Teraz jest 19 kwi 2025, 02:48

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Cheers @ll!
PostNapisane: 17 wrz 2003, 16:46 

Witam wszystkich bfanow 8)

Ostatnia nieobecność w pracy spowodowana chorobą zaowocowała chwilami desperacji i sięgnięcia po stojące od pewnego czasu na półce pudełko z BF :) Kupione kiedyś, pokutowało za brak mojej wiary w to że dobre gry jeszcze wychodzą na świat (zaczynałem od Atic-Atac AD 1986 a ostatnie w co grałem to cała saga Baldura). BF-a zachwalał kiedyś mój znajomy militarysta maniak (jako jedyny znajomy walczył wszystkimi dostępnymi odnóżami o kat. A chciał do Grom-u; biedak dostał paragraf za ... nadwagę:x).. i jakoś mi wpadło do koszyka:) Teraz mogę śmiało powiedzieć: 'I feel like I've been in a coma for the past twenty years. And I'm just now waking up.'
--
Anyway: 2 dni siedziałem bez przerwy na sieci i ... dostawałem bęcki :) 3-ci dzień był już sporo lepszy i zacząłem zauważać panujący na polu totalny brak koordynacji(jakiś francuski serwer)-moje próby poukładania tego zaowocawały entuzjazmem .. 2 osób ;) Także z niekłamaną satysfakcją po trafieniu na bf42.pl widzę, że są
jeszcze osoby dla których 'taktyka' to nie tylko
dziwne słowo najwyraźniej oznaczające odpowiedź zegarmistrza na pytanie o dowód sprawności zegarka ;>
--
Ok, niniejszym moje pytania do starszych (stażem;):
1) który z programików Voice Com. sobie sprawić na okoliczność kolaboracji na polskich servach?
2) który serv najlepszy do nauki? - czyt.: gdzie nie kickują za brak przeczytania i stosowania się do zasad z 'Hiper-Advanced Tutorial for BF 1942, chapter: don't try to understand unless you've got 20 gold medals in 15 games;)'
3) czy zająć się tylko jedną specjalnością? czy są jakieś grupy pojazdów w których spędzać więcej czasu niż gdzie indziej(czołgi)? coś zupełnie ominąć?
4) ogólnie jakieś tipy - coś co z perspektywy czasu widzicie, że warto zrobić od razu kiedy się w to 'bagno czasowe' wejdzie;) [czytałem FAQ jakby ktoś pytał]

:mrgreen: Hopefully C U today!!! :mrgreen:
Pozdroofki,
Alex
PS. Jestem pod wrażeniem kultury - i tej pokazywanej i opisywanej - aż się tak jakoś sympatyczniej robi :)

Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2003, 16:55 
Moderator forum

milo ze sa tez tacy nowi userzy, witam :!:

1. raczej team speak 2 rc 2
2. wszystkie PL sa dobre do nauki pod warunkiem ze nie robisz TK i wspoldzialasz z teamem
3. nic nie omijaj, spobuj wwszystkiego i wybierz to w czym sie najlepiej czujesz, ale np statki sa dosc malo popularne bo sa na niewielu mapach
4. random tip: jak widzisz czolg a jestes inzynierem to wez mine, rzuc mu na pancerz i uciekaj, zobaczysz co bedzie 8)

cu@battlefield

Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2003, 16:59 

Słowem wstępu - samowolkę będziesz miał także na polskich serwerach, ale cóż. Teraz tak: ściągnij sobie programik All-Seeing Eye, tu za pomocą filtrów możesz na przykład sprawdzić wszystkie serwery w danym kraju, czyli na przykład Polsce.

