maniu audycja rox.
Co do tradycyjnej Polski to wypraszam sobie. Naszą tradycją nie jest katolicyzm. Od pewnego czasu jak już. Ale co z tymi co chcieliby być wierni ojcom założycielom?
Cytuj:
Stąd wnosi się, że Mieszko I przyjmując chrzest miał następujące cele:
* zapobieganie wzrostowi wpływów niemieckich i ustanowienie samodzielnej pozycji państwa Polan w chrześcijańskiej Europie,
* zbliżenie z panami saksońskimi, co miało ułatwić wspólne działania przeciwko plemionom połabskim (np. Wieletom),
* ugruntowanie sojuszu z państwem czeskim (a przez to zneutralizowanie sojuszu czesko-wieleckiego; niedługo potem Czesi przysłali posiłki, dzięki którym Mieszko zwyciężył Wichmana),
* umocnienie swojej władzy (religijne jej usankcjonowanie) i unifikacja państwa Polan.
Jakoś nigdzie i nigdy nikt nie twierdził, że chrzest był wynikiem masowego nawrócenia. Ot zwykła polityka. Co ciekawe dowodzi to jak łatwo zrzec się jednej religii w imię profitów. Teraz to samo jest z ateizmem. Tylko, że teraz profity to brak nakazów itd
Nie mylcie rządów większości z dyktaturą. Zgodnie z prawem ta grupa rządząca robi to w imieniu CAŁEGO narodu(nawet tych co głosowali inaczej) i ma rządzić tak by KAŻDEMU żyło się dobrze. Dlatego w konstytucji są zapisy o niewspieraniu żadnej religii przez państwo. O dziwo jednak w przypadku katolicyzmu zapis ten jest notorycznie łamany.
Mówicie,że wiszący krzyżyk nie może być obraża niczyich uczuć religijnych. Wyjaśnijcie mi proszę więc dlaczego obok nie można by powiesić gwiazdy dawida? Czy jeśli w szkole będzie muzułmanin to czy pozwoli mu się na odprawianie modłów o danej godzinie?(nie mam tu na myśli zesłania do piwnicy budynku)
Zastanawia mnie fakt ignorowania przez mohery żydostwa Chrystusa. Wszędzie słyszy się o żydowskich spiskach itd a przecież...a zresztą
ps. Ja głupi myślałem, że to wolny kraj a forum jest publiczne i na HP można gadać o wszystkim. Widać pewne jednostki przemawiające zapewne pod wpływem nawiedzania przez ducha piwnego chcą wprowadzić cenzurę. Oj nieładnie...