Teraz jest 25 lis 2024, 11:44

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 cze 2008, 23:05 

Czy "Kubuś" to oryginał to głowy bym sobie uciąć nie dał...bo zdaje mi się,że to jest powojenny "produkt" już.Ale na przykład mamy wyśmienicie odrestaurowanego "Lufcika"(Oto on po wydobyciu-teraz już jeździ i ma się świetnie...no prawie)Jest to bodajże jedyny zachowany tego typu Sdkfz na świecie.
Obrazek
Panter..to nam wywieziono więcej niż jedną..i zresztą nie tylko pantery nam wywożono,niedawno (parę lat temu) przyjechali sobie Niemcy...wykopali Bf 109 i odjechali razem z nim (nikt nikogo o zgodę nie pytał)

Mr.J napisał(a):
Nawet w bezpośredniej bliskości mojego miejsca zamieszkania znajduję się kilka pogrzebanych maszyn i jeszcze więcej tych o których nie wiadomo nic. W pobliżu, w rzece leży T-34, tyle że nikt nawet nie chce go ruszać ze względu na to że pojazd jest wypełniony amunicją. Pare Km dalej, jeśli wierzyć opowiadaniom tutejszych ludzi, pod warstwą kliku, może kilkunastu metrów ziemi leży zakopany, kompletny Ferdynand! Znalazło by się tutaj także trochę szczątków Me323, oraz rakiet V2, gdyż 5 km ode mnie był niemiecki poligon doświadczalny.

Hehe ....jest takie powiedzenie w pewnych kręgach:"Każde jeziorko ma swojego tygrysa".
Czołgi...jeżeli już jakieś są..to po pierwsze-nie zakopane,tylko zatopione...po drugie-na pewno nie Ferdynandy(w T34 i "Giganta" jestem w stanie uwierzyć...bo jak z dźwigarów tego drugiego chłopi zrobili chociażby mostek przez rzeczkę-stojący do tej pory,to do wydobycia rzekomo tego pierwszego ktoś się już przymierza.
Zresztą co tu daleko szukać....w Polsce znajdują się dwa z trzech jedynych ocalałych SU 152 ...trzeci jest oczywiście na Kubiance(czy jakkolwiek się to Rosyjskie muzeum nazywa).Mamy też jedyne 2 prawie kompletne Stugi IV na świecie(Znaczy się....jeden prawie kompletny..i od drugiego baszta z działem-do wyciągania wanny przymierzają się i przymierzają...ale zebrać się nie mogą).Sa też chyba jedyne 2 kompletne Iliuszyny 2 na świecie(oczywiście stoją na wolnym powietrzu..bo wszyscy wiemy jak doskonale promienie słońca i zimy wpływają na konstrukcję samolotów).Aha...z tego co się orientuję..kompletnej pantery nie mamy(same podwozia chyba..i to w dość "słabym" stanie).
Co do Pantery z Czarnej Nidy znajdującej się obecnie w USA(Kolekcja Pana Littlefielda-podobno największa prywatna kolekcja czołgów na świecie)...też można sie przychrzanić(bo złożył on inny model niż był on w oryginale..ale to tylko takie szukanie dziury w całym).

Tyle z ciekawostek...można by jeszcze wymieniać całkiem długo tego co u nas się wydobyło(w całkiem dobrym stanie...a teraz to już tylko kupka rdzy) a tego,co się wydobyło i słuch po tym zaginął.Oczywiści są też chlubne wyjątki,jak ten Sdkfz ze zdjęcia..ale to wyjątki-a wszyscy doskonale wiemy,że im dłużej się zwleka z renowacją/wydobyciem tym mniej z tych rzeczy ocaleje.

PostNapisane: 15 cze 2008, 01:43 
Redaktor Battlefield.pl

=LegiOn= napisał(a):
Hehe ....jest takie powiedzenie w pewnych kręgach:"Każde jeziorko ma swojego tygrysa".

Heh dobre :D
Szkoda że w moich stronach nie ma takich opowieści - a przynajmniej ja nie słyszałem. Zresztą lasy w koło i co najwyżej partyzantka :)

PostNapisane: 15 cze 2008, 06:06 

Cytuj:
Czołgi...jeżeli już jakieś są..to po pierwsze-nie zakopane,tylko zatopione...po drugie-na pewno nie Ferdynandy(w T34 i "Giganta" jestem w stanie uwierzyć...

Nie znasz opowieści więc mnie nie poprawiaj. 8) Nie przytoczę tu dokładnej historii, bo relacje słyszałem stosunkowo dawno, ale w skrócie to wyglądało tak, że niemcy sprowadzili Ferdynanda w jakimś celu, nie wiem może żeby go naprawić. Ukryli go w małym, ciasnym wąwozie i pozostawili na jakis czas. Miejscowa ludność wyczaiła co to za maszynka i zaczęli stopniowo zsypywać ziemię ze skarp, aż przykryli pojazd grubą warstwą. Front się przesuwał, Niemcy nie mieli czasu dochodzić co gdzie jak i dlaczego.

