Teraz jest 23 lis 2024, 09:47

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 183 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 maja 2008, 20:04 

bagno napisał(a):
apropo mundurów dziś na zakupach w auchan widzialem 2 gości w polskich spodniach i 1 w kurtce z FLAGAMI!!

Z Rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 19 października 2005 r. "w sprawie zakazu używania munduru wojskowego lub jego części". Paragraf 2, ustęp 1:
Cytuj:
Wprowadza się zakaz używania:
1) munduru wojskowego, o którym mowa w § 1 ust. 1,
2) części munduru wojskowego, o których mowa w § 1 ust. 2
- przez osoby nieuprawnione, chociażby przedmioty te zostały pozbawione oznak wojskowych.

Naprawdę to czy flagi są na mudurze czy ich nie ma, i czy kieszenie się przeszyje parę centymetrów na bok czy nie i czy je się wogóle odpruje - to wszystko nie ma znaczenia. Jeśli ten "ciuch" jest / był kiedyś
Cytuj:
(...)
11) mundur polowy wzór 93 (z nadrukiem pantera);
12) mundur polowy tropikalny wzór 93 (z nadrukiem pantera);
13) mundur polowy tropikalny w kamuflażu pustynnym;
14) ubranie ochronne (z nadrukiem pantera);
(...)
16) kurtka polowa wzór 93 (z nadrukiem pantera);
17) koszulo-bluza polowa wzór 93 (z nadrukiem pantera);
(...)
to noszenie go ot tak jest nielegale. Są osoby, które mogą, w określonych sytuacjach, nosić mundur - ale z reguły nie są to strzelanki. ;) Nawet ja nie mogę poza terenem WAT chodzić w mundurze polowym. Bo w przeciwieństwie do żołnierza sł. zasadniczej dostałem od Państwa mundur wyjściowy. Niestety nie jest to idealny ubiór do czołgania się i biegania z bronią. :lol:

BTW.
Bagno, wybierasz się jutro do Janówka? Jeśli tak, to odezwij się na gg (1562358).

EDIT:
cytaty z http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2005/1827.htm

PostNapisane: 4 maja 2008, 21:25 

to kicha :( sprzedam to, i kupię se jakiegoś woodlanda :( ale naprawde ten przepis jest do niczego, co on ma niby zwalczać? Fanów Wojska polskiego? bo ja naprawdę nie wiem :S

PostNapisane: 4 maja 2008, 21:45 

Cytuj:
Jozi, mieszkalem w Danii i placilem tamtejsze podatki. I bylem zadowolony z ich placemia, bo zostawalo mi i tak wystarczajaco duzo, zeby nie martwic sie ze mi ich zabraknie. Ponadto widzialem jak te podatki byly wydawane. Zawsze mozesz pojsc i sie zapytac na co przeznacaja twoje podatki. Nikt nie patrzy na ciebie jak na wariata. Ja spojrzysz ponownie na moj tekst to moze zauwazysz, ze wolny jest w CUDZYSLOWIE.

A przyklad UK dalem zeby opisac policje a nie urzedników.

A klá na ten kraj bede zawsze doputy, dopóki bedzie zabijal potencjal drzemiacy w Polakach. I to mnie dobija. Znam wiele osob, ktore maja glowy pelne pomyslow na biznesy, zmiany itp. ale skostnialy konserwatywny klimat stopuje wszystkie inicjatywy. Mieszkajac juz troche za granica i widzac inne kraje widzé jakie mamy w PL braki i jaki potencjal.

A co do munduru to jest to jedna z kolejnych bzdur wymyslonych przez durnych urzedasow, ktorych umysly tkwia ciagle w centralnym zarzadzaniu.

Owszem, przejrzystość systemu podatkowego jest ważna, ale wysokie podatki są przecież oczywistym zaprzeczeniem wolności (wybacz ale niestety nie wiem jak rozumieć wolność w cudzysłowie).

Co do potencjału drzemiącego w Polakach to zauważ że my mieliśmy sytuację wyjściową zupełnie inną niż wysławiana przez ciebie Dania czy UK. I robi się coraz więcej żeby ten potencjał uwolnić. Braki też mamy, trudno żeby ich nie było po blisko półwieczu totalitaryzmu.

Przepis odnośnie zakazu noszenia danych wzorów mundurów przez osoby nie upoważnione to mimo tego że nie jest on najlepiej przygotowany to trudno się nie zgodzić z jego ideą. No i czy przypadkiem za czasów Radosława Sikorskiego w MON nie zawieszono tego rozporządzenia?

I jeszcze takie pytanko Uncle Blues (UB :) ) czym się zajmujesz na WAT?

PostNapisane: 4 maja 2008, 23:33 

Gapis napisał(a):
to kicha :( sprzedam to, i kupię se jakiegoś woodlanda :( ale naprawde ten przepis jest do niczego, co on ma niby zwalczać? Fanów Wojska polskiego? bo ja naprawdę nie wiem :S

Nie bądź głupi. Zamiast sprzedawać polski mundur kup sobie torbę, żebyś nie musiał w nim paradować przez miasto. Sprawa załatwiona. :D
jozi02 napisał(a):
No i czy przypadkiem za czasów Radosława Sikorskiego w MON nie zawieszono tego rozporządzenia?

Nie.
jozi02 napisał(a):
I jeszcze takie pytanko Uncle Blues (UB :) ) czym się zajmujesz na WAT?

Studiuję.

PostNapisane: 5 maja 2008, 10:56 

jozi02 napisał(a):
Owszem, przejrzystość systemu podatkowego jest ważna, ale wysokie podatki są przecież oczywistym zaprzeczeniem wolności (wybacz ale niestety nie wiem jak rozumieć wolność w cudzysłowie).

