Na wasze pytanie odpowiedź jest na obrazku - twórcy FHWS określili go jako pojazd ewakuacyjny. Jaką funkcje miałby pełnić w grze? Podejrzewam że naprawiać pojazdy znajdujące w pobliżu bo jest to najłatwiejsze do zaimplementowania - właściwość naprawiania można przypisać tak statkom czy innym obiektom spawnującym się jak i obiektom statycznym.
Tylko że jak słusznie zauważył hmmm niewiele to będzie miało wspólnego z rzeczywistością. Po pierwsze Bergepanzer Tiger wyglądał tak (zwróćcie uwagę na wieże):
A po drugie niemieckie regulaminy zabraniały holowania czołgu Tygrys innym czołgiem Tygrys z powodu niewystarczającej mocy silnika co groziło awarią silnika czołgu holującego. Nie sądzę by samo zdjęcie armaty i napędu wierzy w tym pomogło, tym bardziej że zastąpiono je dość masywnym dźwigiem. Jeżeli mnie pamięć nie myli zezwalano na użycie dwóch czołgów lub czołgu Pantera - niestety nie jestem pewny. Zalecane było użycie ciężkich ciągników artyleryjskich. Natomiast w praktyce rzadko udało się ewakuować uszkodzony czołg z braku odpowiedniego sprzętu. Toteż czytając szlaki bojowe niemieckich samodzielnych pułków czołgów ciężkich, trudno sie nie dziwić że ilość czołgów porzuconych, czy zniszczonych przez własne załogi dorównuje liczbie straconych w walce.
Z tego co pamiętam to tak zmodyfikowane Tygrysy (było ich trzy) służyły jako wozy zabezpieczenia technicznego i z tego co czytałem ich główną rolą było zaopatrywanie w materiały wybuchowe ciężkich nosicieli ładunków wybuchowych Schwere Ladungsträger B IV Sd.Kfz. 301 Ausf. C w warunkach bojowych. Co wydaje się dość logiczne.
Nie zmienia to faktu że istniały "Tygrysy" w wersji czołgu ewakuacyjnego. Mianowicie Bergepanzer "Tiger" (P):
Na podwoziu czołgu ciężkiego projektu pana Porsche, pozbawione wież. Zbudowano kilka sztuk przydzielonych do jednostek niszczycieli czołgów Ferdinand, także na tym samym podwoziu.
Były także inne niemieckie ciągniki ewakuacyjne - większości przeróbki polowe. Dla przykładu na zdjęciach z Europy zachodniej często można spotkać pozbawione wieży Pantery objuczone ładunkiem i żołnierzami.