Kilka początkowych zdjęć przedstawią rekonstruowaną "naszą" pantere, ktora trafiła do USA do Jacquesa Littlefielda. Swoją drogą szkoda ze to muzeum nie jest blizej, w Europie bo bym je chętnie odwiedził. Cud miód! Zdjecia w galerii zrobione zostały chyba na początku 2007 roku, więc sądzę że czołg jest już złożony dziś. Zwłaszcza, że ukończony miał być końcem 2007 roku.

http://www.mishalov.com/littlefield-6jan07/

Ostatnio edytowano 15 cze 2008, 12:38 przez Mr. J, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 15 cze 2008, 10:10 

Jeśli wspomniano juz o 109tkach i sturmovikach, to chcę przypomnieć żę posiadamy w kraju jedną z najkompletniejszych (jeśli idzie o części oryginalne) 109tek. Otóż Gustaw ten został wyłowiony właśnie z mazurskiego jeziora. Podobno gdy po wyłowieniu podłączono prąd zaswieciły sie kontrolki w kokpicie...

Aha, chodzą plotki że już w przyszłym roku maszynka ma kołować :)

PostNapisane: 15 cze 2008, 16:06 
Moderator forum

Mr. J napisał(a):
Kilka początkowych zdjęć przedstawią rekonstruowaną "naszą" pantere, ktora trafiła do USA do Jacquesa Littlefielda. Swoją drogą szkoda ze to muzeum nie jest blizej, w Europie bo bym je chętnie odwiedził. Cud miód! Zdjecia w galerii zrobione zostały chyba na początku 2007 roku, więc sądzę że czołg jest już złożony dziś. Zwłaszcza, że ukończony miał być końcem 2007 roku.

http://www.mishalov.com/littlefield-6jan07/

Toć przecież dałem tego linka na poprzedniej stronie :)

PostNapisane: 15 cze 2008, 19:55 

lol faktycznie, sorry :oops:

PostNapisane: 17 cze 2008, 23:31 

Cytuj:
(bo złożył on inny model niż był on w oryginale..

Tak nie bardzo(patrz: zdjęcie)
http://www.odkrywca-online.com/forum_pi ... 7_copy.jpg
Jest to wersja Ausf. A- taką samą wersję rekonstruje ten kolekcjoner z USA

PostNapisane: 18 cze 2008, 04:13 

Przepraszam..źle się wyraziłem...nie inny model..ale lekko "zmodyfikował"(coś tam obciął z tego co pamiętam-ale jako,że ekspert od panter nie jestem tak więc nie powiem co dokładnie)obecny-no a skoro już wziął się za rekonstrukcję,mógł odtworzyć jej stan pierwotny(ale tak jak pisałem wcześniej..jest to takie czepienie się "pierdół").Zresztą skoro już podałeś link z forum "Odkrywcy".Tam była już dyskusja na ten temat jakiś czas temu(A jako,że leniwy jestem-nie chce mi się szukać wątku).
Obrazek
Bodajże ta sama sztuka....swoją drogą chciał bym dostać w swoje łapki film z wydobycia.

P.S.
Robimy straszny Offtop...ale aby wątek nie umarł trzeba coś pisać :P

PostNapisane: 18 cze 2008, 13:21 
Redaktor Battlefield.pl

=LegiOn= napisał(a):
Robimy straszny Offtop...ale aby wątek nie umarł trzeba coś pisać :P

Daj spokój ten wątek został wydzielony z innego wątku, a ile razy zmieniał się w nim temat to już nie zlicze :D

PostNapisane: 18 cze 2008, 17:33 
Moderator forum

Powiedzmy że nie jest to jakis straszny off-topic. Cały czas dyskusja skupia się na niemieckim sprzęcie pancernym. Dla jednych "mniej znany" może oznaczać zupełnie co innego niż dla innych. A że temat żyje to po co z nim coś robić?

PostNapisane: 17 lip 2008, 14:57 

Można podawać bardziej znany sprzęt wojskowy :D
Tutaj parę ciekawych zdjęć
Ech..
Ten system Land Worior <tudzież Lan Worior> jest stworzony przez USA dla armii tylko kiedy on ma wejść na użytek wojska ??

PostNapisane: 17 lip 2008, 17:11 

http://surbrook.devermore.net/superpics ... tress.html
Ciekawe...

PS.
Moge to określić jednym, treściwym słowem: FAKE. Chociaż ktoś się napracował, żeby takie pojazdy wymodelować i ładnie wkomponawać w zdjęcia.

PostNapisane: 17 lip 2008, 18:07 

PaulPL11 napisał(a):
http://surbrook.devermore.net/superpics/machines/mobilefortress.html

:lol:

PostNapisane: 18 lip 2008, 15:33 

No raczej :D Ktoś za dużo SW się naoglądał. :lol:
Ale takie auto to bym sobie kupił http://surbrook.devermore.net/superpics/machines/postapoc.html tylko ze w lepszym kolorze.

PostNapisane: 18 lip 2008, 16:54 

buahahah felga od Kamaza

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2