A teraz pytanka

1) z tym bywa różnie. Pamiętaj, że nie ma sytuacji, w której do danego serwera gry przyporządkowany jest dany serwer voicecomma. Większość klanów w Polsce korzysta z TeamSpeaka
2) nigdzie nie kickują za brak umiejętności. Ucz się na polskich serwerach, poziom jest tu znacznie wyższy niż na przykład na serwerach brytyjskich (gdzie mi - graczowi średniemu - zdarza się zrobić wynik w stylu 30 killsów, 0 deathów). Będziesz dostawał bęcki, a potem sam będziesz je rozdawał. Ucz się z lepszymi.
3) to już zależy wyłącznie od Ciebie. Ja się na przykład bawię w assaulting, tank killing, a ostatnio pilotowanie samolotów (joystick mocno wskazany). Jak mnie najdzie, to jeżdżę też czołgami, ale znam ludzi, którzy na przykład kochają leczyć innych albo minować mosty i się bunkrować gdzieś nieopodal.
4) pierwszy tip: All Seeing Eye. Drugi tip: graj jak najwięcej. Trzeci tip: patrz, jak grają lepsi. Czwarty tip: bądź miły dla ludzi. Piąty tip: strzelaj z wyprzedzeniem, również z broni, których nabojów nie widzisz. Szósty tip: korzystaj z granatów. Siódmy tip: poznawaj mapy. Ósmy tip: bądź kreatywny, wymyślaj nowe, ciekawe rozwiązania. Dziewiąty tip: noś ciepły szalik.

Tytuł: Re: Cheers @ll!
PostNapisane: 17 wrz 2003, 17:04 

Alex napisał(a):
Witam wszystkich bfanow

witamy w rzezni.

Alex napisał(a):
Ok, niniejszym moje pytania do starszych (stażem;):
1) który z programików Voice Com. sobie sprawić na okoliczność kolaboracji na polskich servach?

grajac na publicznym serwie (np serwrem klanu PRGK-42 - zapraszam) nie jest uzywany zaden voice comm. i raczej dobrze ze nie ;). za to kazdy z klanow z tego co wiem, uzywa popularnego TS'a (TeamSpeak - http://www.teamspeak.org)

Alex napisał(a):
2) który serv najlepszy do nauki? - czyt.: gdzie nie kickują za brak przeczytania i stosowania się do zasad z 'Hiper-Advanced Tutorial for BF 1942, chapter: don't try to understand unless you've got 20 gold medals in 15 games;)'

u nas (tzn na ww serwerze PRGK - 213.241.3.152), raczej na pewno tego nie zaznasz (tzn kopania za "zbyt malo zaangazowanie w kwestii taktyki"), chyba ze zaczniesz robic cos bardzo glupiego, jak np zabijanie swoich, niekulturalne zachowanie, kampienie na latwe fragi w bazie przeciwnika itp.

Alex napisał(a):
3) czy zająć się tylko jedną specjalnością? czy są jakieś grupy pojazdów w których spędzać więcej czasu niż gdzie indziej(czołgi)? coś zupełnie ominąć?

dobre pytanie. proponuje, przynajmniej na poczatek, zajecie sie jedna specjalizacja, taka "najblizsza sercu", jednoczesnie od czasu do czasu "liznac" cos innego, zeby w kazdej sytuacji sie umiec zachowac (np w czolgu, jeeppie, APC). uprzedzam, ze najciezej jest sie wycwiczyc w dziedzinie lotnictwa - czasem nawet ciezko jest sie do samolotu dopchac, trzeba miec cierpliwosc i czasem troche szczescia ;)

Alex napisał(a):
4) ogólnie jakieś tipy - coś co z perspektywy czasu widzicie, że warto zrobić od razu kiedy się w to 'bagno czasowe' wejdzie;) [czytałem FAQ jakby ktoś pytał]

heh, raczej sam zdobywaj doswiadczenie, mysl i wszystko przyjdzie z czasem. tipow jest zbyt duzo, zeby naraz wszystko nawet spamietac :). no i polecam, po czasie, rozejrzec sie za jakims klanem, gdyz gra w tymże dostarcza zupełnie innych (lepszych) wrazen.

Alex napisał(a):
PS. Jestem pod wrażeniem kultury - i tej pokazywanej i opisywanej - aż się tak jakoś sympatyczniej robi :)

dla takich tekstow warto żyć i tępić chamstwo ;)

PostNapisane: 17 wrz 2003, 17:51 
Moderator forum

AVE.

