OFF-Topic no chyba ,że ktoś szuka porady prawnej Hynol napisał(a):
No popatrz, a ja cały czas mówię o art. 190 § 1. K.k. Jakoś nie widzę możliwości zastosowania tutaj przepisów artykułu 212, bo nie mówimy tutaj o pomówieniu (skoro odnosiło się to do prywatnych wiadomości, nieupublicznionych, wysyłanych do osób które ową sprawę chcą zgłosić) tylko o groźbach kierowanych pod adresem pewnej osoby (osób). Radziłbym nie dawać porad prawnych.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------1)Szanowny Panie Moderatorze.
"
No popatrz, a ja cały czas mówię o art.190 § 1. K.k"
Cytuj:
Art. 190. § 1. Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie spełniona,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.
Wcześniej pisałeś :
Cytuj:
Dodatkowe wydatki? To nie jest proces cywilny - sprawa startuje z urzędu i to państwo jest tutaj stroną.
Plączesz się od początku ,jest takie powiedzenie "W jakimś kościele dzwonią, ale nie w tym"
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------2)Cytuj:
Jakoś nie widzę możliwości zastosowania tutaj przepisów artykułu 212, bo nie mówimy tutaj o pomówieniu (skoro odnosiło się to do prywatnych wiadomości, nieupublicznionych, wysyłanych do osób które ową sprawę chcą zgłosić)
Nie widzisz możliwości bo słabo patrzysz.
Adasi napisał(a):
Również nie życzę sobie więcej obelg na GG, na maila czy też w grze - właśnie w ten sposób scena pokazuje mi jaka jest dojrzała i jak dziękuje klanowi #SOF# za godne reprezentowanie kraju na scenie międzynarodowej.
Obelga to nie zawsze groźba szczególnie taka karalna, a w art. o którym "cały czas mówisz" art.190 § 1. K.k który zaczyna się od :"Kto
grozi innej osobie (...)"
Nie wiem co Oni mu tam pisali ( Ty też nie wiesz - trzeba opierać się tylko na paru zdaniach które napisał).
Adasi napisał(a):
Chciałbym wam tylko przypomnieć, że groźby (w szczególności) oraz obelgi są w świetle prawa przestępstwem.
Z tego zdania nic nie wynika - Większość wykładów na kierunkach prawniczych mogła by się od tego zdania zaczynać.
Co innego to:
Cytuj:
Również nie życzę sobie więcej obelg na GG, na maila czy też w grze
Z tego można coś już wywnioskować,ale tylko o obelgach( 212 kk), nic o groźbach (190 kk).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A propos ,jeśli interesujesz sie polityką to wiesz że Premier Pawlak umorzył karę na J&S Energy, za 1 literkę w umowie. Czasami nawet- bluzgi, groźby, źle napisane "umarzają" tak.
-Pozdrawiam-