Teraz jest 22 lis 2024, 09:12

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lip 2007, 16:27 

Moze zaczne od sprzetu ktory mam:

GF (gigabyte) 6600 z wyjsciem s video i chinche
TV Thomson (CRT) 32'
kabel chinche
kabel s-video-> SCART

Wszystkie sprzety sa sprawne.

A teraz na czym polega moj problem:

Jak wiadomo podlaczenie kompa do Tv to dosc prosta sprawa..o ile nie ma sie GF z serii 6XXX. Po trwajacych naprawde dlugo probach podlaczenia przez s-video-> SCART (kabel w 100% sprawny poniewaz uzywalem go juz do podlaczenia innego komputera do tego samego TV) stwierdzilem, ze to dalej nie ma sensu- obraz byl caly czas czarno-bialy. Zdobylem chinche, podlaczylem i (ALLELUJA) SA KOLORY!Ale..(zawsze jest jakies "ale") kolory sa, tyle,ze tylko w momencie wyswietlania standardowych aplikacji. Kiedy wlacze film (co za tym idzie: jakis player) w okienku programu nic nie widac..:/ Jednym slowem: do okola mam kolory(kiedy program nie jest w full screen) ,ale filmu i tak nie obejrze bo nie wyswietla obrazu.

Ma ktos jakies pomysly co moze byc tego przyczyna?

P.S. Wszelkich "pro m4stahow" forum "znajacych" sie na sprzecie prosze, by dali sobie spokoj z radami typu : "kup sobie odtwarzacz dvd/divx", "kup sobie nowy kabel", "powies sie".

Tytuł:
PostNapisane: 6 lip 2007, 16:32 

Kumpel miał to samo, musiał coś poprzestawiać chyba w opcjach w driverach od grafy ale co to było to niestety nie pamiętam.

Tytuł:
PostNapisane: 6 lip 2007, 16:39 

:roll: nie no taka rada jest na wage zlota!

Tytuł:
PostNapisane: 6 lip 2007, 16:45 

Lepsza jak żadna, poszukaj w tych zakładkach opcji związanych z klonowaniem obrazu itp. i poprzestawiaj opcje i zobacz. Kumpel jak pisałem miał to samo i problem rozwiązał zmieniając coś w opcjach, przynajmniej wiesz że tu leży problem zawsze to coś nie?

Tytuł:
PostNapisane: 6 lip 2007, 19:27 

http://www.benchmark.pl/artykuly/porady/jak_ustawic_pelnoekranowe_TV/strona-2.html
http://www.solar.blurp.org/tvout.html
Cytuj:
Puszczamy film i... okienko playera jest czarne! Znów problem z trybem teatralnym. Tym razem opcja ukryta jest w zakładce Wideo pełnoekranowe. Jako Urządenie pełnoekranowe wybieramy Ekran pomocniczy (jeśli w Ustawieniach ekranów nView monitor mamy ustawiony jako ekran główny) i na TV pojawia nam się film. Oczywiście bez napisów, z którymi musimy poradzić sobie podobnie, jak opisałem wyżej, w sterownikach Ati.
Większym problemem jest to, że obraz na TV jest rozciągnięty. I z tym na razie nie potrafię sobie poradzić...

Tytuł:
PostNapisane: 6 lip 2007, 19:44 

D*pa spiderko, to nie o to chodzi. Tam w Anglii to chyba za długo słońca nie widziałeś :wink: Problem polega na tym że obraz na TV jest ale wszystkie kolory są w odcieniach szarości. Miałem taki sam problem (mam 6800GT - kabel s-video-> SCART) ale jakoś wybrnąłem bez kombinowania z chinchami.

Die_hard kombinowałeś coś ze sterami? Jakie masz, próbowałeś zmiany? (nie mogę sobie przypomnieć jak ja to zwalczyłem).

Tytuł:
PostNapisane: 6 lip 2007, 19:53 

wlasnie ze chodzi o to co spiderko napisal! :wink: zaraz wyprobuje :wink:

edit: dzieki spiderko! problem rozwiazany :wink:

Temat do zamkniecia :wink: :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 6 lip 2007, 20:49 

CzlowiekDemolka2 widocznie za mało arty ci na łeb spuściłem i nie trybisz jak należy :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2007, 20:21 

@die_hard - masz obraz czarno-biały z racji 'wykastrowanego' Euro-Scart'a,. Problem znany i nie lubiany. Poprostu w niektórych (starszych) TV złącze Euro jest niepełne i nie pobiera pełnego sygnału z S-Video (chrominancji, bo luminancję odbiera bankowo, stąd czarno-biały obraz). Tak więc pozostaje Ci jedynie podłączenie przez cinch czyli sygnał kompozytowy (tak zresztą zrobiłeś). Co do samych movie-playerków to sprawdź w ich opcjach jaki tryb wyświetlania obrazu mają ustawiony. Rozdziałki powyżej 800x600 i częstotliwość pow. 50Hz nie są mile widziane.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2007, 20:45 

Schemat kabla TV-Out

Najlepiej samemu kabla zrobić, taniej, solidniej i ile metrów chcesz, w granicach rozsądku ofc.

Tytuł:
PostNapisane: 8 lip 2007, 00:29 

jak juz pisalem kabel s-video->scart jest sprawny w 100% poniewaz juz kiedys podlaczalem inny komputer do tv i wszystko bylo cacy.

Problem rozwiazalem-> temat do zamkniecia :wink:

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2