Witamy na polskiej scenie BF-a :wink:

1. Praktykę zdobędziesz jako "wolny strzelec".
2. Bierz pod uwagę, że nie wszyscy gracze to sympatyczni i poważni ludzie - nie raz spotkasz się głupotą i tępym zachowaniem.
3. Nie wdawaj się w prowokacje i wszelkie pyskówy jeśli takie się zdażą - możesz wyrobić sobie złą opinię.
4. Podczas gry poznasz bardzo wielu nowych kolegów, równie sympatycznych polskich klanowiczów jak i free shooter'sów. Podpatruj ich.
5. Ktoś mi kiedyś w równie miły sposób napisał - dużo graj.
6. Graj dla zabawy.
7. Staraj się grać zespołowo. Wielu graczy, którzy należą do klanów pomogą i komendami z gry będą niejednokrotnie dawać wskazówki. Samowolka jest dobra na krótką metę.
8. Wyrób sobie praktykę w ulubionej profesji.
9. Będzies dobrze grał, zostaniesz zauważony lub sam zadeklarujesz grę w klanie - koniecznie Team Speak do komunikacji głosowej.
10. Miłej gry ...

BTW: przeczytaj regulamin forum i pamiętaj o magicznym trybie "search" zanim napiszesz tutaj w "przerobionym" już temacie.

Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2003, 18:12 

oto wzorowy przykład zachowania sie na boardzie

Alex witam cie serdecznie...oby więcej takich ludzi (mowa tu o nowych)

narazie jedyny serv na którym mozna sie podszkolic w bf-a w polskiej atmosferze to PRGK (oraz czasami Tac-ops[taco-bell?])

jesli chodzi o klasy to kazda ma swoje wady i zalety...spróbuj znalezc taka dla siebie w której te wady sa mało ważne :) (np assault lub eng.)

ale decyzje w sparwie klas zostawiam dla ciebie :)

Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2003, 20:17 
Moderator forum

Yoo! Powtórze co kiedyś jusz pisałem - zachowuj sie względem innych tak jak chciałbyś, aby inny zachowywali się wzgledem cienie i bedzie qll.

Co do specjalności - najłatwiej jest się nauczyć assaultowania, ale w Polskich klanach jest niedobór "specjalistów" czyli czołgistów i lotników (głównie IMO lotników). Są to "profesje zaawansowane" a więc trudniejsze w wyuczeniu, ale na przykład dobry lotnik znajdzie sobie team praktycznie od razu (PRGK na przykład ciagle szuka pilotów - i podobnie jest prawie ze wszystkimi teamami).

Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2003, 21:08 

Jeśli chcesz być lotnikiem poćwicz latanie przed każdym połączeniu się z internetem przez pare dni(JA TAK ROBIŁEM) potem będziesz WYMIATAŁ

8)

ogólnie:
Witam i pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2003, 22:22 

Witamy witamy :)
Do zobaczenia w lunetce :D

HIC NATUS EST
Scierkens
M.D. CCC. XXIII. CALENDIS NOVEMBRIS

Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2003, 08:01 

Czolem zolnierzu! :D

Wejscie na forum - I-wsza klasa, tak 3mac (ostatnio byl maly niedobor nowych userow na poziomie ;) )

Generalnie widze, ze chlopaki z grubsza wszystko Ci wyjasnili. Najwazniejsze jest chyba to, co zasugerowal Xena -> badz dobry dla innych :o) Jak jestes medykiem - lecz, inzynierem - naprawiaj, snajperem - podawaj cele. Nie rozwalaj swoich :evil: i korzystaj z komend radiowych. Rowniez reaguj na powyzsze. Poznaj dobrze mape, jednostki i wazne miejsca (leczenie, ammo). Korzystaj ze sprzetu pozostawionego przez ciala innych zolnierzy. No i przede wszystkim baw sie dobrze! :D

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2003, 08:44 

witam nowgo fraga :wink:

BTW:
niezle przywitanie, aby kazdy nowy bral z ciebie przyklad :)
NIECH MOC BEDZIE Z TOBA :D

