da Ci kilka dobrych ms.
Zorientuj się w warunkach technicznych swojej sieci - jakie AP zostały użyte do budowy, sprawdź widzialność między antenami (może jakieś drzewko urosło za bardzo :wink: ) - nie zapomnij, że w połączeniach radiowych występuje coś takiego jak strefa Fresnela - widzialnośc między antenami nie może być tylko w lini prostej. Strefa ta przypomina kształtem cygaro i im wyższa częstotliwość tym cygaro to jest smuklejsze. W strefie tej nie powinno być żadnych przeszkód. - wiec czasem przeniesienie anteny wyżej może dać jakieś efekty. Następna sprawa - Twój sprzęt (jaki AP lub karta sieciowa, jaka antena i promiennik)- jeżeli masz kartę radiową u siebie w kompie (nie używasz Acces Pointa - sprawdź kabel od anteny - na każdy metr kabla tłumienie wynosi około 1dB - za długi kabel - strata sygnalu).
Samych powodów zlego działania może być wiele - a jakość polączena jest wypadkową tych wszystkich rzeczy. Podaj więc proszę więcej danych na temat twojego łącza. PZDR.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lip 2006, 08:52 

no wlasnie , sa sieci komercyjne ale nie WiFi i one dzialaja na wysokich czestotliwosciach, daja ci specjalna antene i "modem" to sa ok, ale 802.11a/b/g to nie jest do grania, a chyba jest lepsze ale nie mam doswiadczenia , w domu mam WiFi i lapek ma pingi 22 , 25 i nagle 100, 200 , w odleglosci 2m , wiec to juz widac do czego sie nadaje - tylko WWW

a co do adminow to moglby priorytetowac twoje pakiety , ale dlaczego mialbys byc lepszy od innych uzytkownikow ... a takze moze wejsc wina lacza do ktorego jestescie przylaczeni - im wiecej urzadzen aktywnych tym wieksze opoznienie... tracerta pusc i zobacz co daje nawieksze opoznienie , jesli to z waszej sieci to mozna walczyc u admina a jak juz za to dupa blada nic nie zdzialasz

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2006, 14:05 

na bramce internetowej mam pingi 7-20

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2006, 14:37 
Moderator forum

No to kiepsko - powinieneś mieć 1-2 stabilne. Jak jeszcze ktoś ciągnie po p2p bez żadnych ograniczeń to nie dziw się że nie możesz grać.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2006, 15:48 

z tym 1-2 to nie przesadzajmy, ja od siebie mam kabel kalbowki i max dochodzi do 8ms, a u niego jak ma np. inna radiowke to i tak dobrze ale co dalej? jakie opoznienia? ile routerow po drodze ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2