Teraz jest 27 lis 2024, 12:38

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 lis 2003, 16:59 

Czy slyszeliscie cos o "milicji gospodarczej" ?
Powiem krotko, o co chodzi. Ta milicja sprawdza, czy ma sie nielegalne oprogramowanie.Nie wiem czy chodza tylko po sklepach, szkolach, czy tez zachodza do prywatnych mieszkan.Zaraz moga do mnie wpasc bo podobno sa juz na sasiedniej ulicy.Kumpel z sieci spotkal mnie na w klatce schodowej i mi o tym powiedzial. Mowil, ze wykrecil wszystkie dyski ze swojego kompa i z serwera i zebym zrobil to samo. Nie wiem czy
nie robil mnie w konia. Mieszkam w lubuskiem.A niedawno ponoc takie nagonki mialy miejsce w Sulechowie i Zielonej Gorze.Nie wiem co mam robic.Oprocz Battlefielda 1942 i sterownikow nie mam zadnego oryginalnego oprogramowania, same piraty.Czy wy tez juz slyszeliscie o tej policji ?

Tytuł:
PostNapisane: 21 lis 2003, 17:02 

1. LOL
2. LOL
3. LOL
4. nic o tym nie slyszalem
5. temat do Hyde Parku

Tytuł:
PostNapisane: 21 lis 2003, 17:11 

Czasy MILICJI już minęły, mam nadzieję bezpowrotnie. Jeśli już to POLICJA.
Nie podejrzewam żeby chiało im się chodzić po mieszkaniach. Od tego jest ksiądz :P
Mogą zrobić wjazd jak mają namiary na Ciebie że masz jakiś piracki soft.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lis 2003, 17:14 

Ta zrobia CI wiazd na chate zobacza co masz na dyskach. Za te wszystkei filmy ze zwierzetami to od razu 25 lat do tego te gejowskie filmiki to juz w ogole dozywocie. A za reszte nielegalnego softu to kara smierci.

Milo bylo Cie poznac. Niestety twoje dni sa juz policzone. Chyba ze przeformatujesz dyski i oddasz kompa na cele charytatywne

Ostatnio edytowano 21 lis 2003, 18:05 przez Kaczy, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 21 lis 2003, 17:14 

Tak się składa Maciejek, że jestem w dużej mierze związany z lubuskimi wymiarem sprawiedliwości i to, co powiedział Twój kolega nie do końca mija się z prawdą.

Istotnie od pewnego czasu trwa weryfikacja legalności oprogramowania u osób prawnych, jak również fizycznych, prowadzących działalność gospodarczą. Wiem również, że były nawet wszczęte postępowania przygotowawcze w stosunku do osób nie prowadzących takiej działalności.

Innymi słowy: Bój się, bo nie znasz dnia ani godziny…. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 21 lis 2003, 17:16 
Moderator forum

Trzeba było qmplowi powiedzieć, że w pełni bezpieczny będzie dopiero jak porozbija młotkiem wszystkie dyski i pirackie płytki w drobny mak. :twisted: Może wtedy by się opanował.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lis 2003, 17:18 

ech.. nie milicja.. i nie policja.. powolano nowa komorke ZOMO, ktora zajmuje sie tymi sprawami... beda chodzic z ksiedzem po koledzie i weryfikowac poprawnosc oprogramowania... tak wie lepiej uwazaj....

Tytuł:
PostNapisane: 21 lis 2003, 17:20 

1.To się fachowo nazywa Centralne Biuro Śledcze : Wydział Przestępczości Gospodarczej.
2.Bez nakazu wydanego przez prokuratora nie mają prawa wejśc ci do mieszkania i coś podpierdolić(czyt. wziać plyty dyski)
3.Jezeli juz u ciebie są to wiedz ze byles juz obserwowany przez min tydzien bądz ktoś cie zakapowal albo np u qmpla znalezli namiary na ciebie ze tez uzywasz piratow
4.Jakby tak policja chętnie zajmowala sie takimi PIERDOŁAMI jak nielegalne oprogramowanie to by czasu nie miala na nic innego. W polsce pewnie z 90 % posiadaczy kompow uzywa piratow. A policja? co! moze myslicie ze ma oryginalne oprogramowanie..........

Wiem z doswiadczenia znajomego pirata (studenta z akademiku): ogłaszał swe uslugi wszedzie: w necie nawet ulotki na lampach rozklejał i po prostu raz przyszla "niespodziewana" wizyta:P

Tytuł:
PostNapisane: 21 lis 2003, 17:22 
Moderator forum

Praetorius napisał(a):
Tak się składa Maciejek, że jestem w dużej mierze związany z lubuskimi wymiarem sprawiedliwości i to, co powiedział Twój kolega nie do końca mija się z prawdą.