PostNapisane: 18 wrz 2003, 09:45 

Salut!
Dzięki wszystkim za rady! :)
Faktycznie, wczoraj spędziłem ładnych parę godzin na PRGK - było całkiem sympatycznie (pomijając spore bęcki;) i właściwie pojawiło mi się kilka konkretniejszych pytań:
1) w sumie nie było osoby która miałaby jakiś ogląd sytuacji na polu walki - każdy był dla siebie szefem; już nie mówię nawet na poziomie całej drużyny, ale załóżmy, że mamy 2 czołgi i assault'a bez pojazdu - wszyscy wiedzą, że chodzi o zdobycie jakiejś flagi. I co? totalny brak koordynacji, wystarczyłoby zeby jeden czolg poczekal na assaulta, oba pojazdy podjechaly za gorke, assault wysiada, podchodzi lekko z boku, czołgi wieżdżają w tym samym momencie, etc. To się w ogóle praktykuje, czy za dużo zachodu?
2) czy jest jakiś sposób żeby szybciej identyfikowac friend or foe? czasami stoje jak ten fr(a/o)g z celownikiem na jakims gosciu i czekam - czerwony czy niebieski, w tym czasie gosc sie obraca i karmi mnie olowiem; wnioskuje ze musial wiedziec szybciej;
3) malo ludzi mowi np. 'jest snajper w mlynie-D3', albo 'miny na moscie-Pd.C5', albo 'Flaga w C5- potrzebuje wsparcie'. Cala komunikacja typu 'Request support', albo 'Enemy.... spotted' jest nieco niedokladna, bo co z tego ze jestes w C4, jak mozesz wlasnie patrzec na czolg w C3,C5,D4,B4, albo dowolny pkt. C4. (Nie zauwazylem czy ktos sie wtedy podswietla - to moglby byc jakis hint)
4) w jakich momentach używacie External View? np czołgiem ciężko się steruje z tak ograniczonym polem widzenia

Na razie tyle, ale pewnie będzie więcej;) W międzyczasie studiuję archiwum..

Pzdr.
Alex

Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2003, 10:11 

1. gra zespolowa na free playu jest bardzo rzadka, najlepiej grac przynajmniej z jednym kumplem, komunikacja via TS lub chociaz czeste i szczegolowe komendy radiowe

2. nauczyc sie rozpoznawac strony po skinach, na poczatku moze byc balagan, ale z czasem samo przyjdzie :D

3. w rogu masz minimape, tam strzalki (lub pojazdy) ludzi z Twojej druzyny. gdy ktos wydaje komende, jego strzalka/pojazd miga na zolto przez jakis czas

4. Ja uzywam tylko jak cofam jeepem czy wespa/priestem. mozna uzywac jak sie siedzi w srodku w Hanomagu, czy w czolgu (choc dla mnie to `oszustwo` ;) ), z tych widokow najczesciej korzystaja jednak chyba piloci.

PostNapisane: 18 wrz 2003, 10:52 

ooooooooo nowy misiaczek !!!!!!!!
witam !!!!!!!!!

Alex napisał(a):
czy są jakieś grupy pojazdów w których spędzać więcej czasu niż gdzie indziej(czołgi

mmmm.... no jakbys na przyklad mial beemke piatke nową to spoko moge też z tobą tam spedzac czas !!

masz jakąś fotke ??

buziaki
m.

:wink:

Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2003, 10:59 

1. no niestety czasem jest to technicznie i organizacyjnie niemozliwe. ale da sie organizowac akcje, kiedy paru ludzi wykazuje sie dobra wola. gdy na serwie sa panowie z PRGK, zwykle trzymaja sie razem i wspomagaja sie. niekoniecznie via TS, ale czesto wystarczy radio. i to jest piekne. lubie tez czasem wyskoczyc z kumplem z klanu na jakis zachodni serwer i tam siac we dwoch-trzech zniszczenie, to tez jest piekne :)
2. musisz rozpoznawac po skinach (mundurach), miec intuicje i czasem przewidywac. do tego mozna wspomoc Cie minimapa (szturmujesz flage wroga, lookasz na mape, czy nie ma przed Toba swojego zolnierza i wiesz dzieki temu ze kazdy pojawiacy sie ludek nie bedzie z Twojego teamu).
3. radio pomaga i to bardzo. czasem mozna wygrac dzieki temu runde. jesli slyszysz "enemy armor spotted", to wiadomo ze ktos potrzebuje wsparcia przeciwczolgowego (bardzo przydatne info dla lotnictwa i swoich czolgow). opanuj te komendy i naucz sie je wydawac automatycznie, od razu zyskasz na wartosci bojowej ;)
4. uzywaja go piloci, czolgisci (do rozgladania sie za zablakanymi assaultami). przydatne.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2