Nie wielkość podatku a jego ogólne istnienie (przymus płacenia) jest ogranicznikiem wolności. Wolność w cudzysłowie znaczy, że nigdzie na świecie nie masz wolności, bo wszędzie masz jakeś ograniczenia.

jozi02 napisał(a):
Co do potencjału drzemiącego w Polakach to zauważ że my mieliśmy sytuację wyjściową zupełnie inną niż wysławiana przez ciebie Dania czy UK. I robi się coraz więcej żeby ten potencjał uwolnić. Braki też mamy, trudno żeby ich nie było po blisko półwieczu totalitaryzmu.

Punkt startu nie ma tu znaczenia. Kiedyś też tak myślałem, ale doszedłem do wniosku,że njawiększe spustoszenie jakiego dokonała komuna to wypranie mózgów ludzi. Nauczenie ich postawy "należy mi się" zamiast "zapracowałem na to". Pozbawienie umiejętności myślenia o swobodach obywatelskich. Nikt nie kwestionuje nowych zakazów i nakazów. Polacy w Polsce nie myślą o sobie jako obywatelach kraju tylko jako o poddanych kraju. I to właśnie jest nasz spadek po komunie.
Nie wiem w jakim jesteś wieku, ale ja bardzo dobrze pamiętam początek lat 90tych i wolność ekonomicznę spod znaku co nie jest zabronione jest dozwolone. Wtedy, każdy kto miał pomysł mógł otworzyć biznes i zarabiać pieniadze.

Nie rozumiem skąd wyciągnąłeś wniosek, że wielbię Danię lub UK. Czy chodz ci o mój avatar?? Jeżeli tak to pogoogluj trochę to się dowiesz co oznacza.Czy wg. ciebie mieszkanie w jakimś kraju musi oznaczać jego wielbienie?? Ja podałem tylko przykłady, gdzie swobody obywatelskie nie są traktowane jako żart.

PostNapisane: 23 maja 2008, 16:15 

Czy ktoś z was robił ghillie suit? Jeśli tak, znacie jakieś dobre supły aby frędzle nie luzowały się same z siebie i nie odpadały przy zahaczeniu o krzaki? Worki mam już pocięte zafarbowane, część jest już rozpruta i czeka na przywiązanie do siatki :)

PostNapisane: 23 maja 2008, 19:14 

ja dopiero robie a z pierwszego wyjscia w las wywnioskowałem ze zwykle supły sie nie nadają.

Myślałem o przyszyciu..

PostNapisane: 23 maja 2008, 20:17 

Przyszywać nie chcę bo trzeba by sie pozbyć siatki a ona sie przydaje do mocowania gałązek, liści i innych części jednorazowego użytku które można znaleźć na miejscu w którym będziesz siedział. Jakieś inne pomysły?

PostNapisane: 23 maja 2008, 21:53 

tek wogóle 10.05.08

ja i bf2progamer :P

Obrazek

PostNapisane: 27 maja 2008, 14:04 

haha w kamizelkach za 70zł z allegro :mrgreen:

spoko hełmy tylko czemu maski? udajecie grupę antyterrorystyczną czy latała tam wiara z 500fps?
i czy mógłbyś mi powiedzieć jaki posiadasz pistol i kaburę?
a także czy masz Ochraniacze jakieś? [jeśli tak to jakie?]

ahh już nie moge się doczekać mojej Cymki AKS-74 full Metal ^^

PostNapisane: 27 maja 2008, 17:11 

o sorry cię bardzo masz cos do patternów!!!???? (kolega klęczący miał orginalną lubawę)

Maske miałem tylko ja. Po prostu nie chce w tak młodym wieku mieć powybijanych zębów. :P Jak to mówią wole nie ryzykować.
pistolet Glock 18c (cymy) kabura wyprodukowana przez helikon. Ochraniacze również helikonu niby wszyscu pisza że są nie do zdarcia i wogóle przetrwaja wojne atomową ale mi się udało zerwac 1 nit chociaż nie eksplatowałem ich jakoś nadmiernie....

PostNapisane: 28 maja 2008, 19:49 

ok, gdybyś mi podał źródło skąd je masz i w jakiej są cenie to byłbym wniebowzięty :]

No proszę, chciałem AKSa a załapałem się na ostatni dzień promocji i kupiłem po atrakcyjnej cenie 300zł [Cyma, przecena o 150zł więc nieźle] AKS74U... oby przyszedł szybko ale znając z doświadczenia Kurierów UPS z tydzień poczekać spokojnie muszę :(

PostNapisane: 28 maja 2008, 20:30 

Gapis napisał(a):
ok, gdybyś mi podał źródło skąd je masz i w jakiej są cenie to byłbym wniebowzięty :]

No proszę, chciałem AKSa a załapałem się na ostatni dzień promocji i kupiłem po atrakcyjnej cenie 300zł [Cyma, przecena o 150zł więc nieźle] AKS74U... oby przyszedł szybko ale znając z doświadczenia Kurierów UPS z tydzień poczekać spokojnie muszę :(

to w ogóle z metalu jest ? Pokarz, pokarz

PostNapisane: 29 maja 2008, 17:44 

Cytuj:

czego ? :P :twisted:

PostNapisane: 29 maja 2008, 21:50 

Kabury i ochraniaczy.

http://gunfire.pl/product-yid-1152190015-AKS74U-FULL-METAL-DREWNO-CM035A.html Tu jest. Po normalnej cenie, niestety rączka i magazynek [strasznie pomarańczowy, od razu wymieniam] są z ABSu ale jakoś to przeżyję

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 183 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2