Teraz jest 25 lis 2024, 18:23

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 mar 2007, 22:51 

Witam. Planuje zmodernizować sobie komputer stacjonarny, lecz pogubiłem sie jeżeli chodzi o procesory. Mój stary dobry Pentium 4 2,4 GHZ niestety już nie podoła w większości grach, i dlatego chce go wymienić. Na procesor mam ok. 350 zł, wiec Dual Core odpada. Zastanawia mnie nowy Pentium D, z tego co widze na allegro jest dwurdzeniowy, ma dużo cachu, lecz kosztuje 3x mniej niż dual core. O co w tym chodzi ? Jak z wydajnością ? Celeron odpada, zostaje jeszcze kwestia AMD. Co te procesory mają takiego w sobie że wiele osób gra na nich i nie narzeka ? Nie chodzi mi oczywiście o najnowsze gry, ale takie jak CS: S czy Battlefield 2.

Tak więc : Pentium D , czy AMD ( jak tak to jaki , Sempron, Althon ? ) ?
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 4 mar 2007, 23:51 

powiem Ci tak ja mam Athlona AMD Athlon 64 X2 4200+ Socket AM2, BOX i jesem z niego bardzo zadowolony. jeśli miał bym wybierać Pentium vs AMD to wybrał bym AMD, z prostej przyczyny bardziej wydajne. Szkoda, że masz tak mało kasy... może ktoś mi da jako niepodzianka urodzinowa jedyne 1400 zł na to cudo http://sklep.komputerowy.pl/products/am ... /1713.html

PostNapisane: 5 mar 2007, 01:17 

Majki napisał(a):
Witam. Planuje zmodernizować sobie komputer stacjonarny, lecz pogubiłem sie jeżeli chodzi o procesory. Mój stary dobry Pentium 4 2,4 GHZ niestety już nie podoła w większości grach, i dlatego chce go wymienić.

twój procesor jest jeszcze dobry, wstrzymaj się z zakupem i uzbieraj nieco więcej kasy na Duo, bo warto :wink:

http://www.komputronik.pl/Procesory/Int ... ,id,30512/

Tytuł:
PostNapisane: 5 mar 2007, 08:05 

Ewentualnie zobacz tutaj ;)

http://proline.pl/shop.php?g=Procesory& ... socket+AM2

Tytuł:
PostNapisane: 5 mar 2007, 10:26 

Więc chyba wybrałem... Zmienie płyte główną na socket 939 do tego AMD 3500/3800 i GeForce 6800 na Pci-express. Po sprzedazy dotychczasowego sprzetu bede musial doplacic 200 zł, a komputer bede mial 2x mocniejszy. Czyż nie tak ? AMD podobno swietne do gier, na 3500 + można chyba pograć. Pentium D jest drozszy, a o Dual Core juz nie mówie.

Chyba AMD sie dobrze podkręca. Konieczne to ? Czy na standartowych taktowaniach tez bedzie dobrze ?

Tytuł:
PostNapisane: 5 mar 2007, 10:35 

Majki napisał(a):
Chyba AMD sie dobrze podkręca. Konieczne to ? Czy na standartowych taktowaniach tez bedzie dobrze ?
Pytanie po co???podkręcanie zegara nie daje efektów jeśli masz syf płytę czyli podkręcanie daje efekty tylko wtedy gdy masz wydajną płytę .Resumując lepiej zainwestować w wydajną płytę i ram i bez kręcenia będzie smigać
:)

Tytuł:
PostNapisane: 5 mar 2007, 11:14 

jak kupisz sobie to co napisałeś to wątpię czy będziesz kręcić procka. AMD są bardzo wydajne

Tytuł:
PostNapisane: 8 mar 2007, 20:43 

Wydajne? Co to znaczy bo nie wiem o co kaman.

Tytuł:
PostNapisane: 8 mar 2007, 20:59 
Oldboy Battlefield.pl

Majki napisał(a):
i GeForce 6800 na Pci-express

to już lepiej kup 7600GS (od Galaxy, wersja Zalman - fabrycznie podkręcona) lub po prostu GT... troszkę lepsza wydajność w stosunku do 6800, nowsza technologia, a i cena porównywalna...

Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2007, 12:30 
Zbanowany

Hmmm ja i tak bym bral Intel Pentium D, bo teraz jest coraz wiecej prockow i juz niedlugo Intel Core 2 1.86GHz bedzie po 400zl znajac zycie...Lepiej poczekaj na cos nowego :P

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwi 2007, 19:55 

odkopie troche temat. A więc wybrałem, bez wiekszych szaleństw, fundusze mocno ograniczone.

To tak :
- Procesor : AMD 3700 + San Diego z 1mb cache
- Płyta głowna - MSI K8N Neo4 -f chipset nForce 4
- 1 GB ram
To rzeczy juz kupione/zamówione
-karta graficzna - Galaxy GeForce 7600 GT
Karta jeszcze nie kupiona, ale wkrótce po nią jade. Mam nadzieje ze na takowym sprzęcie pogram komfortowo w BF 2 ( nie mówie od razu o max detalach )

Pozdrawiam ;)

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwi 2007, 20:44 

Swietny wybor procesora, sam takiego posiadam o/c bez jakiegos szarapanie na poziomie 2900MHz z 2200Mhz. Tylko potrzebne jest w miare jakies dobre chlodzenie przy takim taktowaniu moc wynosi ok 150W w full stresie. Wiec juz nawet miedziany pentagram 100, nie daje momentami rady. Temperatura na rdzeniu 60 stopni C nie pokoi. Do takich zabaw potrzebny sprzet high-end'owy. A co do plyty, srednio jestem przekonany do MSI, moim zdaniem o niebo lepsze sa Abity a te pod wzgledem o/c ustepuja tylko DFI no i moze Asus'owi. Ram jakiej firmy kupiles?

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwi 2007, 09:35 

Ram zostawiam ze starego kompa. 1 GB w jednej kości firmy jakiejś dance-elec czy coś takiego ;) Procka nie mam zamiaru podkręcać puki co, zasiłke mam dosyć słabą, a i wiatrak do niego kupiłem za 30 zł :D

Czekam aż wszystko przyjdzie, i sie zobaczy :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwi 2007, 21:41 
Zbanowany

Lepszy Komp lepsza gra :)

Tytuł:
PostNapisane: 6 kwi 2007, 08:02 

Zasilke slaba tzn jaka ? To lepiej zmien bo migiem z dymem pojdzie wszystko w najgorszym wypadku.

Na chwile obecna bralbym nawet najtansze Athlony 3000/3200 i OC , w sumie nie jak mocno da sie te ostatnie krecic , moj kupiny rok temu chodzi swietnie , ale ich cena ok 140-150 zl smieszna , no i odkladac kase na c2d , bo inwestowanie z innego intela teraz to strata kasy

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2