Istotnie od pewnego czasu trwa weryfikacja legalności oprogramowania u osób prawnych, jak również fizycznych, prowadzących działalność gospodarczą. Wiem również, że były nawet wszczęte postępowania przygotowawcze w stosunku do osób nie prowadzących takiej działalności.

Innymi słowy: Bój się, bo nie znasz dnia ani godziny…. :wink:

Praeto - mógłbys bardziej po ludzku. Ten wywód to ja ledwo zrozumiałem. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 21 lis 2003, 17:22 

:lol: szybko chowaj płytki!!!!
a tak na serio to kumpel robi sobie jaja prywatne osoby raczej sa nie sa sprawdzane (chyba ze sprzedaja płytki na targu) tyle tylko ze sprwawdzaja firmy itp ale to nie policja bo ona za tepa nie odruzni dyskietki od płytki :)

Tytuł:
PostNapisane: 21 lis 2003, 17:25 

A tak przy okazji!!! To co napisze to szczera prawda!!!!!!!(bo moze ktos nie uwiezyc)

Ojciec mojego starego qmpla jest majorem w CBŚ i zgadnijcie skad bierze gierki synkowi? Z magazynu rzeczy zarekwirowanych, bo plyty t onie bron, i tak w sumie trafia albo do spalarni albo bedą tam w tym magazynie lezeć, wkoncu liczba plytek i tak juz w kompie w katalogu, teraz nikt sie tym nie opierdala.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lis 2003, 17:34 

więc tak Maciejek...po części masz racje..mogą wpaść do ciebie na chate jak mają "cynk"(informacje)że nielegalnie kopiujesz..sprzedajsz soft,gierki i inne nielegalne kopie...(wiem bo mam kilku kumpli u których żeczywiście byli gliniarze z PG(dział w policji zajmujący sie przestępczością gospodarczą)byli dlatego że ktoś ich wsypał(po prostu nagrywali gierki za kasiore i tyle)co ciekawe byli także u innego znajomego bo baran się chwalił jak on to nagrywa piraty itd...jak weszli do niego do chałupy..to głównie ich interesowało czy nagrywa za kasiore płytki..czy ma z tego żródło stałego dochodu..on chyba miał z 35płytek z pirackimi gierkami,softem i mp3 etc...kumpel powiedział im że to do domowego użytku...kupił żeby pograć..poprostu...machnęli ręka i tyle..nieobchodziło ich to mówili że nieopłaca sie sprawy robić za to(by miał przekichane gdyby miał dochód z tego..gdyby mieli dowody że nagrywa za kase)

także Maciejek..jak ktoś cie zadenoncjuje(nakabluje) na komende..wtedy możesz się bać..a jak się dowiedzą że bana dostałeś na forum to....ohohoh.strach się bać..

Tytuł:
PostNapisane: 21 lis 2003, 17:41 

Ja uwazam ze jesli nie jestes piratem (dosc znanym w miejscowosci) to raczej nie zrobia ci wjazda!!

Tytuł:
PostNapisane: 21 lis 2003, 17:41 

_XENA_ napisał(a):
Praeto - mógłbys bardziej po ludzku. Ten wywód to ja ledwo zrozumiałem. ;)

Ok. spróbuję :wink:

Z poufnych źródeł wiadomo mi, że organy ścigani w województwie lubuskim przejawiają znaczną aktywność w zwalczaniu nielegalnego oprogramowania. Do tej pory szukali go w firmach, jednakże znane mi są przypadki dokonania przeszukania przez funkcjonariuszy Policji w prywatnych domach. Zgoda na takie przeszukanie ( tak jak napisał Gruppenfuhrer) powinna zostać wydana przez odpowiedniego prokuratora w formie postanowienia.

Funkcjonariusze najpierw przeprowadzają czynności operacyjne: obserwacje, informatorzy etc. Dopiero potem udają się na miejsce, w którym mają dokonać przeszukania. Często robią to bez postanowienia prokuratora, na tzw. „szmatę” czyli pokazując legitymację policyjną. Prokurator zatwierdza takie czynności ex post.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lis 2003, 17:43 

MK masz racje zreszta juz to powiedziałem tylko w krotkiej formie ja tam mam nagryware ale nie sprzedaje plytek (a po chol***) co najwyrzej kumplom ale za darmo tez :) (oczywiscie bf nigdy coz mam troche pirackiego soft weru ale wina itp mam orginalne)

PS a ja tam pretoriusa zrozumiałem (coz czyta sie czasami kryminały i sensacyje w ktorych sa adwokaci ;))

Ostatnio edytowano 21 lis 2003, 17:49 przez Wyspa, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2